banner240
banner237
banner238

Matbaacılar Federasyonu 16. Başkanlar Konseyi toplantısı Trabzon’da yapıldı

Toplantıya Matbaacılar Federasyonu Başkanı Hüseyin Gürbüz, Ankara Matbaacılar Odası Başkan Vekili Kenan Ünlü, Matbaacılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Vahap Altınok, Trabzon Ticaret Odası Meslek Komitesi Başkanı ve Arsin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Sakarya, İzmir Matbaacılar Odası Başkanı Ceyhun Geçtan, Konya Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, Kocaeli Matbaacılar Derneği Başkanı Mehmet Akif Şen, Gebze Matbaacılar Derneği Başkanı Ozan Kurtuluş İlyasoğlu, Erzurum Matbaacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, Doğu Karadeniz Matbaacılar Derneği Başkanı Kemal Topal, Ankara Matbaacılar Derneği Başkanı Mustafa Aras, Trabzon Matbaacılar Odası Başkanı Mustafa Özcelep, Malatya Matbaacılar Derneği Uğur Tütüncü, Antalya Matbaacılar Odası Başkanı Özcan Sucu, Urfa Matbaacılar Derneği Başkanı Ramazan Tahsin Birgül, Diyarbakır Matbaacılar Derneği Başkanı Mehmet Emim Koç, Sakarya Matbaacılar Derneği Başkanı Oğuzhan Durak, İstanbul Anadolu Yakası Matbaacılar Derneği Başkanı Erdem Balaban, BASEV - Basım Sanayicileri Eğitim Vakfı Temsilcisi Hakan Seyithanoğlu katıldı.

Kongre Divan başkanlığını da yapan Federasyon Başkanı Hüseyin Gürbüz, “Mesleğimiz her geçen gün daha sıkıntılı hale geliyor. Sektör kendi sorunlarına sahip çıkamıyor, kağıt tüketimi artmasına rağmen üretim azalıyor. Meslek Liselerinden öğrenci yetişmiyor, çıraklık sisteminin yok oldu. Kağıdın dolarla alınıp lira ile satılması büyük sorun oluşturuyor. Personel ve usta ücretleri yetersiz, meslektaşlarımız fiyatlandırmada yetersiz kalıyor. KDV oranları yüksek. Ayrıca birliklerde ve TESK’de matbaacı esnafının olmaması sektörün sorunlarının dile getirilmesi açısından olumsuz bir durum yaratıyor” dedi.

Trabzon Ticaret Odası Komite Başkanı Arsin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Sakarya, “Sorunları ele alırken Global sorunlar, genel ülke sorunları ve matbaa esnafına özel sorunlar olarak ele almayız, sorunların çözümü konusunda da küçük, orta ve büyük esnafa özel çözüm yolları bulmalıyız” dedi. Ayrıca belgelendirme sorunları, kayıt dışı çalışan mülteciler sorununun yanı sıra kurdaki dalgalanmaların da sektörü olumsuz etkilediğini vurguladı.

Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Vahap Altınok, hammadde fiyatlarının artışı, ekonomik sorunların yanısıra deprem bölgesindeki matbaa esnafının durumu ve sorunları hakkında bilgi verdi.

Antalya Matbaacılar Odası Başkanı Özcan Sucu, matbaa esnafının maliyet hesabı yapamaması sorununun yanı sıra değişime direndiklerini ve teknolojiyi takip edemediklerini dile getirdi.

Sakarya Matbaacılar Derneği Başkanı Oğuzhan Duraklı, STK’lardaki meslektaşlarımızın sorunları yeterince dile getirmediklerini, sorunlara sahip çıkılmadığını ve daha küçük gruplar halinde toplanılarak çözüm arayışlarına gidilmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Anadolu Yakası Matbaacıları Derneği Başkanı Erdem Balaban, Malzeme ve makinalarımızın dövizle alınması, kalifiye personel sıkıntısı, çırak ve ara eleman sıkıntısı gibi sorunların yanı sıra Anadolu’daki belediyelerin ve kamu kurumlarının işlerinin İstanbul’da yaptırmasının da o bölgedeki matbaa esnafını zayıflattığını bu nedenle Belediye ve kamu kurumlarının işlerini kendi bölgelerindeki matbaalarda yaptırması gerektiğini belirtti.

Gebze Matbaacılar ve Reklamcılar Derneği Başkanı Ozan Kurtuluş İlyasoğlu, sıkıntılarımızı mesleki ve genel sıkıntılar olarak ikiye ayrılması gerektiğini, mesleki sıkıntıların; yüksek hammadde fiyatları, yüksek kira artışları, yüksek iş yeri sabit giderleri, personel giderleri, tahsilatların geç yapılması ya da yapılamaması yanı sıra ekonomik istikrarsızlık olarak belirtti. Mesleki sıkıntılarımız da Dijitalin artması, kalifiye personel bulunamaması, çıraklığın yok olması, internet satışlarının esnafı etkilemesi ve teknolojinin getirdiği yatırım zorluluğunun maliyetleri olarak belirtti.

Erzurum Matbaacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, STK’lar olarak sessiz kaldığımızı, Oda, Birlik, federasyon ve konfederasyonlardakilerin seçildikten sonra esnafla kopuk olduklarını, esnafla ilgilenmediklerini, Ayrıca dernek ve odalar bulundukları yerlerde gündem yaratamadıklarını belirttiler. Hükümet kanadının verdiği sözleri tutmadığının yanı sıra yapılandırmalarda Bağkurlu esnafın yok sayıldığını dile getirdiler.

Konya Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, Sektörün sorunlarının çözüm yerinin federasyon olduğunu, federasyonla tanıştıktan sonra matbaacı üyelere daha iyi hizmet verdiklerini ve bu bağlamda herkesin federasyona maddi ve manevi destek vermesi gerektiğini dile getirdiler.

Diyarbakır Matbaacılar Derneği Başkanı Mehmet Emin Kaç, Personel kıdem tazminatlarının yüksekliğinin yanı sıra, gelinlikçilere, fotoğrafçılara bırakılan davetiye kataloglarının esnafı olumsuz etkilediğini belirttiler.

İzmir Matbaacılar Odası Başkan Yardımcısı Osman Koçanali, toplumun etkisizleştirildiğini, pısırıklaştırıldığını bu nedenle haklarını arayamayacak duruma geldiğini belirttiler.

Urfa Matbaacılar Derneği Ramazan Birgül, eylemle söylemlerin birbirini tutmadığını, Çinli gibi düşünüp Avrupalı gibi sonuç beklemenin imkansız olduğunu belirtti.

Ankara Matbaacılar Odası Başkan Vekili Kenan Ünlü: Sorunların daha sık dile getirilmesini, toplantıların daha sık yapılmasını, güç birlikteliğinin ve enerjilerimizin birleştirilmesi gerektiğini dile getirdiler.

BASEV - Basım Sanayicileri Eğitim Vakfı Temsilcisi Hakan Seyithanoğlu : Basev ile Matbaacılar federasyonunun birlik içerisinde ortak etkinlikler yapması gerektiğini, sektörün birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Konuşmacıların ardından Federasyon adına Trabzon Matbaacılar Odası Başkanı ve Federasyon Başkan vekili Mustafa Özcelep, federasyon faaliyetleri hakkındaki konuşmasında; 2010 yılında kurulan federasyon, Maliye anlaşmalı matbaaların bildirim süresi 15 güne çıkarıldı, Ozosol kalıplara damping kararı iptal ettirildi, Sanayi sicil kaydı harçları kaldırtıldı, Sanayi sicile kayıt işleminde istenen Kapasite raporlarının 10 kişiden az olanlara beyana tabi tutulması ve kapasite raporunun alınmasına gerek kalmaması sağlandı, Urfa’da matbaacılar sitesinin kurulmasında etkili oldu, Konya’da matbaacı esnafının aldığı cezalar iptal ettirildi, meslektaşlarımızı tüm yerli fuarlara katılımları sağlandığını ifade etti.

Toplantı sonunda, bu tür organizasyon ve toplantıların daha sık yapılmasını, 7 Temmuz Matbaacılar gününün daha etkin ve yurt genelinde kutlanmasının sağlanmasını, tüm üyelerin hem bölgesel hem de genel sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili raporlar hazırlayıp bir sonraki toplantıya hazırlanması kararları alındı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber