Ekonomi biliminde, muayyen bir dönemde (bir yılda) bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin para olarak karşılığına milli gelir denir.

Milli gelirin yatırımlara ve ülke güvenliğine ayrılacak olan hakkaniyetli bir bölümü hariç diğer kısmı çalışanlar arasında mesleki, eğitim ve taşıdıkları sorumluluk durumları da dikkate alınarak adil bir şekilde bölüşülmesi ülkeyi yöneten iktidarların en temel görevidir.

Her ne hikmetse bizim ülkemizde, milli gelir çalışanlar arasında hakkaniyet ilkeleri dikkate alınarak bölüşülmemektedir.

Yaptığı işle hiç mütenasip olmayan ücret alanlar,  çalışanları ve çalıştıkları işle münasip olmayan ücretler alanları çıldırtmaktadır.

Bu ülkeyi, gelir dağılımındaki yanlışlar konusunda savunması gereken resmi makamlar, sivil sendikalar veya muhalefet partileri hallerinden çok memnun. Onlar da sistemin adaletsizlikleri sayesinde yeterinden çok yollarını bulmaktadırlar.

Ezilen ve sömürülen alt kademedeki işçi, köylü, memur, köle gibi üstlerindeki ağababalarını çalışıp bakmaya onları zevki sefa içinde yaşatmaya çalışmaktadırlar.  Onların aylık gelirleri ezilen bu işçi, köylü ve memurların yıllık gelirlerinden de fazladır.

2022 yılında tüm çalışanların milli gelirden aldıkları pay %26 idi. Peki geri kalan %74 ne oldu? Neyse bu da ne olduysa oldu diyelim. Çalışan kesime verilen bu %26 geçmiş yıllara göre düşük olmasına rağmen bu %26 en büyük payı alan kimler?

Bunu da söyleyeyim, en büyük payı en az çalışanlar almaktadırlar. Hatta yemin etsem başım ağarmaz ki, hiç çalışmayanlar almaktadırlar.

Bu ülkede hiçbir iş yapmadan beleş maaş alanlar ve hatta birkaç kurum ve kuruluştan yüksek paralar alanları devlet hiç görmemektedir.

Maalesef devletimiz gelir dağılımı konusunda derin bir uykuya dalmış vaziyettedir. Hiç kimse burnundan kıl aldırmamaktadır.

Durum bu vaziyette iken Sayın Cumhurbaşkanımız bunları neden görememektedir? Bence asıl soru bu.

Çalışanlar arasında bir hiyerarşi vardır. Ast ile üst arasında bir miktar gelir farkı olur. Bu normal karşılanır.

Alt kademelerde, astlar üstlerden daha fazla maaş alır duruma gelmişlerdir. Gören yok. Tam bir rezalet.

Emekli aylıkları da aynı durumda, bir örnek vermek gerekirse Bölge müdürü ile yardımcısı arasında sekiz bin lira fark var. Bu Allaha reva mı?

Siyasi kadrolara atanan Genel Müdür, Genel Müdür yardımcısı, daire başkanı hiçbir iş yapmadan yüksek paralar almaktadırlar. Bunları neden kimse görmez.

Özellikle adeta bir kenara atılıp kendi haline terkedilen emekli kesiminin ahı sizleri boğacaktır sayın yetkili ve sorumlular. Artık bu zulüm daha fazla tahammül edilebilir değildir.

Artık şu milli gelirimizi adam gibi çalışanlara ve emeklilere dağıtın. Herkes memnun ve mutlu olsun. Sizler de bulunduğunuz yerlerde oturma şansı yakalayın.

Sizlerden başka bir şey istemiyoruz.

23.08.2023 M.Sadullah SAĞLAM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber