Orda bir köy var, dumanı tütmese de, yolları yapılmasa da, içindeki aktif olan sağlık ocağı, postane ve okul gibi kurumları yok olsa da o köy bizim köyümüz. Orda bir köy var her gün nüfusunun azaldığını gördüğümüz bir köy var, yine de o köy bizim köyümüz. Orda bir köy var eskiden her evin ağırında hayvan beslendiği bir köy işte o köyün her bir bireyi yağını, sütünü parayla alsa da o köy bizim köyümüz.

 Maalesef o rüyalardaki koyunların, ineklerin, keçilerin, tavukları ve ördeklerin yaşadığı köy ve köyler yok artık hayatlarımızda. O köyler rüyalarımız da, hayallerimizde kaldı. Taze yağların yendiği, soğuk ayranların içildiği köyler yok gerçekliğimizde. Onlar mazide bir anı olarak yaşamaktadır.

Köylerimizde olan sağlık ocağı, postane gibi kurumlar nüfus azlığından onlarda köylerimizi terk etti. Bütün gençliğimiz iş, aş uğruna köyü terk etti. Artık yeni nesil köylerimiz mesken tutmaz oldu. Köylerimiz ayların yılların belli zamanlarında gelinen, bazen yapılabildiği kadar yapılan iş ile piknik olarak kullanılmaktadır. Yapılan bunca evler yılların bir kaç günü için kalınacak meskenler halini aldı. Nüfusun azalması artık okullarda ki öğrenci sayısını da etkilemektedir. Bahçelerin de şarkı söylenen okul binaları bir bir yalnızlığa bırakıldı.

O zaman geçti ey nesil. O köyleri geri getirmemiz gerekir. Köylerimiz yaşatamazsak bir zaman sonra şehirler de yaşanmaz hale gelir. Köylerimiz bizim, insan oğlunun hayatındaki en büyük yapı taşlarıdır.

Köylerimiz olmazsa olmaz. Olmaz. Yaşamın bir anlamı olmaz. Geleneklerimiz yok olur. Göreneklerimiz kaybolur. Örf ve adetlerimiz diye bir şey kalmaz. Bu kaybolanların, yok olanların yeri boş kalmaz. Onların yerini de bizleri yok edecek, parçalayacak olan bilgiler le doldurmayı çok iyi becerirler.

Önümüzde seçim var gelin el ele verelim köylerimiz güzelleştirmek için çalışalım. Köylerimiz geliştirmek için yarışalım. Köylerimiz için bir şeyler yapalım, yapılanların eksikleri varsa onların eksiklerini giderelim, yapılması gerekenleri yapalım. Şiirler de kalmasın ta uzaklarda bir köy vardı diye. Orda değil içinde yaşadığımız bizim KÖY olsun.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber