Üç K çıkmazı gençliğimiz kasıp kavuruyor. 
Gençler, 2000’lerden sonra internetin ve iletişimin önünün açılmasıyla beraber dünyayı daha iyi tanımaya başladılar. Dünyanın herhangi bir noktasıyla iletişim kurmaya başladılar. Gençler elindekiyle yetinmeyip dünyanın diğer ucunda gördüğü şeyi istemeye başladı. Toplumun tüketim ve israf çılgınlığı patladı. Bir yandan sosyo ekonomik kazanımlarının tamamının gençlikte bir rehavete yol açtığına da şahit oluyoruz.
Savaşların ekonomi üzerinden yapıldığı günümüzde üretenlerin tüketenleri yönettiği ve sömürdüğü de başka bir gerçek. Bugün üç K belası diye tabir edilen Kariyerizim Konforizim ve Kurtarılmışlık hissi ile ilgili gençlerimiz çok ciddi bir sorun içinde. Kamu ve sivil toplum kuruluşları çalışmalar yaparken bu hassasiyetleri göz ardı etmemeleri gerekir.
Yerel yönetimlerin böyle bir hassasiyeti öncelikleri arasına alması gerekir. STK’lar üzerinde de bir özeleştiri gerçekleştirelim; birçok STK’mız da bu hassasiyetleri göstereceğim diye faaliyetlere başlıyor ama bir takım problemlerin içerisinde boğuluyor ve nihai hedefine ulaşmakta büyük zorluk yaşıyor.
    
Yerel yönetimlerin bu işi STK’larla ortaklaş veya onlara bir kaynak oluşturmaları bazı problemleri çözebilir. İkisinde de doğru, donanımlı kişileri doğru yerlerde vazifelendirilmeli. Gençlik kuruluşları ve belediyeler, aynı masaya hedeflerini ve sonuçlarını koyarak iş bölümünü doğru bir şekilde yapmalarında büyük fayda olacaktır. Gençlik için bu aşamadan sonra olumlu bir sonuç elde edilebilir. Yoksa STK’lar ve yerel yönetimler birbirleriyle rekabet halinde olup gider diyor.
Gençlik çalışmalarındaki en büyük etkenlerden birisi şu anda herkesin birinci derecede mesul gördüğü gençler oluyor. Bugün gençler bunu yapmıyor diyerek sürekli gençleri kötüleyen bir yaklaşım var. Ortak bir dil tutturulamıyor. Gençlerin bugün böyle olmasındaki en büyük neden, örnek olabilecek model birilerinin olmaması.”
Bu gün gençlerde zihni, kültürel, örfi ve ahlaki bir dağınıklık söz konusu. Gençlik sorunlarının başlangıcı aile. Bu gün hepimiz benim çocuğum daha iyi olsun diyerek aileler gençleri yalıtıyor. Çocuklarını daha rahat, daha özgür, daha imkânların artmış olduğu bir ortamda yetiştirme istekleri de bunda etkili. Tabi bunda Türkiye’nin ekonomik olarak kalkınmasının da etkisi var. Bu eksikliği giderebilmek için sivil toplumun yapması gereken alanlara yerel yönetimler de girdi. Geldiğimiz noktada yapılan bu çalışmanın hepsi gerekli. STK’larla yerel yönetimlerin işbirliği içinde gençlerin daha katılımcı olduğu daha çok inisiyatif aldığı ortamların oluşturulması, gençliği kazanma noktasında faydalı olacağını düşünüyorum. 
Gençler e;üretmiyorsan sınırsız tüketmeyi tercih etme. Ayağını da yorganına göre uzat. Her yerde ve her zaman ölçüyü elinden bırakmayı öğretebilmeliyiz
Kemal Özdemir

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber