BAŞKAN ZORLUOĞLU YOMRA ARITMA TESİSİ’Nİ  DEVREYE ALDI 

TİSKİ tarafından bakım, onarım ve yenileme çalışmalarını tamamladığı Yomra İçme suyu Arıtma Tesisinin açılışını yapan Başkan Zorluoğlu, “7 mahallede 20 bine yakın insanımız eskiye oranla 10 kat daha kaliteli su içecek” dedi

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yomra’nın Kayabaşı Mahallesi’ndeki Yomra İçme suyu Arıtma Tesisi, yapılan bakım, onarım ve tadilat çalışmalarının ardından düzenlenen programla hizmete alındı. TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, açılış öncesi törene katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, mahalle muhtarları, basın mensupları ve diğer katılımcılara detaylı bir sunum yaptı. Sunumun ardından tesisi inceleyen Başkan Murat Zorluoğlu, yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. 

SAĞLAM BİR ALTYAPI OLUŞTURUYORUZ 
“Göreve geldiğimiz günden itibaren Trabzon merkez ve ilçelerimizin tamamına altyapıya ayrı bir önem veriyoruz” diyen Başkan Zorluoğlu, “İnanıyoruz ki sağlam ve sağlıklı bir altyapı olmadan onun üzerine diğer yatırımlarınızı inşa edemezsiniz. O bakımından şu anda yürüttüğümüz en büyük altyapı yatırımı olan Ortahisar İçme suyu Temini Projesi’ni 2 ay kadar önce başlattık. İnşallah 3 yıl içerisinde Ortahisar ilçemizde 565 kilometrelik içme suyu hattını yeniliyoruz. Bununla birlikte diğer ihtiyaçlarımızı da gidermek adına 120 kilometre kanalizasyon ve 70 kilometre de yağmur suyu hattını yenileyeceğiz” dedi. 

18 İLÇEMİZİN DE HİZMETİNDEYİZ 
Ortahisar’ı ilgilendiren altyapı çalışmalarının 2023 yılında tamamlanacağını belirten Zorluoğlu, “Ortahisar ilçemiz içme suyu ve kanalizasyon anlamında uzun yıllar hizmet edecek bir altyapıya sahip olacak. Sadece Ortahisar’ın değil bütün ilçelerimizin Büyükşehir Belediyesi olarak 18 ilçemizin tamamına hizmet etmekle yükümlüyüz. Bu vizyonla göreve başladık ve devam ediyoruz. Altyapı anlamında diğer ilçelerimizin tamamında gerek içme suyu gerekse de altyapı anlamında yatırımlarımız devam ediyor. Büyükliman havzasından, Şalpazarı’na, Akçaabat’a, Düzköy’e, Çayırbağı’na kadar; Maçka’dan Yomra, Araklı, Sürmene, Of, Hayrat’a kadar tüm ilçelerimizde içme suyu ve kanalizasyon alanında ciddi yatırımlar yapıyoruz” diye konuştu.

KADERİNE MAHKÛM EDİLMİŞTİ
İçme suyu temininde en büyük sorunlardan birisinin arıtma olduğunun altını çizen Başkan Zorluoğlu, şöyle devam etti: “Trabzon çok engebeli bir arazi ve yağmur bir iklime sahip olduğu için zaman zaman su alma yapılarında ciddi bulanıklıklar oluşuyor. TİSKİ’ye verdiğimiz talimatlarda bu sıkıntıları çözümü için arıtma tesisi yapılması gerektiğini özellikle belirttik. İşte bugün burada bunlardan bir tanesini daha hizmete açıyoruz. Burada daha önce var olan arıtma tesisi bir bakıma kaderine mahkûm edilmiş vaziyetteydi. Çok basit bir filtreleme yöntemiyle su arıtılıyordu ama çoğunlukla şebekeye giden su bulanık olarak vatandaşlarımıza sunuluyordu. Talimatlarımız üzerine TİSKİ Genel Müdürlüğümüz burayı kısa bir süre içerisinde rehabilite etti. Kolay bir süreç olmadı. Buradaki pek çok makine aksamı değiştirildi. 

10 KAT DAHA KALİTELİ SU VERİLECEK 
Tam olarak otomasyon sistemine geçildi. Tesis, herhangi manuel bir müdahaleye gerek duymadan TİSKİ Genel Müdürlüğü Ana Hizmet Binasından kontrol edilebilir hale geldi. Daha önce tesiste kullanılan filtreleme yöntemi yerine kimyasal sitemlerle yapılan arıtma sayesinde eskiye oranla 10 kat daha kaliteli su elde edilecek. Ve tesis, 55 litre /saniye su arıtabilecek hale getirildi. 7 mahallemizde en az 20 bin kişiye bu tesisten su vermeye başladık. Yomralı hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olsun. Diğer ilçelerimizdeki bu tür sorunlar çözmek için de aşama aşama gayret gösteriyoruz. Elbirliğiyle şehrimizin altyapı sorununu inşallah görev süremiz içerisinde çözeceğiz.  Hayırlı uğurlu olsun.”

TESİSTE NELER YAPILDI?
Saatte 200 m³ su arıtma kapasitesine sahip olan tesisten yaklaşık 20 bin nüfusa sahip 7 mahallenin, (Çamlıca, Çınarlı, Gürsel, Kayabaşı, Namık Kemal, Sancak ve Şanlı) içme suyu ihtiyacı karşılanacak. Tesiste yapılan yenileme ile birlikte; şebekeye verilen su anlık olarak takip edilecek ve şebekeye bulanık su gitmesi engellenmiş olacaktır. Klorlama otomatik debiye göre verileceğinden gereksiz klorlamanın önüne geçilmiş olacağından suyun tadında ve kalitesinde de artış gözlenecektir. Bulanık su geldiğinde tesis devre dışı kalmadan kimyasal dozlamayla çalışabilecek. Daha önce ölçülemeyen klor PH çıkışı ve bulanıklık SCADA otomasyonla uzaktan izlenebilecek. Daha önce ters yıkama hattı hamsu ile çalıştırıldığından filtrelerde erken tıkanmalar ve tesiste arızalar daha sık görülüyordu. Yapılan yenileme ters yıkama işlemi pompalar yardımıyla temiz su ile yapılacağından filtrelerde herhangi bir tıkanma gözlenmeyecektir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber