KESK SES Trabzon Şube Başkanı Hüseyin SİVRİ

Gelinen noktada tekrar bazı konulara değinmek şart olmuştur.

1.Veriler güvensiz

Vakalara ilişkin veriler, artık şeffaf olmama, salgının durumunu anlayacak verileri paylaşmama noktasını çoktan geçmiştir. Son günlerde resmi kurumlar tarafından yapılan açıklamalar dahi birbiri ile çelişki oluşturacak bilgilerle doludur. Ülkemizin çeşitli yerlerinde Valilikler, Sağlık Müdürlükleri, Belediyelerden yapılan açıklamalar, duyurulan “ek tedbirler” ile Sağlık Bakanlığının açıkladığı vaka bilgileri birbiri ile uyuşmamaktadır. Bu durum sağlık bakanlığına karşı oluşan güvensizliği daha da arttırmaktadır.

2.Ekonomik kaygılar sağlığın önüne geçti

Salgının başlangıcından itibaren halkın sağlığından çok ekonomik ihtiyaçlar baz alınarak süreç yönetilmiştir. Evde kal çağrıları yapılırken binlerce insan için ekonomik ve sosyal tedbirler alınmadan çok daha ciddi sorunlarla baş başa kalmalarına neden olmuştur.1 hazirandan itibaren geçilen normalleşme süreci de ekonomik kaygılar yüzünden olduğu için birçok tedbirden vazgeçilmiştir. Bilimden uzak bu yaklaşımlar bugün salgının geldiği yeri adım adım hazırlamıştır.

3.Bilimden uzaklaşılıyor

Salgının başından beri bilimsel olarak izlenmesi gereken süreçlerden biri de aktif vakaların tespit edilmesi, temaslıların tespit edilerek test yapılması ve izolasyon sağlanması idi. Yeterli sayıda test yapılmasından, temaslıların tamamının tespit edilerek izole edilmesinin sağlanmasında ciddi eksiklikler oluşmuştur..

4.Acil çağrı

Sağlık Bakanlığı acilen salgının boyutu ve vakaların durumuna ilişkin bilimsel kriterlere uygun, gerçek bilgileri açık ve şeffaf bir şekilde sağlık emek ve meslek örgütleri, sağlık emekçileri ve halkla paylaşmalıdır.

5.Sağlıkçılarla ilgili düzenlemeler

Yine 1 Hazirandan itibaren kronik hastalıklar düzenlemesi daraltılmış ve sağlık çalışanları için hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Bu güne kadar 51 sağlık çalışanı vefat etmiştir. Salgınla mücadelenin en önünde yer alan sağlık emekçileri yoruluyor ,hastalanıyor ve ölüyor. Sağlık memuru, ebe , hemşire diye ayrım yapmadan tüm sağlık emekçileri için bu süreçte bazı düzenlemeler yapmak, maddi manevi desteklemek gerekmektedir. Salgından etkilenen sağlık çalışanları iş kazası kapsamında değerlendirilmeli, dönüşümlü çalışma tekrar gündeme gelmelidir.

6.Sonuç olarak

Yukarıda sadece bir kısmından bahsettiğimiz süreç, bugün Covid vakalarının bu düzeye gelmesinde iktidarın politikaları ve sorumluluğundadır.. Basına ve kamuoyuna yapılan açıklamalarda vatandaşın tedbirleri elden bırakacağı, rehavete kapılacağı toz pembe tablo çizmekten vazgeçilmelidir.Sağlık politikaları artık siyasetten bağımsız bilimsel veriler ışığında yapılmalıdır. 12.08.2020

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber