“İnsanoğlunun iki vadi dolu malı olsa, bir üçüncüsünü ister. İnsanın gözünü topraktan başka bir şey doyurmaz. Fakat Allah, tevbe edenin tevbesini kabul eder.” (Buhârî, Rikâk,10; Müslim, Rikâk, 16, Zekât, 116, 119; Tirmizî, Zühd, 19; İbni Mâce, Zühd, 27)

Diye buyuruyor Peygamberimiz sav.

Aslında, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu bir toplumda islamın “şiarına” aykırı öyle şeyler yapılıyor ki insanın hayret etmemsi mümkün değil.

Toplumsal olarak yaşadığımız, eksikler dönem, dönem karşımıza farklı versiyonlarda çıkmakta ve bizler her seferinde bu kötü niyetli insanlara kanmaktayız. Onların bizleri rahat bir ortamda, soymaları ve kandırmaları için çanak açmaktayız.

Sırf “Dünya Hırsımız” yüzünden, daha fazla kazanmak. İyi giyinmek, kaliteli yemek, lüks bir araca binmek, resisdans ta (Resistance) havuzlu evde oturmak. Bunun gibi ahiretimize hiç de faydası olmayan abuk subuk işlerle meşgul oluyoruz. Bizler de bu ” hırs” olursa işte böyle daha çocuk yaşlarda ki insanlar da bizleri kolayca kandırır. Sonra bu tuzağa düşenler veryansın ederler.

Bu oyunlar ilk önceleri “Banker” lik denen hukuki dayanağı olmayan işletmelerle ortaya çıktı. Neyse sonun da adamlar iflas etti de millet uyandı. Daha sonraları bir araba bir ev diye meydanlarda adeta çığırtkanlık yaparak milletten para topladılar.

Daha sonraları bazı cemaatler bir araya gelerek yeni oluşumlar yapıp insanlardan para topladırlar. Yıllar geçtikçe bu tür üçkâğıtçılar da kendilerini teknolojik olarak geliştirdiler. En son çiftlik bank olayı ve son olarak ta kripto (bitcoin) para olayı.

İnsanlar hiç bilgisi olamdığı bir işe neye para yatırırlar anlamam. Bu işi gerçekleştiren kişi Faruk Fatih Özer’in tanıtım videosunda ki mankenleri görmeden ben Müslümanım deyip oraya para yatıranlar aslında bu sonucu hak etmişlerdir. İnsan biraz uyanık olur.

Çalışmadan kim kazanmış. Kazanan kumarcı bile en sonunda kaybeder. Kumardan kim zengin olmuş. Maalesef bizlerde hiç emek sarf etmeden kazanmak diye bir dürtü var. Bu dürtüyü yenemediğimiz müdeetçe ne biz düzeliriz ne de toplum düzelir. Üç beş kuruş parasını daha da arttırmak için yatırım yapanlar. Kardeşim Altına niye yatırım yapmıyorsun. Hergün artışta. Ama haram tatlı geliyor sana değilmi?

Çok önemli bir konu daha burada meydana çıkıyor. Uçan sinekten haberi olan yönetim mi? diyelim veya istihbarat mı? Diyelim, her neye uyuyorsa sorumlusu kimse bundan nasıl haberdar olmaz ve halkı uyarmaz Bu konuda sınıfta kalınmıştır biline.

Çocuk 390bin kişiyi dolandırmış hukuki bir dayanağı yok. O zaman ilgililer bunun hakkında derhal bir yasa çıkartmalı yatırımcının haklarını koruyacak kurallar konulmalı. Emek sarf etmeden para kazanma cahilliğinden vazgeçilmelidir. Maalesef buna en çok da devlet yardımcı olmaktadır. Bu Milli piyango, toto, loto, at yarışları kazı kazan daha bizim bilemediğimiz kumar çeşitleri bunlar bir Müslüman ülkesine yakışmaz. Bi de utanmadan bunların reklamı yapılıyor. Bir devlet Milletinin beş şeyini korumakla mükelleftir.

Bunlar; Din, Hayat, Akıl, Mal ve Nesildir. Dünya ve ahretin nizam ve intizamı bunlara bağlıdır. Bütün semavi dinlerin ruhunda bu beş esasın muhafazası vardır.

“”En büyük zenginlik kanaattir. En güzel lokma, helal lokmadır. En lülk araba senin arabandır. En güzel ev senin evindir. Kanaat et kardeşim oyuna gelme”. Hayrılı Ramazanlar.

Not:

Din, Hayat, Akıl, Mal ve Nesil. Devletin korumakla mülellef olduğu beş şey.

Çok önemli bir konudur Önümüzdeki günlerde yazacağım inşallah. Allah’a emanet olunuz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber