Bugün sizlerle korona virüsten farklı bir konu işleyeceğim. Şöyle ki gerçekten son derece ağır bir imtihandan geçmekteyiz. Korona bizleri biraz olsun kendimizi ve yaratılış gerçeğimizi aklımıza getirmişse bunda görünüşte belki biraz ağır işler var ama sonuçta da kendimize gelmemize vesile olduğundan sonu hayırlı oldu manasına gelmektedir.

                 Rabbimiz kutsal kitabı Kuranın da pek çok ayetinde bizlere dünyaya neden gönderildiğimizi ifade eder. Kuran, Zariyat süresi 56. Ayet ; “Ben insanları ve cinleri bana iman etsinler ve ibadet etsinler diye yarattım.” Ayet açık ve yoruma gerek yok. Ayette Rabbimiz bizleri iman ve ibadet etmek üzere yaratığını açıkça ifade etmektedir. İman ve ibadet onlarca ayette başkaca geçmektedir. İman gözle görülmeyen fakat varlığı mutlak olan iman esaslarına iman etmektir. Onlar Allah , peygamber Kuran ve diğer iman esaslarıdır.

                    İbadette ise farklı bir durum  vardır. İbadette iman fiile döner. Yani imanın aksedilmesi söz konusu olur.  İbadet namaz , oruç ve zekat gibi ise de burada farklı bir yönü de vardır. Oda dünyayı imar etmek bunun manaları arasındadır. Bakınız bugün korona diye malum olan gözle görülmeyen bir virüsle dünya baş etmekte zorlanmaktadır. İşte burada koronaya ilaç geliştirmek de bir mana ibadet manasına gelmektedir. Çünkü ibadet manasında insanlara faydalı olan her işte ibadet manasına dahildir.

                   Başkaca bir ayette de bakınız Rabbimiz ne buyurmaktadır. Kuran , Mülk süresi 2. Ayet  ; “  O Allah ölümü ve hayatı sizlerin hanginizin daha güzel işler yapacağınızı ortaya çıkarmak için yarattı.”  Ayet açık ve yoruma ihtiyacı yok. Ayette Rabbimiz misafir olarak geldiğimiz bu dünyada hangimizin daha güzel işler yapacağımızı ortay çıkarmak için hayatı ve ölümü yaratmış. Öyle ise Rabbimizin rızasını kazanmak için güzel işler yapmamız kaçınılmazdır. Güzel işler yapacağız. Bu güzel işler namaz , zekat ve insanlara faydalı olmaktır. Burada ki insanlara faydalı olmak sözü İslam’ın özü olduğunu hatırlatmak isterim. Bakınız Peygamberimiz bu konuda ne buyurmaktadır ; “ İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” Belki de namaz ve zekat gibi İslam’ın şartlarından sonra en önemli ibadet insanlara faydalı olmaktır.

                Hayatın manası demem o ki iman , ibadet ve insanlara faydalı olmaktır. Bundan dolayı insanlara her türlü zararlı işler kulluk çizgisinden uzaklaşmak manasına gelmektedir. Bakınız burada şöyle bir yorum yapabiliriz bu korona illeti Rahmanide olabilir dedik yada şeytani de olabilirde dedik. Eğer şeytani ise burada insanlık üzerinde büyük bir oyun oynanmak olduğu da doğal olarak ortaya çıkmaktadır. Derin dünya insan nüfusunu azaltmaya çalışırken İslam ise insan neslinin artması üzerinde öngörüleri vardır. Peygamberimiz güzel sözlerinden birinde ; “ Evlenip çoğalınız. Ben sizlerin ahrette çokluğunuzla övüneceğim. “diye buyurmasından Allah insan neslinin artmasını arzu etmekte olduğunu anlamaktayız. Tabi burada inançlı insanlar arzu edildiği gibi inanmayan insanda burada arzu edildiği doğrudur. Bir insan inanma hakkını da kullanabilir inanmama hakkını da kullanabilir. Ondan dolayı derin dünya bizleri azaltmak için habire nüfus planlaması yaparken İslam artmamızı istemektedir. Yeter ki inanmayan adil olsun. Bakınız Habeş kralı Necaşi’ye Peygamberimiz kendisi Hıristiyan iken Müslümanların hicret etmesini arzu etmiştir. Çünkü Necaşi Hıristiyan  ama adil bir devlet başkanıydı.

                    Bizler insanlık nezdinde tebliğ görevi olduğunu hatırlatmak isterim. Tebliğ yani anlatmak bizlerin aslı görevidir. Kişinin inanıp inanmama hakkına ise saygı duyulmalıdır.

             Ailesine önem vermeli ve eğer nasip olursa çocuklarını hayırlı evlat olarak yetiştirmelidir. Peygamberimiz güzel sözlerinden birinde bakınız ne buyurmaktadır ; “ Erkeklerin en hayırlısı hanımına güzel davrananınızdır.” Bir başka güzel sözünde ise şöyle buyurmaktadır ; “ Bir anne baba çocuğuna güzel ahlaktan daha güzel bir miras bırakmamıştır.”

                Hayat bir imtihandır. İbret almak dileğiyle…  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber