banner240
banner237
banner238

Doğru ya, oturarak seyretmek ayıp olur bu takımı! Ayıp etmeyelim, kalkalım ayağa ve öyle alkış tutalım. Böylesi güzel duyguları ve heyecanı yaşatan, sezon genelinde ve özellikle bugün sahada adeta resital sunan bu güzide topluluğa nasıl karşılık verilir ki başka? Tabi ki alkış tutup, destek verip, bağrımıza basarak! Ama hak ettiği saygıyı göstermek için, centilmen Alanyaspor taraftarları gibi ayağa kalkarak!!

Bir önceki yazımızın sonunda bugünkü Alanyaspor maçına da değinerek, bu takımın bu maçı da alıp (3) puan ile evine döneceğini belirtmiştik.. Uşaklar yine haksız çıkarmadı bizi ve sonuna kadar hakettikleri ve Alanyaspor tribünlerinin de ayakta alkışlayarak onayladığı (3) puanı alıp, evlerinin, yuvalarının yolunu tuttular!  Trabzonspor'un bu başarısını, ''rakipleri bu sene çok kötü, aslında bu takım kötünün iyisi'' vs. gibi farklı yerlere bağlayanlar var mıdır artık, bilemiyorum? Eğer varsa da biraz futbol bilgilerini sorgulamalarını öneririm! Bugün Trabzonspor, Francesco Farioli yönetiminde çıktığı son (8) maçını da kaybetmemiş ve ligde Trabzonspor'dan sonra en çok gol atan Alanyaspor'u gol yemeden, hem de daha ilk yarıda bulduğu 4 gol ile mağlup ediyorsa, konuyu dağıtmadan artık hakkını teslim edeceksiniz!

Maça değinecek olursak; öncelikle şunu belirtmekte fayda var.. Topla oynama oranı ve pas sayısında her ne kadar Alanyaspor üstün görünse de, saha içerisinde bunun oyun karşılığını  yansıtmış ve Trabzonspor'a kabul ettirmiş olarak göremedik? Dolayısıyla, çok topla oynamak, çok pas yapmak sadece işi çözmüyor! Bunları yaparken, oyun üstünlüğü ile beraber skor üstünlüğünü alırsanız, ancak bir kazanım olarak görebilirsiniz. Peki Trabzonspor daha az pas yaparak, daha az topla oynayarak rakibi adeta boğup nasıl 4-0 kazandı? Sahada Cornelius gibi bir istasyonun, kulen varsa olur!! O yüzdendir ki, Trabzonspor hanesine bu sezon bir rekor daha yazmak lazım: Aralarında 50-60 metre mesafe olan kalecisi ile forvet oyuncusunun sürekli paslaşan, gerektiğinde ver-kaç yapabilen takım olma özelliği!! Bu önemli özellik sayesinde Trabzonspor, gerektiği anlarda, atılan bilinçli uzun toplar ile geriden hazırlık paslarına gerek kalmadan, Cornelius'un isabetli olarak indirdiği toplar sayesinde 3. bölgeye yerleşebiliyor! Bu hem geriden oyun kurmada yaşanacak top kaptırma riskini azaltıyor, hem defans ve orta saha oyuncularının daha az efor sarfetmesini sağlıyor, hem de 3. bölgede gole daha erken gidebilme imkanını sağlıyor! Bir taşla (3) kuş!! Bu sistem için, bu sezon özelinde Trabzonspor'a ait ve ligde en iyi uygulayan takımın Trabzonspor olduğu bir sistem diyebiliriz! Bunun iyi uygulanmayan versiyonuna, topun ileriye doğru bilinçsizce şişirilmesi tabirini kullanabiliriz. Trabzonspor bunu yapmayıp, geriden pas ile 1. ve 2. bölgeyi geçme yolunu denese, eminim ligde tüm takımlardan daha fazla pas yapan ve topa sahip olan takım olur. Dolayısıyla bu sisteme, ''1 ve 2. bölgeyi bilinçli bir şekilde by pass eden sistem'' diyebiliriz!!

Diğer bir önemli husus ise, Trabzonspor orta saha ve forvet oyuncularının, aynı zamanda çok iyi birer savunmacı olmaları! Bu yüzdendir ki, Hugo ve Ahmetcan'a ve hatta Perez'e geride pek iş düşmedi? Alanyaspor atakları genelde sağ kanattan geldiği için Puchacz biraz zorlandı diyebiliriz.. İleride defans 5'lisi ve hatta bazen 6'lısı olarak orta saha ve forvet oyuncuları görev yaptı demek yanlış olmaz! Siopis? Bir bakıyorsun sağ kanat, bir bakıyorsun sol kanat, bir bakıyorsun ön libero, bir bakıyorsun gol için şut atan pozisyonda! Ha keza bay beyin? Sağ açık, sağ bek ve bazen forvet arkasında izliyoruz onu. Yani kısaca tüm takım oyuncuları, özellikle ilk yarı demir bir yumruk gibiydiler sahada! Hepsine ayrı ayrı değinmeye de gerek yok diye düşünüyorum, çünkü sonradan girenler ve kulubedekiler dahil, hepsi görevlerini layıkıyla yaptılar..

Sonuç olarak, daha önce de bahsettiğimiz gibi Trabzonspor, hedefi belli fakat duruma göre  çeşitliliği çok fazla bir organizasyon ve sistem içerisinde, 11 yıl aradan sonra özlediği beklediği kupasına doğru edim adımlarla yürüyor! Bence kağıt üzerinde kupa artık Trabzonspor'un, sadece lig sonunda fiili olarak da alacak ve müzesine koyacak hakettiği kupasını! Bu süreye kadar büyük taraftara düşen görev ise, sevgili takımları için o tribünlerin tamamını doldurmakla kalmayıp, Trabzonspor marş ve şarkıları ile rakip takım futbolcularının kulaklarını da  tabir yerindeyse, sağır edecek derecede doldurmak olacaktır!

Kalın sağlıcakla...

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber