HAVUZ KEYFİ YAPARKEN GÖZLERE DİKKAT

Yazın sıcak havalarla baş edebilmenin en keyifli ve eğlenceli yolları arasında deniz ve havuz kullanımı gelir. Bol güneşli günlerde serin suların tadını doyasıya çıkarırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de göz sağlığı… Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, deniz ve havuz kullanımı sırasında göz sağlığımız için alınması gereken önlemlere değiniyor.

Güneşten gelen UV ışınları cildimize olduğu kadar gözlerimize de zararlı etkilerde bulunabiliyor. Güneş ışınlarına direkt maruz kalmak katarakt, sarı nokta hastalığı (maküla bozukluğu) ve kuş kanadı (pterjium) gibi göz hastalıklarına yol açabiliyor. Bu yüzden havuz ve deniz kenarında mutlaka %100 UV filtreli güneş gözlüğü ve siperli şapka kullanılmalı. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘sudan yansıyan ışınların UV etkisi daha da fazladır. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçınılmalı ve deniz-havuz kullanımı kontrollü olarak yapılmalı’ diyor.

Havuz suyundaki kloramin, gözlerde alerjiye neden olabiliyor.

Havuz ve deniz kullanımı sırasında hem alerjik hem de enfeksiyon kaynaklı konjonktivitler oluşabiliyor. Denizde tuzlu suda gözleri açmak alerjik reaksiyonları artırabilirken, havuzda klor ve diğer kimyasallar alerjiye neden olabiliyor. Havuzda alerji oluşturan klorun kendisi değil yağ, kir ve idrarla temasından oluşan kloramin… Havuzların PH değerleri genelde 7,2-7,8 arasındadır. PH değerinin 7,2 altına düşerek asidik tarafa kayması da gözlerde tahriş yapabiliyor. Ayrıca yüzümüze sürdüğümüz güneş koruyucu kremlerin ovuşturarak ve su ile gözümüze temas etmesi sonucu, kimyasal alerjik konjonktivit oluşabiliyor. Enfeksiyonlara gelince, havuzda özellikle dezenfektanlara dayanıklı Adenoviral Keratokonjonktivitler oluşabiliyor ve kornea hasarıyla görme kaybına kadar varabiliyor.

Havuz ve denizde gözlük kullanımı...

Normal hayatta gözlük kullanan çoğu kişi, havuz ve deniz kullanımında kontak lenslerin daha fonksiyonel olduğunu düşünerek lens kullanabiliyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, kontak lensler ile havuza ve denize girmenin zararlı sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Gözpınar, ‘Enfeksiyon ajanları kontak lenslerin yüzeyine tutunarak ağır sonuçlara varabilen enfeksiyonlara sebep olabilirler. Kontak lens ile deniz ve havuz kullanımından kaçınılmalıdır. Ama illa kullanılacaksa günlük atılan dispozıbl lensler takılmalı, sudan çıkar çıkmaz atılmalı ve mutlaka deniz gözlüğü ile birlikte takılmalıdır. Kontak lens gözden çıkarıldıktan sonra da suni gözyaşı damlaları ile yıkama yapılabilir. Suyun içinde gözleri deniz gözlüğü olmadan açmak, hem lensin düşmesine hem de ağır enfeksiyonlara yol açabilir’ şeklinde bilgi veriyor. Göz ameliyatınız yaza denk geldiyse ve sonrasında tatil planlarınız varsa, gözlerinize daha fazla özen göstermelisiniz.

Lazer operasyonundan sonra deniz ve havuz kullanımının en erken 2 hafta sonra olması gerektiğini vurgulayan Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, en doğru sürenin iki ay beklemek olduğunun altını çiziyor. Yüzdükten sonra gözlerin operasyon sonrası kullanılan gözyaşı damlaları ile yıkanması gerektiğini belirten Gözpınar; duş, tuvalet, soyunma odası ve şezlong kullanımında temasın en aza indirilmesi ve temiz havlu kullanımına dikkat edilmesi konularında da uyarıyor.

Seiko Optik’in fotokromik gözlük camları, güneş gözlüğü görevi görerek özellikle yaz aylarında numaralı gözlük kullananlar için ideal.

Güneş ışınlarının serotonin ve melatonin hormonları üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra, gözlerimizi yazın etkisini daha da artıran ve olumsuz etkileyen güneşin zararlı UV ışınlardan korunmak gerekiyor. Fotokromik olarak bilinen, en basit tanımla gün ışığında koyulaşan, kapalı ortamda ise rengi açılan optik camlı gözlükler; gözler için özel bir koruma oluşturuyor. Seiko Optik’in fotokromik gözlük camları, güneş gözlüğü görevi görerek özellikle yaz aylarında numaralı gözlük kullananlar için ideal bir çözüm haline geliyor. Seiko Sensity, sıcaklık, nem ya da UV seviyeleri ne olursa olsun merceğin renk tonunu sabit tutan akıllı ‘Stabilight Technology’yi kullanarak, gözlüğünüzün renk tonunu hassas bir şekilde ayarlıyor. 30 saniyede normal camdan güneş gözlüğü tonlarına geçiş yapabilen tasarımıyla, bulunduğunuz ortama hızla uyum sağlıyor. Kapalı ve açık ortamlarda gözlerinizi ışığa fazla maruz kalmaktan koruyor. Seiko Sensity, ileri fotokromik teknolojisiyle kusursuz tasarımı birleştirerek, güneşin çıktığı andan itibaren konforlu bir şekilde görebilmenize yardımcı oluyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘özellikle yaz aylarında güneşten yansıyan ultraviyole ışınlar, gözlere daha fazla zarar veriyor. Hatta uzun vadede katarakt ve retina hastalıklarının oluşumunu ve gelişimini hızlandırabiliyor. Bu nedenle fotokromik gözlük ve güneş gözlükleri aktif olarak kullanılmalı’ diyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber