Neden böyle bir başlık attım !..

Çünkü;

Trabzon Fatihin Fetih ettiği Yavuzun Yönettiği Kanuninin doğduğu bir “Kadim Şehirdir.”

Bugün Anneler günü olması hasebiyle Gülbahar Hatun annemizin türbesinin bulunduğu Gülbahar Hatun Camiinin avlusunda tüm annelere ithafen yapılan anneler günü kutlamasına katıldım.

Doğrusu uzun zamandan beri benimde aklımda olan çok güzel ve anlamlı bir kutlama oldu.

Kutlamayı Trabzon Kent konseyi Kadın Meclisi Başkanı Feride Öztürk hanımefendi ve ekibi tertiplemiş.

Nokta yer olarak da Gülbahar Hatun annemizin mekanını seçmiş. Bundan sonra her Anneler gününde bu alanda kutlama yapılacak.

Kutlamaya Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Metin Genç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Sayın Mustafa Şen, Ak Parti İl Başkanı Sayın Metin Mumcu, Trabzon Kent konseyi Başkanı Sayın Prof. Hasan Karal, Ortahisar Müftü Yardımcısı, Yusuf Kaya ve kalabalık halk topluluğu katıldı.

Merasimden önce Trabzon Mehteran takımı günün anlamına binaen ilahiler ve şiirler okudu.

Daha sonra Gülbahar hatun İmam hatibi Nurettin Hoca Kur’an’dan ayetler okudu. Akabinde Ortahisar Müftü Yardımcısı Yakup Kaya Hafız kızlarımızın yapmış oldukları Hatimlerin duasını yaptı.

Daha sonra protokol konuşmaları yapıldı. Program sonrasında lokma tatlısı dağıtıldı.

Gülbahar Hatun Türbesinin kapısı da açılarak ziyaretçilerin içeriye girmeleri sağlandı. Bu da bir ilk oldu.

Program herkes tarafından taktir aldı.

Evet başta da ifade ettiğim gibi Trabzon şanslı şehir,

Şanslı şehir çünkü, Gülbahar Hatun gibi bir annesi, Yavuz gibi bir Valisi var.

Şanslı şehir çünkü Dünya ya damga vuran Kanuni Sultan Süleyman’ı var.

Şanslı şehir çünkü Cihan padişahı tarafından Fetih edilmiş.

Trabzon kadim şehir demiştik. Kadim şehirlerin en büyük özellikleri geçmişi yaşatmak geleceğe ışık tutmaktır.

Tarihe baktığımızda Gülbahar Hatun Caminin etrafındaki imarethane kaybolmuş gitmiş.

Bu imarethane geleneği tekrardan hayata geçirilebilir.

Gülbahar Hatunun camii ve etrafı İstanbul’daki Eyüp Sultan gibi olabilir.

Kent konseyimizden bu konuda da çalışmalar bekliyoruz.

Ayrıca Kanuni parkında bulunan Yavuz Sultan Selim Han’ın heykelinin Şehir’ in Batı Yakasına, Fatih Sultan Mehmet Han’ın Heykelinin de Şehir’ in Doğu yakasına uygun yerlere yapılması Kadim Şehrimize değer katacaktır.

Ortahisar da bulunan Kanuni Parkının Ruhuna uygun argümanlar konulabilir.

Yavuz Sultan Selim Han’ın Heykeli bulunduğu alana göre çok büyük kaçmış keza Kanunu Sultan Süleyman’ın heykeli çok küçük olmuş. Bu konuda da çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Mesela bir Tasavvuf Musikisi ekibi burada ara, ara da olsa konser verebilir.

Değerli dostum Mehmet Yıldız hocamın dediği gibi Burada çay ücretsiz olabilir. Ayrıca bu alanda daha önceden restorasyonu yapılmış hazır dükkanlar da var bunlarda değerlendirilebilir.

Velhasıl-ı kelam güzel bir gündü Teşekkürler Trabzon Kent Konseyi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber