AKÇAABAT’TA BAL VERİMİNİ ARTIRACAK PROJEDE İLK FİDANLAR DAĞITILDI

Bu projelerden biri de ilçemizde bal üretimini ve verimini artırmak olduğunu bunun için de Akçaabat Bal Üreticileri Birliği Başkanı İsmail ŞAR bey ile birlikte daha önce bazı kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret edip fikir alışverişinde bulunduklarını ve bölgemizde arıcılık yapan üreticilerimiz için bal ormanları oluşturmaya yönelik bol çiçek açan Sofora Japonica ( Macar Akasyası) ağacı , Pavlonya (Paulownia) ağacı ve Sumak ağacı fidanların ilçemizde özellikle arıcılık ile uğraşan üreticilerimizin olduğu mahallelere, yol kenarlarına , atıl bulunan alanlara ve orman vasfını yitirmiş alanlara dikilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını , bunun akabinde ilk etapta polen oranı yüksek ağaçlardan ilçemize getirilmesi için arayışlar içinde olduklarını ve sonuç aldıklarını, şimdi de bu ağaçlardan ilkbaharda çiçek açan Pavlonya ağacı tohumlarını ilçemize getirip uygun ortamda çimlendirilip bunlardan fidan elde edildiğini ve 3000 adetin üzerinde Pavlonya ağacı fidanlarını düzenlenen törenle Akçaabat Bal Üreticileri Birliği Üyelerine dağıtıldığını söyledi”.

Akçaabat Bal Üreticileri Birliği’nin bahçesinde düzenlenen Pavlonya (Paulownia) fidanı dağıtım törenine , Akçaabat Kaymakamı Sn. Ramazan KURTYEMEZ, Akçaabat Belediyesi Başkan Yardımcısı Sn. Serkan ÖZDEMİR, Akçaabat Bal Üreticileri Birliği Başkanı Sn. İsmail ŞAR , Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Sn. Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU ve Akçaabat Bal Üreticileri Birliği Üyeleri katılım sağladılar.

Konuylu ilgili açıklama yapan Akçaabat Bal Üreticileri Birliği Başkanı İsmail ŞAR yaptıkları çalışmalar hakkında şunları aktardı. “Akçaabat ilçesinde Bal Üreticileri Birliğimize ve aynı zamanda Akçaabat’ta bal üretimi yapıp Trabzon Bal Üreticiler Birliğine kayıtlı toplam 500 üye ve 40 bin civarı arı kovanı bulunmaktadır. Bizim ilçemizde yeterli miktarda arıyı besleyecek bal üretimini artıracak nektarı bol çiçekler yok. Bundan dolayı arılarımızı belirli dönemlerde çiçeği bol olan yaylalara götürmek zorunda kalıyoruz hatta il dışına Muğla, Hatay, Aydın ve Antalya gibi illere götürülmektedir. Bu arıların taşınması sırasında bir çok olumsuzluklar ile karşılaşıyoruz.

Bu hem maliyetleri artırmakta hem de arı ölümlerine neden olmaktadır. Kışa 40 bin kovanla giren üreticilerimiz arılarını polen eksikliğinden dolayı besleyememekte ve bahara ancak 20 bin arı kovanı ile başlayabilmektedir. Kışın arının beslenmesi için bir miktar balı kovanda bırakmamız gerekiyor. Zaten az miktarda oluşan balı kimse kovanda bırakmak istemiyor. Bundan dolayı üreticilerimiz başka yollara başvuruyor. Kimisi invert şeker şurubu ya da başka ürünler veriyor. Bu uygulamalar arı ölümlerini artırıyor, normalde 26 gün yaşayacak arı erken yaşlanıp 13.-19. günlerde ölüyor. Üreticilerimizin kovan başına aldığı bal 10-12 kg bu da çok az bir miktar. Maliyetler yüksek. Haliyle bu durum ürün fiyatlarını da yükseltiyor. Bizler bir araştırma içine girdik ve üreticilerimize maliyetleri ve arı ölüm oranlarını düşürüp bulunduğu yerden başka yerlere gitmeye gerek kalmadan nasıl üretim yapabiliriz sorusuna cevap aramaya başladık. Yaptığımız araştırmalarda Macaristan'da bir kovandan 40-50 kilo civarında bal alınmakta biz de ise bölgemizde 10 -12 kilo bal alıyoruz.

Macaristan ile mukayese edilemeyecek kadar aramızda bir fark var. Burada gördük ki ülkedeki orman varlığının % 20’ye yakını uzun zaman çiçek açan nektarı bol Macar Akasyası (yalancı akasya ) ormanları ile kaplı. Bizler bir hesaplama yaptık ve proje oluşturmaya karar verdik. Kovan başı 500 TL den hesapladığımızda arı ölümlerinden oluşan 20 bin kovandan 10 milyon lira zarar var.

500 arı üreticisi arı beslemek için üretici başına ortalama 30 çuval şeker ayrıca invert şekerde kullanmakta bununda maliyeti 7 milyon lira . Bunun önüne geçebilmek için 50 bin adet Sofora Japonica ( Macar Akasyası) ağacı , Pavlonya (Paulownia) ağacı ve Sumak ağacı fidanlarını toprakla buluşturduğumuzda bizim bal üretimimiz 250 tondan 500 tona çıkacaktır. Bunu da hesaba kattığımızda 25 milyon lirada bir artımız olur. Yeterli beslenen arılarda arı ölümleri son bulacaktır. Ayrıca 1 Pavlonya ağacı çiçeğinden yaklaşık 20 kg bal elde edilebilecek ve bu ağaçların yapraklarının protein oranı yüksek olduğundan hayvan yemi olarak da kullanılabilecektir. Bu hesaplamamızın sonucunda üreticilerimiz yılda toplam 41 milyon lira kara geçmiş olacaktır. Bu hem üreticilerimiz hem de ilçe ekonomimiz için büyük fayda sağlamış olacaktır. Ağustos ayından sonra çiçeklenen Sofora Japonica ( Macar Akasyası) ağacı ve Sumak ağacı fidanları temini için çalışmalarımız devam ediyor ” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber