19 Ocak 2008 tarihinde yayımlanan 5727 sayılı Kanun ile evler hariç tüm kapalı alanlarda tütün mamülleri tüketimi yasaklanmıştı.

2009 yılı Temmuz ayında tam olarak yürürlüğe giren yasa ile kapalı alanlarda sigara içmenin yasak olmasının yanında, okul, hastahane, resmi daire, spor tesisleri, stadyumlar, AVM’ler, lokantalar, toplu taşıma araçları ve havaalanları gibi mekanlar olarakta bu yasağın kapsadığı alanlar isimlendirildi. 

Bu kanun maddesinin hazırlanmasında ve yürürlüğe girmesinde büyük emeği olan dönemin Trabzon millet vekili Dr. Cevdet Erdöl bu konunun çok hassas ve üzerinde önemle duruşması gerektiğini her platformda sürekli söylemesi ve yaşanarak ortaya çıkan aksaklıklarda ise, ek kararlar alınmasını sağlayarak, kanun maddesinin uygulanabilirliğini ve kapsama alanını alenen ortaya koymuştur. 

Dumansız hava sahası vurgusu ile hayatımızda önemli yer tutan bu kanun, her yerde olduğu gibi statlarda da sürekli ihlal edilerek çiğnenmektedir. Bu kanuna muhalefet eden eylemlerle yasağa uymayanlara para cezası uygulaması yapılmakta iken, bir çok alanda bu cezai işlem uygulanmamaktadır. 

İlgi alanım spor ve stadyumlarda bu kanun maddesinin özellikle Trabzon’da Trabzonspor maçlarında kesinlikle uygulanamadığını üzülerek görmekteyim. Güvenlik görevlilerine bu konuda şikayetimi dile getirdiğimde, ne yapayım abi herkes içiyor, kime içme diyeyim, kavga mı edeyim diye söylenerek, hiç bir yaptırımda bulunamayacağından dem vuruyor.

İş başa düşünce, tribünde oturduğum alanda önümde, sağımda, solumda ve her nerede sigara içen ve dumanı beni ve yanımdakileri rahatsız eden varsa uyarıyorum fakat, takanda var, takmayanda. 

Bu durumda takmayanlarla münakaşa ile maça ilgimin dağılmasınamı, sinirlerimin bozulmasınamı yoksa kalp hastası biri olarak, sigara dumanından zarar görmememi yanayım bilemedim. 

Maça ilgisi olup, tribünden canlı maç izlemek isteyen ve sigara dumanından rahatsız olan kalp hastası sadece ben miyim sanki, hayır çok sayıda bu sıkıntı olan var diye biliyorum, ayrıca sigaradan rahatsız olmak İçin illede kalp hastası olmak gerekmiyor.

Tribünlerden maç izleyen ve sigara dumanından rahatsız olup zarar gören yüzlerce kalp, astım ve çeşitli hastalığı olan insanın yanında, yüzlerce çocukta var ve bu çocukların tamamına yakını sigara dumanından inanılmaz derecede zarar görmektedir.

Buradan çağrı yapıyorum, hatta yalvarıyorum, lütfen yetkililer bu konuda gerekeni yapsın, hatta sigara yasağının öncüsü olan ve halen TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı görevinde bulunan, sayın Cevdet Erdöl vekilimizden bu konuda gerekli girişimlerde bulunmasını talep ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ında bu konuda hassas olduğunu bilerek, yetkililere tam destek vereceğini tahmin ettiğimden, il spor müdürlüklerinden, özellikle Trabzon’da sayın valimiz İsmail Ustaoğlu’ndan ve il emniyet müdürlüğünden yardım ve yaptırım beklemekteyim. 

Artık stadlarda maç izlerken, tribünde sigaradan zehirlenmek istemiyorum. Belki size şaka gibi geliyor fakat, inanın zehirleniyoruz haberimiz yok. Yoksa Tribünde sigara yasak değil miydi? 

(TÜRK FUTBOLUNDA ADALET 2011’DE KAYBOLDU)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber