MAĞMAT DEĞİL “FETİH BOĞAZI”

TÜRKAV olarak ifade etmekteyiz ki; Yanlış isimlendirmelere dair çalışmalarımızı da yaparak kamuoyuyla paylaşılmıştık. Görülmektedir ki; yanlış isimlendirmelerden uzaklaşmak olmadığı basın haberleriyle yer almaktadır.

Halk bu isimleri kullanıyor olsa de basının, resmi sorumluluğu olanların kullanması bölgenin tarihinde objektiflikten uzaklaşmaktır.

TÜRKAV olarak yaptığımız çalışmalarımızla Karlık semtinde yer alacak projenin “FETİH BOĞAZI” isimlendirilmesiyle yer almasını ifade ederek bu bölgenin tarihi varlığını destekleyeceğini kamuoyuna açıklamıştık. Trabzon’ un özellikle isimlendirmelerinde şehrin özelliklerine dair çok yanlış isimlendirmeler olduğu ve bu konularla ısrarla yanlışlara devem edildiği ortadadır. Özellikle resmi özelliği olanlarında aynı yanlışlara devam etmeleri Trabzon’ u gerçekçiliğinden uzaklaştırmaktadır.

TARİHİ HAKİKATLERLE DEĞERLENDİRME YAPILMIŞTIR

Trabzon ve çevresinde eski etnosların adını yansıtan; Komara, Mağara, Samaruska, Koroz, Oğuz, Horoz, Turanlı Muguzı, Mağura, , B. Gorgor, Toroslu, KARLUK ŞUMERİYA ( Karlık) Türkmen pazarı, Türkmen yaylaları… Vs. toponimlerinin kaynağının araştırılması göstermektedir ki, Trabzon tarihi boyunca Türklerin, Roma ve Greklerden daha önce sahip oldukları yerlerden birisidir.

Bildiğiniz gibi Yöre vatandaşlarının da Mağmat boğazı diye adlandırdığı yer Karlık bölgesinin içinde yer almaktadır. Mağmat’a buradan bakarken, yaptığımız araştırma ve bilimsel değerlendirmeler bize anlatmaktadır ki; belli bir coğrafya sınırı içinde dilin değişik ağız özellikleri olmaktadır.

Karlık’ta (Geçit Mahallesi) MAĞMAT telaffuz edildiği, Mumhane veya Pazarkapı’ yı Moloz’ la, Yavuz Selim bulvarını TANJANT’ la isimleriyle kullanarak günlük yaşantıda resmi varlığı ve tarihi geçmişi olmadığı halde, yaygın olarak kullanılması gibi durum söz konusudur.

Bu yer isimlerini kim? Neden? Bu kadar önemli hale getirmektedir.

“MAĞMAT Turizm ve Yaşam alanı projesi” büyük projedir. Ortak akılla değerlendirme yapmak mümkün ve daha doğru sonuç olur.

TÜRKAV olarak ifade etmek isteriz ki; öncelikle bu proje için yöre halkımızın bilgilendirilmesi önemlidir ve gereklidir.

TÜRKAV, Yönetim Kurulumuzla Mağmat olarak ifade edilen yer için hassasiyetiyle yapılan araştırmalarını ve çalışmalarını FETİH BOĞAZI olarak kamuoyuna açıklamıştır. Ve büyük destek görmüştür.

Bu yerin ve projenin adı Magmat ismiyle olmamalıdır/ olamaz. Çünkü Trabzon’ da böyle bir yer ismi bulunmamaktadır.

Bilimsen açıklamalarla yaptığımız çalışmaların sonucunda ne diyorduk; Yöre ağzı olarak kullanılan bu yerin ismi 1461’ den önce mi? Yâda 1461 ‘ den sonra mı konuşulduğudur? Tarihi araştırmalar 1461’ den sonra bu yere bu ismin yöre ağız değişikliklerine uğrayarak verildiğini göstermektedir. O halde, Fetih sonrası verilen isim nasıl MAĞMAT olur?

Karlık bölgesindeki yöre vatandaşlarımızın, şehir tabelalarının, Belediye vep sitelerinde, araçların tabelalarında gerçek isimlerinin kullanılmasını ve Belediye Başkanlarınca, Basın haberlerinde yapılan açıklamalarda bu gerçeğe hassasiyet gösterilmesini önemli görüyoruz.

Tarihi öneme haiz bölgemizin tarihi geçmişine anlam katması için Trabzon’ un fethinin gerçekleştiği yer olan yerin Karlık’ ta bu yere, “FETİH BOĞAZI” isimlendirilmesi tarihsel hakikatine anlam katacaktır. TÜRKAV, Bilimsel çalışmaları hatırlatmayı sorumluluk olarak görmüştür. Tekrar kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Kenan KURU Trabzon TÜRKAV Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber