Eskiden Trabzon sokaklarında sokak futbolu meşhurdu, mahalleler arası futbol müsabakaları oynanırdı, Bu müsabakalar öyle böyle müsabakalar değildi, tabiri caizse kıran kırana geçer, kan gövdeyi götürürdü.

Şimdinin teknolojisi çok müthiş olmasına rağmen iyi oyuncular yetişmiyor, eskinin o Trabzon’unda teknoloji denen hiçbir şey olmamasına rağmen toprak, kum, Çamur sahalarda futbol oynayarak oyuncular kendini geliştirip yetiştirirdi.

O dönemin Trabzonspor’u, göstermiş olduğu başarıların, kazanmış olduğu şampiyonlukların, hamuru ve mayası aslında Trabzon’un bu dar sokaklarından geliyordu.

Bu sokaklar, başarılı oyuncuları çıkarırken muhabbet, dostluk, kardeşlik ve samimiyette beraberinde gelirdi, buna mukabil, Mahalle Futbolunun bir başka özelliği ve güzelliğide vardı, bir çok oyuncunun da, ön adı yani lakabı vardı ve genellikle lakaplarıyla anılırlardı. 

Bunlardan hatırlayabildiğim kadarıyla, kendi yaşadığım mahalle adına bazılarının isimlerini örnek olarak yazmak istiyorum. 
Kirli Sami, Maşuk Suat, Gaddar Hasan, Horoz Lokman, Gama Temel, Kirli Sami ve Bonof Yunus gibi ismini sayamadığım bir sürü daha oyuncu vardı. 

Tabi bu isimler, yukarda belirttiğim gibi sadece benim yaşadığım mahallenin sakinleri yani oyuncuları idi, Trabzon’un bütün genelinde bu böyleydi ve  bu lakap işi o dönem çok ama çok meşhurdu.

Bak bir çırpıda ismini saydığım bu isimler, o dönem mahalle futbolunun Mütüş oyuncularıydı, bir çok gencecik çocukların da idolü bile olmuşlardı. 

O dönemlerde Trabzon’un dar sokaklarında müthiş mücadeleler içeren bu müsabakalar, İzlemeye doyamayacağınız müsabakalar olurdu, gerçekten de Mütüş taraflar kitleleri de oluşmuştu.

Çünkü yetenek ve kalite her zaman taraftar topluyordu, örneğin Rahmetli Yunus, yani namı diğer bizim Bonof Yunus, o kadar yetenekliydi ki, bugün onu anlatabilmek için, çok iyi tanıdığınız Hami Mandıralı’yı örnek verebilirim, hatta Yunus’un Hami’den daha kaliteli futbolcu olduğunu bile iddia edenler vardı, maalesef ömrü uzun olmadı, genç yaşında yakalandığı hastalık sonucu ünlü oyuncu sınıfına kendini atamadı.

Horoz Lokman’da müthiş oyuncuydu, ama oda değişik nedenlerle olamadı, şimdi rahmetli, Allah cc rahmet eylesin. Ve diğerleri inanın hepsi ayrı birer yeteneklerdi ve bir çoğu hayat ve yaşam şartlarından üst sınıflara evrilemediler.

Bu anlattığım kişilerin ve zamanın üzerinden 35 yıl geçti, şimdilerde profesyonel liglerden ayda en az 24 maç izlerim fakat, anlattığım o dönemin, yani mahalle futbolunu ve keyfini halen unutamam, unutabilmemde mümkün değil. 

O eski günler çok güzeldi ama sadece hatıralarda yaşıyor artık, Şimdilerde Trabzon futbolunu şaha kaldıran bu Sokak futbolu tamamen yok oldu, bu nedenle artık eskisi gibi oyuncu da yetişmiyor, bundan dolayıdırki artık Trabzonspor’da eskisi gibi başarılı da olamıyor. (Bu sezonu ayrı tutuyorum)

Belki diyeceksiniz ki, bu kadar yetenekli oyuncu içerisinden hiç ünlü oyuncu çıkmadı mı? Benim cevabım çıktı olur, çünkü bizim mahalleden belki çıkmadı, fakat Trabzon’un bütün sokakları o dönemler böylesi yeteneklerle doluydu.

Ve onlar Trabzonspor’un şampiyonluklarına imza attılar, Türk futbolunda devrim yaptılar, işte, Ali Kemal’ler, Necmi’ler, Necati’ler, Turgay,lar Şenol’lar, Cemil’ler ve bildiğiniz niceleri.

Benim mahallemin mazereti büyüktü, kimini ecel aldı, kimini yokluk, fakirlik, kimini araba sevdası aldı derken, büyük mazeretler içerisinde, çok büyük hikayeler yaşandı o dönemlerde, belki ünlü olup Türk futbol ve Trabzonspor tarihine adlarını yazdırtmadılar ama, kendi dünyamızda şimdi Saygı ile anabileceğimiz bir tarihimiz var.

Trabzon’un bu dar sokaklarında futbol şimdi yok belki ancak, Trabzon’un müsait olan her alanında bu mahalleler arası ve amatör futbol desteklenmeli ve yeniden şaha kaldırılmalıdır, bunun için gereken ne ise yapılmalıdır, çünkü buna Trabzon’un da, Trabzonspor’un da ihtiyacı var.

Şimdiki gençlerin eğitiminden gelişimine kadar her şeyini teknoloji hapsetmiş durumda, yani kısaca gençliğimiz ve geleceğimiz, teknolojiye esir olmuş durumda, o nedenle Mutlulukta başarıda hep hayal oluyor, bunun önüne geçilmeli ve gençlik bu esaretten kurtarılmalıdır.

(2010-11 ŞAMPİYONU TRABZONSPOR)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber