İKİNCİ KARMA EKONOMİK DÖNEMİN KÂĞIT FABRİKASI TRABZON’DA OLMALI

Ormanın ağaç varlığı bütün canlılar gibi yaşlanmakta ve çeşitli nedenlere bağlı olarak da çürümektedir. Ormanların sağlıklı işletilebilmesi için gençleştirme çalışmaları yapılmaktadır. Ağaçların sağlıklı yaşayabilmesi için belli bir alana düşen ağaç miktarı bölge için sabittir. Bu planlamanın sonucunda bir miktar kesim olur ve orman ürünleri elde edilir.

Ülkemiz kâğıt üretiminde dışa bağımlıdır. Kâğıt selülozdan üretilmekte ve hammaddesi orman ürünleridir. Ülkemizin önemli orman alanları bölgemizde bulunmaktadır. Bölgemizde orman ürünlerini işleyen fabrikalar özelleştirilmiştir. Bir süre sonra bu fabrikaların makineleri hurdaya verilmiş, arazileri imara açılmış, konut ve spor alanı olarak kullanılmıştır. Özelleştirme bedelinin çok üzerinde bir bedelle satılmışlardır. Kâğıt işleyen 48 adet fabrika bulunmaktadır. Bunlardan sadece bir tanesi kendi selülozunu üretebilmektedir. 

İkinci Karma Ekonomik dönemin kâğıt fabrikası Trabzon’da yapılabilir. Özelleştirme yapılan ve bölgemizde kapatılan fabrikalar Artvin ve Giresun illerimizde bulunmaktaydı. Orman ürünü üreten iki ilimize de eşit uzaklıkta kâğıt fabrikası konumlandırılabilir.  Kâğıt ihtiyacımız için yaklaşık 3 milyar dolarlık ithalat yapılmaktadır. Kâğıt üretimi yapan bir fabrika, kapasiteye ve büyüklüğe bağlı olarak 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arası bir bedelle inşa edilebilmektedir. Böyle bir yatırım bölgemizde istihdama önemli bir katkı sağlayabilir. 
 
Dr. Nurcan AŞCI DEMİRÖZ
CHP Trabzon İl Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber