Evet, son günlerde sık sık kullandığımız bir kelime haline geldi, “Tasarruf” aslında bizler bu kelimeye çok da yabancı değiliz.

Hemen, hemen her dönem bu kelime ile karşı karşıya gelmişizdir. “Kemerleri sıkma” da buna benzer bir kelimedir.

Bizler vatandaş olarak bu kelimeler, hatırlarız. Hatırlarız da acaba bunu önerenler ne yapar hiç tasarruf kelimesini nasıl anlar ona bakmak lazım.

Elektirik, doğalgaz ve su faturaları artık sosyal medyada öz çekim yerini aldı bile. Gerçekten acıtır cinsten faturalar gelmeye başladı. Yani bu faturalar sofralardan birşeyler alıp götürüyor.

Emekliye, memur’a işçiye verilen zamla orantılamak mümkün değil. Eğer bu hayat pahalılığı olmasaydı memur işci ve emekliye verilen zamlar yerinde olabilir bir yarayı kapatabilirdi.

Tasarrufsa, tasarruf o zaman herkes yapacak. Tüm kamu kurum ve kuruluşları büyük şirketler vs kurumlar da bu kurala uymalı.

Tasarruf diyoruz.

Ortalık, sabahlara kadar boş yanan lambalarla dolu.

Aşırı derecede bir aydınlatma var.

Kale surlarının dibinde yanan spot lambalar acaba kime kaç tl ye mal oluyor. Bu büyükşehide de aynı ilçe belediyelerinde de aynı.

Veya Belediyelerin binalarının etrafındaki aydınlatmalar ayda kaç KW saat elektirik harcıyor. Bunlara Köprülerdedeki aydınlatmaları, sahildeki aydınlatmaları da eklemek mümkün.

Evet, topluca tasarruf dedik. Dedi isek nasıl olacak.

Bi kere eskiden maçlar gündüz oynanırdı. Hatta Cumartesi veya Pazar günleri oynanırdı. Şimde geceleyin oynanıyor. Bir maçta kaç kw saat elektirk tüketiliyor. Kaç stat var. Bunun hesabı yapılmalı.

Tüm kamu kurum ve kuruluşları bu tasarrufa uymalı gece yapılan aydınlatmaları yüze elli aşağıya çekmelidir. Köprüler de yanan her iki lambadan birini pasif hale getirmeli.

Çok aktif olan caddelerde gece aydınlatmaları saat 12.00 kadar tam 12.00 sonra yüzde elli tasarrufa gidilmelidir.

Büyük mağzaların vitrinleri sabaha kadar değil aktif olan saatlere kadar aydınlatılmalıdır.

Dünyanın en büyük barajlarına sahip olmamıza rağmen hala daha kişi başı elektirik tüketimimiz dünya ortalamasına göre çok düşük. Bugün Avrupa da hala daha ısınma sorununu elektirkle karşılayan ülkeler var.

Bu konuda yöneticiler vatandaştan ne bekliyorsa kendileri de bunun iki katını yapmalıdır.

Aldığım bilgilere göre, Gündüz Saat 06.00-17.00 arası eletirik Kw saati 0.71tl

17.00-22.00 arası 1.17tl Gece ise 22.00-06.00 arası 0.35 tl den işlem görüyor.

0,35Tl isabet eden saatlerin daha aşağıya çekilmesi uygun oacağı kanaatindeyim. Mesela bu saat 22.00-06.00 arası değil de 20.00-06.00 arasına endekslenebilir.

Bunun gibi önlemler almak veya bu çözümler üzerinde çalışmak bizlerin lehine olacaktır.

Bu durumda ütü, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi fazla harcayan elemanları 22.00-06.00 saatleri arasında çalıştırmak lazım.

“Son söz Tasarruf baştan başlar” Nasıl ki bir evde baba bazı telkinlerde bulunur da kendisi yapmazsa o evde dirlik olmaz. Bu da bunun gibidir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber