Merhametin nasıl bir güçü var? Merhametin insan hayatındaki önemi nedir? Bu çok önemli soruları Dünya Değişim Akademisi'ndeki Değişim Uzmanlarına sorduk hayatımızı kurtaracak bilgiler edindik. Bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

''Birey kendisini hatalarıyla ve başarısızlıklarıyla özdeşleştirmemekte ama aynı zamanda onlardan kaçmamakta, onları kişiliğinin yansıması olarak görmemekte, kabul edilmez olarak algılamamakta tam tersi onları kabullenerek bir daha olmamasını sağlamaktadır.

Bilimsel araştırmalar öz-merhametin psikolojik sağlığa büyük bir katkıda bulunduğunu göstermektedir. Aslında öz-merhamet ilişkilerin pozitif yönde gelişmesini, kaygıların ve becilliğin azalmasını, depresyonun giderilmesini, korkuların buharlaşmasını, tatminliğin artmasını, başarısızlık fobisinin yok olmasını, yetkinlik hissinin güçlenmesini vs. sağlamaktır.

Bir insan başkalarından anlayış, şefkat ve merhamet gördüğünde kendini iyi hisseder, gerilimi atar ve rahatlar. Hoşgörü, yargılanmama, anlayış, sıcaklık, yumuşak yaklaşım ve merhamet insanın kendisini güçlü, iyi ve dayanıklı hissetmesine yardım eder.

Tıpkı bunun gibi öz-merhamet insanı desteklemekte,olumlu duyguların artmasını sağlamakta, ayakta kalmasına yardımcı olmakta zorluklarla başa çıkmak için güçlendirmekte, davranışların yapıcı olmasına yardım etmekte ve  yıkıcılıktan korumaktadır.

Ebeveynler çocuklarına, aldığı düşük bir not nedeniyle kötü davranır ve onları azarlar. Neden acaba? Çünkü kendileri de başarısız olunca kendilerine demediklerini bırakmıyorlar ve kendilerine kötü davranıyorlar.

İşte öz-merhamet olmayınca merhamet de olmaz. İnsanın iç dünyasında kendine karşı merhameti yoksa dışdünyada da başkalarına merhamet gösteremez. İşte merhametsizliğin nedeni öz-merhamet eksikliğidir.''

Değişim Uzmanı

Şirvan Yücel

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber