Türkiye 1. Futbol Ligi, şimdiki adıyla Süper Lig'in başlangıç tarihi 1959 olarak kabul ediliyor. 1959 yılından bu güne dek, toplamda 73 değişik takımın mücadele ettiği Süper Lig'de, şimdiye dek altı takım şampiyonluk yaşadı.

Galatasaray 22, Fenerbahçe 18,  Beşiktaş 16, Trabzonspor 7, Bursaspor 1 ve Başakşehir 1 kez şampiyonluk yaşamış takımlar olmuştur.

Bu tabloda görüyoruzki, yıllarca şampiyonluklar İstanbul’un dışına hiç çıkmamış ve bu üç büyük takım arasında sürekli el değiştirerek, rant ve kupa İstanbul’da kalması esası ile şampiyonluk yaşamışlardır.

Trabzonspor’un bu lige 1974’de dahil olduğunu biliyoruz, buna göre hiç hesaba katmadıkları Trabzonspor, lige çıktıktan kısa bir zaman sonra şampiyonluklara ambargo koymuş, hatta üç yıl üst üstte şampiyonluk yaşayarak resmen futbolda Anadolu ihtilali yapmıştır.

Trabzonspor 1984 yalında yaşadığı 6. Şampiyonluğundan sonra ne olsuysa oldu ve uzun zaman bu şansı yakalayamadı, fakat, 1996, 2004, 2011, 2020 yıllarında net bir şekilde katakulle ile Trabzonspor’un elinden dört kez  şampiyonlukları alınmıştır.

Fakat, Süper ligde 2019-20 sezonundan başlamak üzere video yardımcı hakem uygulaması olan VAR sisteminin başlaması, İstanbul’un şımarık takımlarının düşüşünün başlangıcı olmuştur, bu uygulamada yine bazı pozisyonların kasıtlı görülmeyerek, gösterilmemek kaydıyla, bu takımların lehine kararlar alındı ancak, çokta bu yanlışta ısrar edemediler.

Sadece VAR uygulamasının başladığı sezon 2019-20 sezonunda, lig yarışını Trabzonspor ve Başakşehir’in forse etmesi, yeni olan bu uygulamada, taraftarı olmayan ama lobisi güçlü Başakşehir lehine kararlar alarak, koca Trabzonspor’u yine İstanbul’un bir semt takımına ezdirdiler.

Yıllarca, olmayan penaltılarla goller atarak, olmayan kırmızı kartlarla rakiplerini eksik bırakarak, olmayan çizgi üstü topların gol kararlarıyla, hep ama hep hakemlerle galibiyetler alarak şampiyonluklar yaşamış bu üç büyük takım, VAR uygulaması gelince bu olmayan pozisyonları lehlerine çeviremediler ve nasılsa lig çantada keklik dedikleri ve bu rahatlıkla yönetildikleri için, bu sezon çok geride kaldılar. 

Ayrıca, yıllarca hep ezilmiş Anadolu takımları, bu İstanbul hegemonyası karşısında yaşam mücadelesi verdikleri için her sezona iyi hazırlandıklarından, bu yıl görüldüki, yine oldukça aksama olmasına rağmen VAR uygulaması azıcık düzgün kullanıldığında kalite prim yapmaya başladı.

Ve bu kalite, İstanbul’un üç büyüğü, bu lige yıllarca ambargo koyan bu üç büyütülmüşü hep hazıra konduğundan, bu yıl, bu hazırı ve torpili VAR’dan sebep bulamayınca, üzerinede bu takımlar çok kötü yönetilince ligin daha ilk devresinden sıralamada çok geri kalıp, ligin 24.haftası itibarıyla ise lider Trabzonspor’dan 20’şer 30’ar puan geride kalmışlardır.

Bu durum göstermektedirki, artık bu üç büyük takım, kadro mühendisliklerinde ve kulüp yönetimlerinde iyi işler yapmadıkça başarı yakalamalarıda çok zor olacaktır. Başarı istiyorlarsa iyi ve dürüst yönetilmeliler. 

Yok ama biz büyüğüz biz ne dersek o olur, biz olmazsak bu lig olmaz, bu ligin marka değerini biz yükseltiyoruz o nedenle biz eskisi gibi yönetiliriz, yarışta ileri kim atılırsa, lobi ona el verir ve sezonu o takım şampiyon tamamlar, böylelikle şampiyonluk İstanbul dışına çıkmamış olur, diye halen hayal kuruyorsanız artık avucunuzu yalarsınız.

Artık hiç bir şey Eskisi gibi olmayacak, her şey adalet, çalışma ve dürüstlük üzerine kurulu olacak, buna uyum sağlayacak olan başarı elde edecek, sağlamayan çok daha ligin dibinde nal toplayacak, kim bilir belki bir gün bunlardan küme düşen bile olacak.

2021-22 Ahmet Çalık sezonu gösterdiki, yok öyle yağma, üç kuruşa beş köfte, ali cengiz entrikaları, siz hala böyle hayal ediyorsanız çok yanılıyorsunuz, ben size söyleyeyimde uyanın, sizin saltanatınız bitmiştir, sahi İstanbul saltanatı bitiyor mu? Bence bitmiştir.

(2010-11 ŞAMPİYONU TRABZONSPOR)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Güngör Baytar 2 yıl önce

Kaçma, kurtulma şansları yok. Var'in fendi İstanbul takımlarını yendi.



Günebakış Trabzon Haber