Bu günlerde siyasi tartışmaların odağını seçim veya erken seçim, dolar karşısında Türk Lirasının değer kaybı gibi birbirine bağlı iki konu teşkil etmektedir.

Bir sıradan vatandaş gözü ile bu iki olaya bakarsak, erken seçimin hiçbir işe yaramayacağı ve hatta muhalefet, sorun olarak ileri sürdüğü konulara ilişkin sorunları daha da alevlendireceği gün gibi ortada. Bu iddiayı yaparken kafadan atmıyorum.

1960 yılından berisini çok iyi hatırlayan bir kişi olarak söylüyorum. Bugünkü iktidara muhalif zihniyet, bu millete inanılması güç acılar yaşattı. Bu acıları tek tek saymaya kalksak ciltler dolusu kitaplar yazmak gerekir.

Yakın tarihimizi tarafsız bir bakış açısı ile yazan tarihçilerimizin eserlerini incelersek bu acıları oralardan okuyabiliriz.

Bu konuları öncelikle dile getirmemdeki neden, insanlar en iyi dersi tarihteki yaşanmışlıklardan alıyorlar. Tabii ki tarihten ders alamayanlar da yok değil.

Başa dönersek, evet içinde bulunduğumuz günlerde halkın gelir düzeyinde önemli sayılacak kayıplar var. Bunu kimse inkâr edemez.

Bu arada elit denilen bir zümre var ki, onların gelir düzeylerinde bırakın kaybı (eksilmeyi) artışlar var. Bu durum bir zulüm olduğu gibi en büyük adaletsizliktir.

Bu günkü durum itibariyle ülkemizin toplam GSMH sı 720 Milyar dolar. Bu parayı 84 milyon ülkemiz nüfusuna bölersek kişi başına yaklaşık 8.500 dolar düşer. Toplam çalışan sayısı 27-28 milyon civarında. İşsizlik oranı da %13,5 gibi duruyor. Bu rakamlar TÜİK 2020 verilerine göredir.

Bunun anlamı 28 milyon kişi 56 milyon çalışmayan nüfusu besliyor demektir.

Şimdi sözü uzatmadan muhalefete şu soruyu sormak ve tatminkâr bir cevap alırsak oylarımızı almaları mümkün demektir.

Bütün bu şartlarda mevcut bütçe ile geliri nasıl dağıtacaksınız ki halkın memnun olabileceği bir seviyeyi yakalayacaksınız. Mesela, en başta doludizgin aldığınız milletvekili maaşlarından ne kadar fedakârlık edeceksiniz?

Kamu çalışanları ve onların emeklilikleri arasındaki gelir farklılıklarını nasıl gidereceksiniz. Asgari ücreti nasıl yükseltecek ve ona bağlı olarak istihdamı nasıl artıracaksınız?

Bütçeden yatırımlara ne kadar pay ayırıp bu ayırdığınız para ile hangi yatırımları yapacaksınız?

Ülkemizin dış politikası ve adalet sistemlerini nasıl değiştirip geliştireceksiniz? Fazla ayrıntılara girmeden bu sorularıma lütfeder cevap verebilirseniz oyumu size vereceğim.

Tek şartım var vereceğiniz cevaplara öncelikle kendiniz kalben inanacaksınız.

09.12.2021 M.Sadullah SAĞLAM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber