Turizm turizm turizm evet Trabzon’da turizm bir başka güzel, ancak kıymetini bilene, hizmette âlâ, misafir perverlikte cömert ve işinin hakkını verene güzel.

Daha öncede Trabzon, daha doğrusu Karadeniz turizmindeki bir çok yanlış ve sorundan bahsetmiştim, yine aynı sorunlardan bahsedip tekrar yazmak isteyorum, zaten bu sorunların bir çoğunu herkes biliyor, yaşıyor, yaşatıyor ve maalesef çözüm noktasında yetersiz kalıyor. 

Ben bu yazımda Karadeniz turizminin özellikle Trabzon için öneminden ve katma değerinden bahsetmek istiyorum. 

Bu konuda muhakkak bilinçliyiz ancak yeterli olmuyor, neden çünkü elimizdeki değerin kıymetlenmesi için gerekeni yapma konusunda biraz pasif kaldığımızı düşünüyorum bu nedenle, bu önemli konu üzerine  daha çok çaba harcamalıyız. 

İlk evvela şunu bilip iyi idrak etmeliyiz! Turizmin milli gelire, ödemeler dengesine, istihdama, ithalata ve ihracata çeşitli etkileri bulunmaktadır. İthalat ve ihracat için gerekli nakit akışını hareketlendirdiği gibi, işsizliğe çare bakımından da, iş imkânları sunması ile istihdamda canlılık yaratması, ekonomiye katkıda bulunmaktadır.

Zaten ekonomik anlamda bu meseleyi iyi analiz ettiğimizde, bir çok sorunu kökünden halletmiş olacağız. Yanlış anlaşılmasın bu dediklerimi yöneticilere söylemiyorum, onlar zaten konuya hakim de, ben bu meselenin sahada operasyon içinde bulunan bütün insan ve unsurlara söylüyorum, bizde konuyu iyi analiz edip hakim olabilirsek işi kotardık demektir.

Geçtiğimiz yıllarda bütün dünyayı kasıp kavuran Pandemi döneminde turizmin ne kadar etkilendiğini çok iyi hatırlıyoruz, bu dönemde Türkiye’nin turizm ekonomisinde %55 gerileme gözlenirken, istihdam sayısında da oldukça düşüşler yaşanarak insanlarımız çok zor durumlarda kalmıştı.

Çok şükür bu sıkıntılar aşıldı ve beklenen düzeyde ülkemiz turist almaya başladı, Türkiye’nin turizmdeki payının, oldukça önemli bir oranınıda Trabzon özelinde Karadeniz turizmi almaktadır.

Peki böyle bir değer elimizde varsa ki var, neden bunu daha çok değerlendirip, kıymetlendirip ekonomik olarak girdiye döndürmeyelim. Tabiki yapalım, yapalımda bu konuda çok işimiz var.

Öncelikle her sezon başı sosyal medyada Trabzon ve Uzungöl üzerinden Trabzon turizmi, yabancılara, daha çok araplara ev arsa satışının çok olduğu ve her alanda her işyerinin ve mekanın araplaştığı, bu anlamda kültürel ve türklük duygusu anlamında ülkemizin kayıp yaşadığı yönündeki asparagas haber ve paylaşımlarla baltalanmaya çalışılmaktadır. 

Bu asparagas haberlere her görüldüğü yer ve platformda tepki vermekle bu değerimize sahip çıkmaya başlayabiliriz. 

Bu anlamda devletimizden olağanüstü bir ilgi ve yardım bekliyoruz, bunları önlemenin ve bu haberleri yapanların cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum. 

Turizme dönük hizmet sektöründe çalışan iş vereninden işçisine, aklımıza hangi sektör gelirse gelsin herkese büyük gayret ve özveri gösterme mecburiyeti düşmektedir. 

AVM esnafı, pazar esnafı, çarşı esnafı, restoran, park, eğlence ve gösteri mekanları hepsine özel ilgi ve alaka anlamında çok işler düşmektedir. 

Özellikle taşıma sektöründe çalışan cefakar ve vefakar insanımıza bambaşka bir özel ilgi ve alaka görevi düşmektedir. 

Sahada olan bu personelimiz, misafirleri ile günlerce birlikte zaman geçirmektedir, bu süre içerisinde bıkmadan, usanmadan, nazlanmadan, nacizlenmeden görevini sevgi ve şevkat ile yaparlarsa ki yapmalılar, turizm konusunda Trabzon başka bir seviyelere gelecektir buna hiç şüphem yok. 

Trabzon büyük şehir belediyesi başta olmak üzere, Ortahisar belediyesi ve bütün ilçe belediyelerine de büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. 

Özellikle şehir merkezlerinde trafiğin yoğun olduğu saat ve alanlarda, turizm hizmeti veren Türsab belgeli araçlara, park imkanı sağlamaları ve bu alanlarda bahse konu araçların bekleyebilmelerini temin etmeleri gerekmekledir. Kısa süren turizm süresi içerisinde bu özveriyi sayın belediye başkanlarımızdan ve personellerinden beklemekteyiz. 

Ayrıca emniyet teşkilatından, trafik şube müdürü ve saha personelindende, şehir merkezlerinde yolcularımızı indirirken ve alırken bizi idare etmelerini, çok basit nedenlerle, burada yolcu indirmek almak yasak diye bize cezai işlem uygulamamalarını istirham ediyoruz. 

Ayrıca, turiste yönelik hizmet sektöründe personelin nasıl nazik ve sevgi dolu davranılması bekleniyorsa,  emniyet teşkilat personelindende, bu alanda hizmet veren şoförlere nazik ve sevgi dolu yaklaşmasını beklemek en doğal hakkımız olsa gerek diye düşünüyorum. 

Valilik ve Turizm işletmelerinden de, kısa süren Trabzon turizmini, daha uzun zamana yayacak, kış turizminide teşvik edecek girişimlerde bulunmalarını bekliyoruz. Bu anlamda girişimleri ve yeteri derecede reklamı ve tanıtımı hızlandıracak projeler bekliyoruz.

Trabzon’da ay sonu maaşını alıp piyasaya dağılacak binlerce işçinin, emekçinin çalıştığı fabrikalar maalesef yok, bu nedenle bacasız fabrikamız turizmi lütfen koruyup kollayalım, kaybetmeyelim, çoluk çocuğumuzun geleceği içi, en önemlisi Trabzonumuzun için buna çok ihtiyacımız var.

(2010-11 ŞAMPİYONU TRABZONSPOR)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber