banner240
banner237
banner238

İSMET KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü İle

Son genel seçim ile 2019 da yapılan Mahalli İdare seçiminde uygulanmaya başlanmış.

30 Mart 2019 ‘da yapılan mahalli seçimde, seçimde başarılı olunamayacağı tahmin edilen İlçe ve bazı İllerde partiler aday çıkarmayarak gösterilen ortak aday üzerinde ittifakla seçime girdi.

Mahalli seçimler genel seçim gibi değildir, seçmen daha yakından tanıdığı adayı destekler, parti adaydan sonra gelir bunu her yerel seçim sonunda sandık sonucunda gördük.

Yerelde ittifak partilerin oy potansiyeli az olduğu yerlerde yapılmıştı.

2019 da yurdun birçok yerinde ittifaklar oldu. İstanbul’da CHP-İYİ Parti ittifakı başarı getirdi. Ankara da da aynı ittifak başarılı sonuç getirmişti.

Benzer sonuç Rize’de AKP adayı üzerinde anlaşan MHP aday göstermeyerek Rahmi Metin Başkanın seçilmesinde önemli bir katkıda bulunmuştu.

Birçok koltuğun AKP de olduğu yerel yönetimlerde ittifak örneği epey fazla vardır. Komşumuz İspir’de MHP üzerinde ittifak yapılmış AKP seçime katılmayarak MHP’nin % 66 lık bir oranla kazanmasına yardımcı olmuştu. Uzundere ilçesinde de AKP –MHP ittifakıyla MHP adayı Belediye Başkanlığını % 80 gibi ezici bir çoğunlukla kazanmıştı.

Rize merkezde aynı birleşme olmuş MHP aday göstermeyince, AKP adayı Rahmi Metin Başkan çok rahat seçilen tek Başkan olmuştu.

2019 seçiminde AKP’nin Fındıklı, İkizdere, Çayeli ve Derepazarı Belediyelerini kaybettiğini biliyoruz. İttifak yapılmadan gidilen seçimde Fındıklı CHP ‘nin olurken Derepazarı, İkizdere ve Çayeli’nde Belediye Başkanlıklarını favori gözüken ve her fırsatta Erdoğan’ın gölgesine sığınarak seçim kazanacağını tahmin eden AKP adaylarına karşı kıyasıya bir yarış sonrası MHP adayları kazanmıştı.

Fındıklı’da aday tespitindeki yanlışlık tepki olarak CHP adayını Belediye Başkanı yaptı. Benzer seçim AKP nin kurucularından ama şimdi emekliye ayrılmış Çayelili Bakan Hayati Yazıcı’nın ilçesinde iktidara gösterilen tepkiler sonucu Oylar MHP adayını Başkan yaptı. Oysa Başkan Sn. Çiftçi, Çayeli’nde AKP’nin kurucu ilçe Başkanıydı. İl Teşkilatıyla yaşadığı sıkıntılar sonrası epey önce istifa etmişti.

Rizeli seçmenin Rizeli Genel Başkan Erdoğan’a ayrı bir sevgisi var bunu kimse inkâr edemez, sevginin karşılığı da aldığı oylarla kendini gösteriyor.

AKP Rize’de kaybetmeyi son seçimde Milletvekili kaybıyla devam ettirdi.

Önümüzdeki yerel seçime Belediye Başkanlıklarında da aynı yenilgiyi yaşamamak için bazı ilçelerde MHP ile ittifak yapacağı söyleniyor. Bu konuda başarılı çalışmaları ile dikkat çeken Fındıklı, Kalkandere, İyidere, Çayeli ve İkizdere Belediye Başkanları ortak ittifakla görevlerine devam edebilmeli.

Ankara’dan gelen sese göre yalnız Rize değil Türkiye genelinde geçen seçimde başarısız oldukları için kaybettikleri il ve ilçelerde seçilen MHP adayları üzerinde ittifak edileceği iddiası var.

Bu iddiaların ne kadar doğru olduğu seçim tarihi yaklaşırken belli olacak.

Gerçek olan şu ki çalışkan, halktan uzak olmayan ve adaletten ödün vermeyen Belediye Başkanlarının yeniden aday gösterileceği ve birçok partide olduğu gibi AKP de de ittifak çalışmalarının yapıldığını bu konuda hazırlıklara şimdiden başlandığını biliyoruz.

Rize’de İktidarın Belediye Başkanı olarak başarılı çalışmalarıyla herkesin, her partinin ilgi ve sempatisini kazanan Rahmi Metin Başkanın bence değil ittifak, bütün partiler tarafından ortak aday gösterilmesinden yanayım. Çünkü insana yaklaşımı hizmete odaklanışı bu öneriye sempati ile bakılması için yeterli.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber