Ülkemizde üniversite açılan ilk şehirlerimiz olan İstanbul ( İstanbul Üniversitesi (1933 ), İstanbul Teknik Üniversitesi (1944 ) ve başkent Ankara’dan ( Ankara Üniversitesi (1946 ) sonra  kurulan ilk üniversiteler; Tırabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (1955), İzmir Ege Üniversitesi (1955), Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi (1956) ve 1957 yılında kurulan Erzurum Atatürk Üniversitesidir.

             Erzurum  İl olarak da İstanbul ve Ankara’dan sonra üniversite açılan  ilk üç ilden ( İzmir, Tırabzon ve Erzurum) biri olup,

                Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşu 1957’li yıllara, mazisi yaklaşık yetmiş yıla dayanmış bulunmaktadır.

                Bu yazının konusu değil ama, aynı büyüklükte veya daha da büyük nüfusa sahip İller ya da önemli coğrafi bölgelerimiz olmasına rağmen, İzmir büyüklük olarak tamam da, Tırabzon ve Erzurum’un da önemli coğrafi merkezler ve köklü tarihe sahip olmalarını da kabul ederek, öncelenip, ilkler arasına alınması gerekçesini hep merak etmiş ama  bu sorunun cevabını henüz  bulmuş değilim!

                Çok eski tarihi kent olmaları ve coğrafi olarak bulundukları yerlerde merkezi konumda olmaları ilk akla gelen sebeplerden olmalı ki, İzmir, Tırabzon ve Erzurum, İstanbul ve Ankara’dan sonra üniversite açılan ilk üç il arasında yer almıştır.

                Erzurum Atatürk Üniversitesi; köklü geçmişi ile sonradan kurulan birçok üniversite, fakülte ve yüksek okula öncülük etmiş, hocalar yetiştirmiş, akademik alanda, merkezi ve yerel idarelerde, siyaset ve bürokraside görev almış birçok ismi yetiştiren üniversite olmuştur.

                Erzurum’da Atatürk Üniversitesi yanında, yine ilk kurulan Yüksek İslam Enstitülerinden biri de bu şehrimizde idi.

               Yakın tarihte kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi ile bu ilimizde üniversite sayısı ikiye çıkmıştır.

               İlk Üniversitelerin ve Erzurum Atatürk Üniversitesinin kuruluşu ile ilgili özet bilgiden sonra esas yazı konumuz olan ve bu yıl 22.si yapılacak olan “ Büyük Tırabzon Mezunlar Buluşmasına” geçelim.

               Erzurum Atatürk Üniversitesi, Yüksek İslam Enstitüsü ve Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü mezunları; yaklaşık çeyrek asırdan beri, her yıl ayrı bir İl merkezinde  bir araya gelip buluşmakta, bu üniversitenin, hatta aynı İl de kurulan diğer üniversite (Erzurum Teknik Üniversitesi ), Enstitü ve Yüksek okulları da kapsamasına rağmen,  

               Hususen 1980 YILI ASKERİ MÜDAHALESİNE KADAR FAALİYETTE OLAN MTTB mensuplarında yoğunlaşan ama tüm mezunlara hitap eden buluşmaların 22.si, 25-26-27 Ağustos tarihlerinde Tırabzon ’da yapılacak.

              İstanbul merkezli bir de dernekleri bulunan ve adı ERUNİM MTTB DER ( Erzurum Üniversiteleri ( Atatürk Üniversitesi,  Yüksek İslam Enstitüsü, Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü ve Erzurum Teknik Üniversitesi ) Milli Türk Talebe Birliği Camiası Derneği ) olan bu dernek öncülüğünde,

 “ERZURUM ÜNİVERSİTELERİ MEZUNLARI MTTB CAMİASI  VEFA VE KARDEŞLİK BULUŞMASI” adı altında, mezunlar ailece  her yıl bir İlde buluşma gerçekleştirmekte, bir takım etkinlikler düzenleyerek beraber olmakta,

             Neredeyse ülkemizin her İlinden gelen mezunlar hasret gidermekte, eski ve yeni mezunlar tanışmakta, ailece güzel bir buluşmanın keyfini yaşamaktadırlar.

             Bu yıla   kadar İstanbul, Ankara, Kocaeli, Samsun, Kayseri, Erzurum, Malatya, Sivas,  Mardin, Kırıkkale, İzmir, Kahramanmaraş, Ankara, Konya ve Antalya, Sakarya gibi birçok ilimizde bir araya gelen mezunlar, bu yıl Tırabzon’da buluşacaklar.

              İlki 2007 yılı olmak üzere, geçen yıl (2022) ikinci kez Sakarya’da,

Sakarya Büyükşehir Belediyesi himayesinde yapılan buluşma, bu yıl Tırabzon’da, Tırabzon Büyükşehir ve Ortahisar Belediyeleri ile Karadeniz Teknik Üniversitesi misafirliğinde yapılacak ve 25 Ağustos’da başlayacaktır.

               Tırabzon buluşmasını, oluşturulan bir tertip heyeti organize etmekte, bu heyette bendenize ilaveten muhasebeci mali müşavir Ömer Sami Ergan, diş hekimi ve emekli SBB Genel Sekreter yardımcısı Ömer Kahveci, diş hekimi Selami Ateş, operatör doktor Fatih Turalıoğlu, Ortahisar Belediyesi meclis üyesi ve başkan vekili Faruk Kanca ve O.hisar Belediyesi Tırabzon Tarih müzesi sorumlusu Fatma Odabaşoğlu yer almaktadır.

               Buluşmanın ilk günü, yani 25 Ağustos Cuma günü öğleden sonra misafir katılımcılar Tırabzon’a gelmeye başlayacak, misafirler karşılanacak ve kalacakları yerlere yönlendirilecek ve yerleştirileceklerdir.

               Misafirlerin ibadeleri Tırabzon’un  merkeze bitişik Yomra ilçesinde KYK’na bağlı bir yüksek öğrenim talebe yurdunda ve KTÜ Koru Otel’de sağlanacak, bu mekanlarda  misafir edilecek, söz konusu yurtta ve otel de tanışma, sohbet ve muhabbet ile gece ihya edilecektir.

               İkinci gün, yani 26 Ağustos Cumartesi günü Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Salonunda saat 10.00 ile 17.30 arasında, açılış, sinevizyon gösterileri ve pırotokol konuşmalarına müteakip  düzenlenecek panelde mezunlar  birlikte olacaklardır.

               Panel konusu “GELECEK NESLİN İNŞASI”  olacak ve Pırof. Dr, İhsan Süreyya Sırma, Pırof. Dr. Nurullah Genç,  yazar Necmeddin Şahinler ve Karadeniz İhracatçılar Birliği eski başkanı ve iş insanı İlyas Edip Sevinç, dernek başkanı Salih Akverdi koordinesinde   konuşacaklardır.

              Üçüncü gün, yani 27 Ağustos Pazar günü, Tırabzon Botanik parkta buluşacak mezunlar, burada da serbest kürsü konuşmaları ile istişare, sohbet ve muhabbet ile  bir arada, açık hava ve yeşil bir alanda güzel bir gün geçireceklerdir.

              Aynı gün, yani 27Ağustos Pazar günü öğleden sonra, Tırabzon merkez Ortahisar’ın çok zengin tarihi ve tabiat yerlerinden bazılarına yönelik bir gezi düzenlenerek ve  buluşma etkinliği, bir sene sonra bir başka İlimizde yapılmak üzere  sona erecektir.

            Buluşmaya her yıl bu üniversiteden mezun veya bu üniversitede hocalık          yapmış  birçok akademik kadro, eski ve yeni milletvekili, eski bakan, belediye başkanı,  rektör, dekan ve öğretim görevlisi, iş insanı  ile çok sayıda eski ve yeni üst düzey bürokrat ve siyasetçi katılmaktadır.

            Her sene olmasa da zaman zaman eski Sağlık Bakanı Pırof. Dr. Recep Akdağ, eski M. Eğitim bakanı Pırof. Dr. Ömer Dinçer, eski devlet ve Sağlık bakanı bakanı Dr. Ahmet Demircan, eski İçişleri bakanı Pırof. Dr. Beşir Atalay, Pırof. Dr. Mustafa Kamalak, Prof. Dr, Yusuf Ziya Kavakçı, eski Van 100.Yıl Üniversitesi rektörü Pırof. Dr. Seyyit Mehmet Şen, Pırof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Pırof. Dr. Şerafettin Gölcük, Pırof. Dr. Mustafa Ağırman gibi birçok tanınmış isim katılmakta, Tırabzon buluşmasına da birçoğunun gelmesi beklenmektedir.

            Etkinliklerde Tırabzon MTTB’de hazır bulunacak, gençleri ile  katkı sunacaklardır.

            Ülke genelinde buluşmaya katılacak mezunlar, dernek başkan yardımcısı ve derneğin etkinliklerinin kahir ekser yükünü sırtlanan, emektar ve hizmet insanı,  üniversiteden tertibim ve Kocaeli’de mukim Muhammet Karaosmanoğlu’na müracaatlarını yapmakta, katılım kapasite ve etkinlik pilanlaması buna göre yapılmaktadır.

            Buluşmaya ev sahipliği ve himaye sunacak olan Tırabzon Büyükşehir ve Ortahisar merkez ilçe belediye  idarelerine ve yine ev sahipliği ve katkı verecek olan KTÜ  yönetimine şimdiden  teşekkür ediyor, buluşmanın hayırlı geçmesini ve hayırlara vesile olmasını Yüce Yaradan’dan niyaz ediyor,

           Erzurum Üniversitelerinden eski ve yeni, hususen yeni genç kardeşlerimize duyuruyor, hasretle hepsinin katılımını bekliyoruz.  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber