Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 
bugün basın önüne çıkarak, Büyükşehir Belediyesi olarak yapmayı planladıkları işleri, projeleri ve yatırımları ile alakalı bilgiler verirken, turizm ve Trabzonspor’la alakalı değerlendirmelerde bulundu.

Ben, spor yazarı ve turizm sektöründe çalışan bir birey olarak, başkanın yaptığı açıklama ve değerlendirmelerde, 
ilgi alanımla alakalı bölümleri dikkatle izleyip cımbızlayarak bir değerlendirmede ben yapmak istiyorum.

Öncelikle Trabzonspor‘la alakalı düşüncelerini ve olması gerekenleri açık yüreklilikle dile getirdiği için, 

ayrıca daha önce bu konularla alakalı yaptığı açıklamalardan yana kendisinin hiçbir sıkıntısının olmadığını ve yaptığı bütün açıklama ve değerlendirmelerinin arkasında olduğunu, 

sözkonusu Trabzonsporsa gerisinin teferruat olduğunu söylemesi ve daha önce belirttiği düşünceleri neyse bugünde halen aynı noktada olduğunu belirtmesi, benim adıma çok memnuniyet verici bir açıklamaydı. 
Bu konuda öncelikle kendisine çok teşekkür ediyorum.

Sayın Ahmet Metin Genç Başkan’ın Turizimle alakalı düşüncelerine katılmakla beraber eksik olduğunu ve burada naçizane düşüncelerimi yazarak bu eksikliklere bir nebze olsun ışık tutmak istiyorum.

Sayın Başkan, önümüzdeki günlerde yani çok kısa bir süre içerisinde valilikte turizimle alakalı, turizmin paydaşları ile beraber bir toplantı gerçekleştireceklerini söyledi.

Öncelikle buradan bir serzenişte bulunmak istiyorum!

Daha önceki yıllarda yapılan bu toplantıların amacına ulaşmadığını, bunun nedeninin ise, turizmin tüm paydaşlarının olması gereken bu toplantılara, maalesef turizimin her alanından değilde, sadece bir kesiminin davet edilerek bu toplantıların gerçekleştirildiği ve amacına bu nedenle ulaşmadığını düşünüyorum.

Örnek verecek olursam, geçen yıl bu konuda Uzungöl‘de yapılan toplantıda yemekler yendi, çaylar kahveler içildi ve toplantının asıl mevzusu olan turizim sıkıntılarına lütfen değinildi ve o toplantıdan çıkan karar, gelecek yıl Uzungöl‘de seyyar satıcılar olmayacak kararı oldu. Bu bana çok komik geldi.

Bütün mesele seyyar satıcılar mıydı, seyyar satıcıları yerinden kaldırıp onlara müsaade etmediğiniz zaman turizmi kurtardık mı zannediyorsunuz? 
Lütfen gerçekçi olalım, 
Trabzon’un canı can damarı olan artık turizmdir. 
O nedenle turizm için çok ciddi kararlar ve yatırımlar uygulanması gerekmektedir.

Sayın başkanın yaptığı açıklamada, Trabzon’un en önemli tarım kalemi olan fındıktan, yılda 120 milyon $ girdi elde edildiğini, 
Turizmden ise yılda 1 milyar 200 milyon $ girdi elde edildiğini söylemesi çok çarpıcı bir tespitti. 
Bu da gösteriyor ki yukarıda dediğim gibi artık Trabzon’un can damarı turizmdir.

Bu can damarımızı nasıl koruruz, nasıl besleriz büyütürüz, geliştirerek daha ileriye nasıl taşırız bunun hesapları ve planları yapılmak zorundadır.

Valilikte yapılması planlanan söz konusu toplantıya, başkanın söylediği katılması muhtemel turizm paydaşları kimlerdir? 
Ya da davet edilen paydaşlar kimler?

Açıkçası kimler davet edildi bilmiyorum ancak, buradan daha önceki örneklerinden yola çıkarak tahminlerimi söylemek istiyorum.

Bana göre, 
Başta valilik ve Büyükşehir Belediye Başkan ve ekibi, ayrıca
Turizim il müdürlüğü yetkilileri, turizm ağırlıklı ilçe belediye baskanlari, esnaf odaları birliği yetkilileri, TÜRSAB yetkilileri, birkaç turizm acente yetkilisi ve birkaç otel işletmecisi. Toplantıya çağrılan ve katılacak olan kurum ve isimlerdir.

Bir turizim çalışanı olarak, bu toplantının, sadece bu katılımcılarla amacına hizmet edemeyeceğini ve amacına uygun kararlar alamayacağını düşünüyorum.

Çünkü, turizm paydaşı dediğiniz zaman, yukarıda saydığım unsurlarda olmakla beraber bunların yanında birinci sırada şoför ve rehberler yer alması gerekmektedir. 

Ayrıca garson, temizlikçi, odacı, lobici, taksici, turizm polisi ve bunlara işveren unsurlardan temsilcilerde bu toplantıda muhakkak temsil edilmesi ve yer alması gerekmektedir.

Ve bu unsurlara eğitim verecek organizasyonlar tertip edilmesi gerekmektedir.

Özellikle Örem yerlerinde ve şehir merkezlerinde lokanta, kafe ve eğlence sektöründe hizmet veren işletmelerde çalışan personelin hangi şartlarda çalıştığı, konaklama imkanının ne derecede düzeyde olduğu, temizlik, bakım ve sağlık unsurlarına ne kadar dikkat edildiği araştırılıp denetlenmesi gerekmektedir.

Turiste direkt hizmet veren bu çalışanların, bakımsızlıktan ter ve kir kokmakla beraber, sağlıksız oldukları da gördüğüm ve izlenim edindiğim tecrübemle sabittir.

Turistin transferini ve gezi turunu  gerçekleştiren şoför ve rehber arkadaşların kılık kıyafet, bakım temizlik, bilgi birikim, insan ilişkileri ve hitabet şekillerinin kontrol altında tutulması ve sürekli denetlenmesi gereken başka unsurlardır.

Turist ile sıcak temasta olup direk hizmet veren söz konusu bu personellerin temsilcilerinden, valilikteki Turizim adlı toplantınıza katılım sağlamanızı ve yukarda belirttiğim benzer sorunları direk o şahıslardan dinlemenizi, aldığınız notlarla, yapacağınız yaptırımlarla bu konuda turizme hizmet etmenizi temenni ediyorum.

Şehir merkezlerinde TÜRSAB belgesi taşıyan araçların, trafik polislerimiz tarafından daha sempatiyle karşılanması ve yolcu indirip bindirmelerde üç ila beş dakika arası gibi zamanlarda idare edilmeside en büyük temennimizdir.

Çünkü, şehir merkezlerinde trafik polisi, turizm araçlarına yolcu indirip bindirme için maalesef bir dakika bile müsaade etmediğinden, turizm araçları, dolayısıyla şoförler ve rehberler trafik cezası yememek için, maalesef turistlerini araç park sorunu olmayan büyük AVM’lere getirmektedirler. 

Bu, Trabzon’a gelen turisti şehir merkezinde esnafımızla buluşturamadığımız anlamına gelir ki, 
buda ekonomik olarak esnafımızın çok büyük kaybı demektir. 
Ayrıca bu turizm değildir.

Turistlerin uğrak yerleri olan Ören yerlerinde, otopark, yol, WC, mescid ve yaşam alanlarının daha kullanılabilir ve sorunsuz hale getirilmesi ivedilikle sağlanmalıdır. Park ve ulaşım sorunu Trabzon turizminin en büyük engellerinden birisidir.

Özellikle Ören yerlerindeki bütün işletmelerin, başta restoran ve eğlence sektörleri olmak üzere düzenli ve sıkı bir denetim altında tutulması olmazsa olmaz göreviniz olması gerekmektedir.

Ayrıca, meydan Parkı’nda bir tane göstermelik bulunan turizm polisi aracının ve polislerinin çoğaltılarak, özellikle turistin uğrak yerleri olan bütün şehir merkezlerinde, ilçelerde ve Ören yerlerinde, en azından turizm dönemi içerisinde devriye atar gibi, 1 araç bile olsa sürekli göze batarak dolaşması gerekmektedir. 
Ki bu hizmet turist adına büyük bir güven demektir. 
Ayrıca turist bu arkadaşlardan, bilgi ve yönlendirme adına sürekli yardım alacaktır.

Trabzon ilimizin artık can damarı dediğimiz turizmi daha da geliştirmesi ve daha uzun süreli bir turizim zamanına yaybilmesi için bazı yaptırım ve yatırımlar yapmak zorunda olduğu aşikardır.

Turisti çeken, özellikle Uzungöl ve yaylalarımız, Ayasofya, Atatürk köşkü, Boztepe, sera gölü ve Çal mağarası gibi alanlarda yaşamı ve ulaşımı kolaylaştıracak yaptırımlar ve yatırımlar muhakkak olmazsa olmazınız olmalıdır.

Trabzon’da oldukça sayısı fazla olan ve bir çok alanda yıkılıp toprağa karışmaya yüz tutmakla beraber, ineklerin barındırıldığı ahır, ot damı  ve kiler olarak kullanılan kilise vb. tarihi yapıların amacından uzak kulanılmasıdan kurtarılıp, 
bu yapıların ivedilikle kontrol altına alınarak, tadilat ve temizlik adına elden geçirilmesi sağlanarak Trabzon turizmine kazandırılmalıdır. 

Trabzonumuzun mutfağına özel yemek kültürünün tanıtımı ve tattırılması için, ayrıca yöremize ait zirai üretimlerimizi içeren fındık, sebze ve meyve gibi ürünlerimizi ayrıca, elemeği işçiliği olan Trabzon burma bileziği, hasırı ve daha niceleri gibi üretimlerimizin şehir merkezinde sergileneceği alanlar oluşturulmalıdır.

Ayrıca son yıllarda, ulusal basında ve sosyal medyada Trabzon turizmini baltalamak, kendi bölgelerine çekmek için, ahlaki, ticari ve manevi saldırılara uğramaktayız.

Bu saldırıların, özellikle spekülasyon içerikli, doğru olmayan ve Arap turizmine yönelik, islami değerlerimize ve ekonomimize karşı saldırıda bulunulan bu haberlerin bastırılması ve yalanlanması için bolca reklam filmleri, tanıtım broşürleri yapılıp gerekli yerlerde yayınlanması sağlanmalıdır. 

Sevgili başkanım Ahmet Metin Genç, yukarıda belirttiğim bütün eksiklik, hatalar ve Trabzon turizminin kaybına dönük unsurların önüne geçmek ve bu eksiklikleri giderip, Trabzon’un kazanci için artıya çevirebilecek tek cesur, korkusuz, çalışkan ve organizatör kişinin siz olduğunuzu görüyorum.

Umarım bugünden başlamak üzere, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve başkanı olarak, Trabzonumuz için gereken bütün girişim, eylem, yaptırım ve eğitim için  kendi alanınızda ve yetkinizde olan her yerde çalışmalara başlayacaksınız. 

Kısaca başkanım, 
Trabzon turizm paydaşları olarak, Trabzon’un GENÇ başkanına güvenmek istiyoruz, güvenelim mi? 

(2010-11 ŞAMPİYONU TRABZONSPOR)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber