Birkaç gün önce 12. Sınıf öğrencilerimden biri bana Nizamettin Hocam İslam’da bir erkek birden fazla evlenebiliyor. Kadında birden fazla evlilik yapabilir mi?! Bu birden fazla evliliğin hikmeti nedir?! Bir erkek kafası istedi diye birden fazla evlilik yapması doğru mu?!Evet genel itibariyle kızımızın düşünceleri bu yönde. Bugün ki yazımda bu çok eşlilik konusunu masaya yatırmayı murat etmekteyim.

             Öncelikle Kurana baktığımızda Rabbimiz bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesine müsaade ettiğini görmekteyiz. Fakat ayetin sonunda bir tane alırsanız bu adalete daha uygun olacağına da vurgu yapmaktadır.Kuranı Kerim’e bakalım ; "Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdir de) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helâl olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın; yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır."(Nisa, 4/3)

Ayet açık ve net. Bir erkek birden fazla kadın eğer adalete riayeti imkan dahilinde ise alması uygundur. Fakat Allah ayetin sonunda bir tane alırsanız bu daha uygun diyerek konuya bir açıklık getirmektedir.

           Şimdi sorunlara bakalım. Bir kadın evli olduğu halde birden fazla erkekle evlenmesi hem dinen hem de medeni hukukta mümkün değildir. Çünkü o anneden olacak çocuğun nesebi bozulacağından da ondan.   Nesebin bozulması tehlikesinden dolayı bir kadın evli olduğu halde başkaca bir erkekle evlenmesi mümkün değildir. Fakat evli kadının kocası öldüğünde yada evli olduğu kocasından boşandığında başkaca bir erkekle evlenmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Kadın rahatlıkla başkaca bir erkekle evlenmesi mümkündür. Buna engel olan herhangi bir yasa yada ayıp diye bir şey yoktur.

          Peygamberimize bakalım. Peygamberimiz Efendimiz bir takım hikmetlere binaen birden fazla evlilik yapmışlardır. Annemiz Hz. Hatice’nin yaşadığı zaman diliminde asla başkaca bir kadınla evlilik yapmamışlardır. Peygamberimiz çocuklarını annemiz Hz. Hatice’den yapmışlardır. Annemiz Hz.. Hatice’nin vefatından sonra Peygamberimiz başkaca birden fazla kadınla evlilik yapmışlardır. Bu kadınlardan sadece Peygamberimizin arkadaşı Sıddık lakapla Hz. Ebubekir’in kızı annemiz Hz. Ayşe’yi genç yaşlarda almışlardır. Diğer aldığı yaklaşık sekiz annemizi altmışından yetmişinden sonra nikahlarına almışlardır. Buradan anlamaktayız ki Allah Peygamberimize evrende sadece bir tek kişi olarak dörtten fazla evlilik imkanı taşımışlardır. Peygamberimizden başkaca hiç kimse dörtten fazla evlilik yapması uygun değildir. Eğer bir erkek dörtten fazla evlilik yaparsa dördünden sonra ki haramdır.

           Peygamberimizin birden fazla evlilik yapmasında bir takım hikmetler vardır. Bir annemizi nikahına aldığında o annemizin kabilesi hep beraber İslam’a girdiler. Diğer bir annemizi nikahına alması sonucunda o annemizin Peygamberimizin nikahında ahirette haşir edileceği inancından dolayı Peygamberimize nikah kıyılmıştır. Diğer annelerimizin de evliliklerinde hep bir hikmet vardır. Hz. Ayşe’nin evliliğinde de aile hayatı ile ilgili hemen tüm bilgileri annemiz Hz. Ayşe annemizden öğrenmekteyiz.

          Diğer Müslüman erkekler iki durumda birden fazla evlenmesinde bir sıkıntı yoktur. Savaş durumunda erkekler ölüp kadınların sayısı arttığında kadınlar fitneye düşmesin diye bir erkek birden fazla kadınla evlenmesinde bir sıkıntı yoktur. Bir diğeri de bir kadın önemli bir hastalıktan dolayı kanser gibi artık kadınlık vazifesini yapamadığında bir erkek bu durum da birden fazla evlilik yapmasında bir sıkıntı yoktur.

          Bir erkek zevk olsun diye birden fazla kadını nikahına alması dinen imkan dahilinde gözükmemekte…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber