Ayasofya’nın ibadete açılması yıllardır bu ülkede hemen herkesin zaman zaman yoğun bir şekilde tartıştığı bir konu idi.

Ne var ki, halen bu mabedin ibadete açılmayarak müze halinde kalmasını savunanlar var. Bu kişilerin bakış açılarından bakılınca onlara da hak vermemek mümkün değil.

Ben olayı değerlendirirken, bunun bize maddi veya manevi açılardan ne kazandırıp ne kaybettirdiğine bakıyorum.

Ayasofya turizm açısından ülkemiz için çok önemlidir. İbadete açılması ile bu konuda biraz maddi olumsuzluklar yaşanacaktır doğal olarak.

Ancak, Ayasofya ibadete açılması dünya kamuoyunda ülkemizin çok büyük bir saygınlık kazanmasını da sağlayacaktır ki, bu saygınlık (itibar) para ile satın alınamaz.

Türkiye’mizde mevcut camiler yüz yıl daha halkımızın ihtiyacını karşılayacak yeterliliktedirler. Bu demektir ki, Ayasofya’nın gerçekte bir ihtiyaçtan değil, milli egemenliğimizin, bağımsız bir devlet olduğumuzun tüm dünyaya ilan edilmesi için ibadete açılması zarureti doğmuştur.

Bu nedenledir ki, Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ayasofya’nın ibadete açılması kararına açıktan karşı çıkan bir parti veya Milletvekili yok gibidir.

Yunanistan’ın Selanik kentinde bizatihi gözlerimle gördüm, Osmanlı’dan kalma bir camimiz ardiye olarak kullanılıyordu.

Ayasofya ise hem ibadete açıldı ve hem de yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. İdari açıdan ise Diyanet işleri başkanlığına bağlandı. Daha önceleri Turizm Bakanlığına bağlı idi. Ziyaretler para ile idi şimdi ücretsiz giriş sağlandı.

Ayasofya’nın ibadete açılması kararının tarihi bir karar olduğu asla yadsınamaz. Zira geçmişte hiçbir hükümet buna cesaret edemedi. Bunu hepimiz biliyoruz. Kabul etmek gerekir ki, ülkemiz artık geçmiş yıllarda olduğu gibi bir takım baskılara boyun eğerek hayatını sürdüren bir devlet değildir.

Askeri ve teknolojik açılardan oldukça güçlendi. Bir takım yeni silahlar yaptı. Tank, helikopter, Siha ve İha bunlardan bazılarıdır.

Hem sanayi alanında güçlendik hem de eğitim ve sosyal alanlarda çok önemli başarılara imza attık.

İşte bütün bunlar için PKK ya sınır ötesi harekâtlar yapıyoruz Ayasofya’yı ibadete açıyoruz.

Anlayanlar için önemli anlamayanlar veya anlamak istemeyenler için ise lafa gerek yok.

11.07.2020 M.Sadullah SAĞLAM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber