
Suiçmez, açıklamasında hukukun birey ve toplum için taşıdığı yaşamsal önemi vurgulayarak, “Hukuk kuralları herkes için bağlayıcıdır. Devlet keyfi kararlar veremez. Herkes kanun önünde eşittir. Hak ve özgürlükler yasaların güvencesi altındadır. Yargı bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Hukukun üstünlüğü ilkesi demokrasinin ve hukuk devleti olmanın temelidir.” ifadelerini kullandı.
Ancak mevcut siyasi tabloda bu ilkelerin sistemli biçimde ihlal edildiğini belirten Suiçmez, “Anayasamızın 2. maddesinde, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğumuz belirtilmekteyse de iktidar, hukukun üstünlüğü prensibini sistematik olarak aşındırmakta, insan hak ve özgürlüklerini ihlal etmekte ve farklı düşünen kişileri baskıyla yıldırmaya çalışmaktadır.” dedi.
Suiçmez ayrıca Türkiye’nin uluslararası alandaki hukuk karnesinin de alarm verdiğini belirterek, “Ülkemiz Dünya Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 142 ülke arasında 117. sıraya gerilemiştir.” dedi.
Suiçmez, “Hukukun üstünlüğünün, adil yargılanma hakkının, yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkesinin demokratik bir ülke ve vatandaşları için gerekliliğini ortaya koyma amacı taşıyan bu günde, bir kez daha iktidarı hukukun üstünlüğü ilkesine uymaya davet ediyorum.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.