Ramazan ayının manevi atmosferini yaşadığımız bu günlerde, öncelikle Mübarek Ramazan-ı Şerifimizi kutlar, Ülkemize, İslam âlemine ve tüm dünyaya, barış, huzur, sağlık, bolluk ve bereket getirmesini dilerim.

Yaşanan ekonomik sıkıntıların etkisiyle, toplumda stresli ve sıkıntılı günler yaşanıyor. Günden güne, her sektöre gelen yüksek zamlar, özellikle Gıda ürünlerindeki dudak uçuklatan fiyat artışları bu Ramazan’da çok daha fazla hissedildi...Bu fiyat artışları, insanların alım gücünü zorluyor ve umutsuzluğa sevkedip üzüyor.

Hiçkimse bu durumdan bana ne, beni ilgilendirmez, beni hiç etkilemedi diyemez. ''Ekonomide Domino Etkisi'' diye bir kavram vardır. Ekonomideki durgunluk, ödeme ve nakit sıkıntısı, zamlar tüm sektörlerde belirgin bir şekilde hissediliyor. Bu ekonomik şartlar altında, toplumun rahat bir Ramazan geçirdiğini söylenemez.

Bu Ramazan’da özellikle herkes sosyal medyada yaptığı paylaşımlara çok dikkat etsin. Eşinizle, dostunuzla resim çekin yayınlayın, toplanmalarınızı, gezmelerinizi çekin yayınlayın. Ama lütfen özellikle yemek masaları veya yemek görüntüsü paylaşmayın. Normalde de Ramazan’da bunu yapmak yanlış ama özellikle bu sene gerçekten insanların alım gücü çok düşük ve herkes sıkıntıda...

Ayrıca belediyelerin, kurumların, derneklerin, odaların ve tüm siyasi parti teşkilatlarının da bu konuya çok dikkat etmesi ve daha duyarlı olması gerekiyor. Yemekli gösterişli toplantılar ve ultra lüks iftar yemekleri yaparak, insanları daha fazla imrendirip, üzmeye ve tepki toplamaya gerek yok, kimsenin de buna hakkı yok. Lütfen herkes “Ramazan Hassasiyeti” taşısın.!

Dışarıdan baktığında şeklen; Müslümanlıkta eline kimsenin su dökemeyeceği kişiler; “işine geldiğinde Hazreti Ömer işine gelmediğinde Turist Ömer” olmasınlar. Lütfen Hz.Ömer’in hassasiyeti ve adalet anlayışıyla davransınlar. Herkes bencilliği, görgüsüzlüğü bıraksın. Ben değil biz demeyi başarabilen iyi bir Müslümandır. Dinimizde ben değil biz demeyi emreder. Ama ne yazık ki; toplumu oluşturan en küçük yapı taşı olan kişi ve ailelerden, yukarılara kadar; yüksek seviyede bencillik, anlayışsızlık ve duyarsızlık var.

Mübarek ramazan ayını ifa ettiğimiz bugünlerde, toplumun daha hoşgörülü, anlayışlı, mülayim olması, sevgi dili kullanması gerekiyor. Ama bakıyorum toplumda herkes diken üstünde patlamaya hazır bomba gibi dolaşıyor. Sosyal medyada izliyoruz; karşısındaki veya bir başka kişi için saygısızca çok ağır ve ağza alınmayacak eleştiriler yapanlar var. Bu mübarek ayda günahtır.

Manevi duyguların dorukta olduğu mübarek ramazan ayında; herkesin kendini toparlayıp, yediden yetmişe bu toplumun kendine gelmesi, Müslümanlığın şekilsel kısmından çok manevi kısmına önem vermesi gerekiyor. Müslüman Müslümanın kardeşidir, Müslümanlık hoşgörü dinidir. Bu ay sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise, cennettir. Bu ay, hayır ve iyilik ayıdır, müminin rızkının arttığı bir aydır.

Mübarek ramazan ayının; ''Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluştur.'' Başında yani rahmet bölümündeyiz. Allah’ın size bahşettiği rızıklarınızdan, çevrenizdeki ihtiyaç sahipleriyle; onları rencide etmeden, gösteriş reklam yapmadan paylaşın. Onlarda bu rahmetten faydalansın, sizinde rızkınız bereketlensin artsın. Herkese Hayırlı Ramazanlar, Herkese Hayırlı Cumalar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber