İSMET KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü ile

Valiliğimiz ile Belediyemiz dolgu alanında kültürel anlamda güzle bir etkinlik çalışması yaptı.

Çay bardağının bitişiğinde dolgu alanında 40 yazar şairin, 100 ‘ün üzerinde yayınevi ve STK temsilcilerinin katıldığı muhteşem bir çadırda kapsamlı bir kitap fuarı düzenlendi.

Rize’de böyle kapsamlı bir kitap fuarının ilk kez düzenlendiğini söylemek isterim.

23 Şubat-3 Mart tarihleri arasında saat 10.00-20.00 arasında açık bulunan Kitap fuarında Rize’mizde bulunan üniversiteden akademisyen olarak kitap yazan kimsenin olmaması eksiklikti.

Bilim adamının olmadığı etkinlikte RTEÜ öğretim üyesi akademisyenlerin yazdığı kitaplarla satış standıyla temsil edildi.

Üniversitemiz ve Üniversitemiz bünyesinde farklı birimlerindeki akademisyenler niye davet edilmedi. RTEÜ’nde bilgi birikimini okuyucuya aktaracak akademisyen mi yoktu.

Fuara davet edilmeyen Üniversitemizden bir akademisyenin bana yazdığı kısa notu iletmekte fayda görüyorum. Gönderdiği not aynen şu şekilde’ ’Kitap fuarları kültür hayatımız açısından çok kıymetli hizmetler arasında sayacağımız bir konudur. Fakat davet edilen isimlere baktığımızda çok özensiz davranıldığını görüyoruz.

Devleti güçlendirmenin halkı bilinçlendirmekle yani eğitim ve kültürünü geliştirmekle mümkün olacağı izahtan varestedir. Toplumu yöneten ve kamu kaynaklarını kullanan kurumlarımız din, kültür, tarih alanında halkı yönlendiren ve onlara tavsiye eder konumundadır. Dolayısıyla bu konuların sahih, estetik ve derinlikli hassasiyetlere dikkat ederek hazırlanması elzemdir. Kültürel iktidar olarak da ifade edilen bu meselenin nitelikli ve özenli bir programla yürütülmesi gerekmektedir.

Ne yazık ki belediyenin fuar programı vesilesiyle davet ettiği isimlerde bu hususlar dikkate alınmamıştır. Popüler olana ve piyasaya veya başka saiklere teslim olunmuş görülmektedir.

RTEÜ İlahiyat Fakültesinde konunun uzmanı birçok İlahiyatçı hoca varken dini bilgiyi Nihat Hatipoğlu’ndan, tarihi de sorunlu görüşlerinin yanında İstiklal şairimiz Mehmet Akif’e haksız ithamlar yapan Ahmet

Şimşirgil konuşturularak öğrenmemiz tavsiye ediyor. Bunun dışındaki isimleri saymak istemiyorum.

Üniversitemizde İlahiyat, Tarih, Edebiyat, Eğitim Fakültelerimizden birçok hocamızın kendi alanlarında ülke çapında yetkin ve halka yönelik de eserleri olan bir ismin davet edilememesi de ayrıca üzerinde durulması gerekmektedir.

Bu yıl ne kadar tadil edilebilir bilemiyorum. Ancak önümüzdeki yıllar için başta Üniversiteden yardım alınması ve istişare edilmesi kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına ve insanlara rol model olabilecek kişilerle tanıştırılmasına yardımcı olunabileceği kanaatindeyim. Bu vesileyle yetkililere konuyu açma ve hatırlatmalarda bulunma noktasında gayretlerinizi istirham ederim.’’

Bende yazar çizer takımı listesine baktım, listede 40 isim var. Benim de basılı kitabım ve Zümrüt Gazetesinin Başyazarı ve köşe yazarı olarak birçok internet sitesinde yazı yazdığım halde listede bana yer verilmeyişini yadırgadım. Listeyi kim hazırladı bilmiyorum ama Rize’yi bilmedikleri eksiklikten belli oluyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber