İSMET KÖSOGLU/Gazeteci Gözü ile
Zümrüt Rize 5 Mayıs 1950 yılında İstanbul’da kurularak daha sonra Rize’ye taşınan ve 76 yıl Rize’de yayın hayatını devam ettirmek hiç kolay değil.
Kendi küçük hacmi büyük Rize’de kıt imkânlarla yayınlanmak sabır ister beceri ister mücadele ister. Bir insanın ortama ömrünü elli altmış sayarsak demek ki insan ömrünü aşmış bu gazetenin yayın hayatı.
Yerel basının can çekiştiği, hemen her gün birçok gazetenin ya kapandığı ya da birleşerek hayatına devam ettiğini sayarsak Rize’de yayınlanmak başarıdır.
Türkiye’de 76 yaşına ulaşan günlük gazete sayısı çok azdır. Sayıları iki el parmaklarını geçmeyen Gazeteler arasında yer edinen Zümrüt Gazetemiz bin bir türlü maddi zorluğa rağmen hafta da bir günde olsa her SALI yayında.
Yalnız Rize değil Bölge Basını içinde çok önemli bir belgesel rolünü üstlenen Zümrüt Gazetesinin varlığı inkâr edilemeyecek kadar mühim ve önemlidir.
Yaşı itibariyle Yerel Basının Rize’deki Okuludur. Zümrüt Rize Gazetesi 76 yıldır çok önemli bir boşluğu doldurmuştur.
Günümüzde Rize ve insanının sorunlarına parmak basan ve çözüm arayan yayın kuruluşu parmakla aranır oldu. Sesi çıkan gazete sayısı çok azdır. Rize Zümrüt Gazetesi halkın isteklerine ve yapılmayan konulara parmak bastığı için uyarıcı rolünü tek başına sırtlanmıştır.
Dün olduğu gibi bugün ve yarın Devletin yanında, milletinin hizmetinde politika izlemeye kimsenin kuşkusu olmasın devam edecektir.
Rize Zümrüt Gazetesi partiler üstü yayın politikası izler. Her görüşten birçok yazar ekibi var ve haberlerine yazılarına kimse karışamayacak kadar hür ve bağımsızdırlar.
Siyaset içindedir fakat siyasetin emrinde değildir.
Rize menfaati olmayan haberlere yer vermez.
Sesi çıkmayan toplumlar haksızlığa, yokluğa ve unutulmuşluğa mahkûmdur. Zümrüt Rize Gazetesi 76 yıldır Rize'nin sesi, gören gözü, işiten kulağı olmuştur.
Ben bu Gazetede 1995 yılından beri köşe yazısı ve haber yazarım. Yıl 2026 demek ki 30 yılı aşkın buradayım.
1977 yılından bu yana Rize’de Basın camiasının içinde çeşitli yerel ve ulusal basında haber yazdım. Yazan birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Ulusal ve Yerel Basında yazı yazmak çok daha farklıdır.
Rize'mizin öz gazetesi, sesimiz ve gözümüz Zümrüt Rize 76 yıldır Rize’de gördüğümüzü, isteğimizi ve eksiğimizi yazmakta.
Zümrüt Gazetesi olmasaydı bugünkü en basiti yıllarca konuşulan OVİT Tüneli ve yolu ile gündemde böylesi yer bulmazdı.
Yasal olan her konuda, gayrı meşru olmayan her işte Rize'mize hizmette varım. Biz Gazeteci olarak nasıl yazarak görevimizi yapıyorsak görevdeki herkes vazifesini yapmalı. Yapmayan olursa demek ki biz yazmaya devam edeceğiz.
Kurulduğu 1950 yılından bu yana Rize’nin Sesi olmasını başaran Zümrüt Gazetemize nice 76 yıllar diliyorum. Gazetenin hazırlanmasında, basılmasında ve siz okurlara ulaşmasında emeği geçen isimsiz kahramanlarımıza teşekkür ediyor başarılar diliyorum.




