banner240
banner237
banner238

Gençlik yıllarımızdan da hatırlayacak olduğumuz gibi, “Sanatçı” diye tanımladığımız toplumun önüne çıkan şahısların ideoloji bakımından bir taraf olduklarını gözlemledik.

Bu taraflılık genelde “Sol” diye tanımladığımız idooloji üzeriene kurulmuştur.

Ve algı şudur.

Solcular inanç ve ibadet yönünden zayıftırlar hatta daha da ilerisi bile vardır. Şahsen bendeniz aynı görüşte değilim. Birçok tanıdığım sol görüşlü CHP gibi partilere oy veren arkadaşlarım var beraberce camiye gidip namaz kılıyoruz. Saygın kişiliklere de sahipler.

Fakat bu durumun önünü kesmek isteyen bir kesim her zaman olmuştur.

İşte en son yaşanan olaylar. Bir insan İman etmemiş olabilir.

Bu onun sorunudur. Bunu kamuoyuna karşı deklere etmek zorunda değilsiniz. Eğer bir sanatçı olarak, böyle yaparsanız taraf olmuş olursunuz ve bir ayrımcılığa gidersiniz. Unutmayalım, şarkıların ve türkilerin hangi taraftan olduğunuzu hissettirildiği bir dönemden geçtik. (12 Eylül)

Efendim, ateist isen bana ne karı, zararı sana. (Müslüman olarak benim görevim. Seni ikaz etmek Allah’ın yoluna davet etmektir. Gelip gelmemekse senin bileceğindir.)

Çok dindarsan bana ne karı, zararı sana. Nihayetinde hesap Kainatın sahibi olan Allah CC verilecektir.

Evet, böyle bir girişe neden gerek duydum.

Hepimizin şahit olduğu tiyatrocu Cihat Tamer’in Tiyatrocu Ferhan şensoy’un cenaze töreninde yapmış olduğu konuşma üzerine yazdım. Ne demişti Cihat Tamer.

"70 SENEDİR İNADINA TİYATRO YAPIYORUZ" Törende söz alan tiyatrocu Cihat Tamer, "70 senedir bu ülkeyi din bağımlısı hükümetler yönetiyor. Ona rağmen 70 senedir inadına tiyatro yapıyoruz. Ferhan da inadına tiyatro yaptı. Ferhan başka bir insandı yazdıklarıyla çizdikleriyle. Şimdi o Rasim'ine kavuştu. Münir Ağabey'ine, Erol Ağabey'ine kavuştu. Hep birlikte orada bir meyhanede kafayı çekiyorlardır. Unutulmayacaksın Ferhan" ifadelerini kullandı. (Son dakika com)

Bu konu hakkında araştırma yaparken Karşıma İlyas Salman’ın bir söyleşisi de çıktı. O da ne demiş,

"ÖBÜR DÜNYADA AHİRETE İNANMIYORUM"

Ölüm korkusu olduğunu aktaran Salman, "Çünkü öbür dünyaya ahirete inanmıyorum, açık söylüyorum. Mümkün olduğu kadar 1 gün daha fazla yaşamak istiyorum. Sonumuz toprak. Cennet ile cehenneme inanmıyorum" ifadelerine yer verdi.

"KEŞKE CENNET VE CEHENNEM OLSAYDI"

Salman soruya verdiği cevabın devamında, "Keşke cennet ve cehennem olsaydı; buna inanıyorum. Olsaydı ben cehennemi tercih ederdim. Çünkü insanın, havanın ve denizin soğuğundan nefret ederim. Cennette bari zebanilerin kaynadıkları kazanda ısınırdım diye düşünüyorum" dedi. (SNOB Magazin)

Bu söylemleri okuduktan sonra sanat ve sanatçı ne demektir buna bir bakayım dedim. TDK sözlüğüne göre sanat ve sanatçının tarifi aşağıdaki gibidir.

Sanat ne demenktir.

- Bir duygu, tasarı, güzellik vb.nin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık - Belli bir uygarlığın veya topluluğun anlayış ve zevk ölçülerine uygun olarak yaratılmış anlatım - Bir şey yapmada gösterilen ustalık - Bir meslekte uyulması gereken kuralların tümü

Sanatçı ne demektir.

- Güzel sanatların herhangi bir dalında yaratıcılığı olan, eser veren kimse, sanat adamı, sanat eri, sanatkâr, artist - Sinema, tiyatro, müzik vb. sanat eserlerini oynayan, yorumlayan, uygulayan kimse

Sanatçı, kendi dalında bir eser ortaya koyana denir. Bir müzik eseri, güzel bir cami, kilise, havra ya da hayranlık uyandıracak bir eser ortaya koyan kişi sanatçıdır.

Bu tanımlara göre bir sanatçı taraf olamaz siyasi veya dini kimliği ile ortaya çıkamaz sanatını yaparsın herkes kendine düşeni alır. Benim anladığım budur.

Son söz bu ve bunun gibi söylemler içerisinde bulunan sanatçılar kendi ayaklarına sıkmaktadırlar.

Birlik ve beraberlik içerisinde olalım. Ayrımcılık insaoğluna yakışmaz.

Gel, gel, ne olursan ol yine gel.

İster kâfir, ister Mecusi,

İster puta tapan ol yine gel,

Bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir.

Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel.

Hz. Mevlan

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber