
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, iş dünyasının vize sorununu değinerek, “İş insanlarımız fuarlara katılamıyor” dedi. Büyükelçi Sorg ise “Fuara katılacaksanız direkt büyükelçilikten 14 gün içinde vize alabiliyorsunuz. Ayrıca bir ülke vatandaşlarının vizesiz diğer ülkenin vize ile seyahat etmesi dengesizliktir. Eksik 6 madde de tamamlanarak vize serbestisi uygulamaya koyulmalıdır” dedi.
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg, TTSO’yu ziyaretinde Başkan Erkut Çelebi, Meclis Başkan Yardımcısı Selçuk İskender, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çelebi, Yönetim Kurulu Üyesi Sayım Adanur, Meclis Üyesi Hakan Önel ve diğer ilgililerle görüştü.
BAŞKAN ÇELEBİ TRABZON’UN TİCARET VE SANAYİSİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Büyükelçi Sorg’u ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Ülkemizin en eski ticaret ve sanayi odalarından biri olan TTSO bünyesinde 13 bine yakın firma bulunuyor ve bu firmalar 150'den fazla sektörde faaliyet gösteriyor. Tarımda fındık, çay, somon ağırlıklı su ürünleri yetiştiriciliği başı çekiyor. 60 bin ton somon üretiyoruz ve ihracat 180 milyon doların üzerine çıktı. Japonya, Rusya, bazı Asya ve AB ülkelerine satıyoruz. Levrek balığının en büyük müşterisi ise ABD. Trabzon’da 5 adet OSB var. 3 tanesi dolu. 2'sinin altyapı çalışmaları devam ediyor. Sanayi ürünleri olarak da döküm, bakır, iş ayakkabısı, mobilya, fındık, savunma sanayi, tekstil, balık ve çayla ilgili üst düzey teknoloji ile üretim yapan entegre tesisler bulunuyor. İnşaat sektörünün her alanında üretim yapan, dünyanın her bölgesinde iş yapan birçok firmamız var. Ayrıca köklü ticaret geçmişimiz bulunuyor. Turizmde son yıllarda ön plana çıkan ve yılda 1 milyar doları aşan bir turizm girdisi olan bir kentiz. Avrupalı turistleri de geçmişte olduğu gibi yine şehrimize getirmeyi amaçlıyoruz. Sağlık turizmi konusunda önemli bir proje yürütüyoruz. Almanya da hedef ülkelerimiz arasında bulunuyor. Almanya’daki teknolojik altyapı daha iyi ve bu konuda iş birliği yapabiliriz. Tarım ürünlerimizin pazarlanması konusunda ortak çalışma yapmak istiyoruz. Sağlık ve kültür turizminde Avrupa'dan ve Almanya’dan turist getirmek istiyoruz. Yaşlı bakım hizmetleri konusunda çeşitli çalışmalar yapılabilir. Ayrıca Almanya’da çeşitli nedenlerle devredilmek istenen, kapanmak üzere olan birçok firmaya Türk iş insanları olarak talip olabiliriz ve bu konuda elçilikle ortak çalışma yapılabilir” dedi.
“FUARLARA GELMEK İSTİYORUZ AMA VİZE KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYORUZ”
Başkan Çelebi, Almanya Büyükelçisi Sorg ile görüşmesinde iş dünyasının vize sorununu bir kez daha gündeme getirerek şunları söyledi:
“Sağlık turizminde ve diğer sektörlerde fuarlara gelmek istiyoruz ama vize konusunda sıkıntı çekiyoruz. İş insanlarına bu konuda kolaylık sağlanmasını talep ediyoruz. İş insanlarına uzun süreli vize talep ediyoruz. Vize kolaylığı sağlanmalı, ticari vizeler daha hızlı ve kolay verilmeli.”
BÜYÜKELÇİ SORG: VİZE SERBESTİSİ UYGULAMAYA SOKULMALI
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg ise ekonomik ilişkileri ileriye taşımayı hedeflediklerini vurgulayarak şunları söyledi:
“Türkiye ve Almanya ekonomik olarak zor süreçten geçiyor. Her ikisinin de beraber ileriye doğru hamle yapması gerekiyor. Türkiye'de Mehmet Şimşek liderliğinde ekonomik reformlar hayata geçirilmeye çalışılıyor. Almanya’da da bir dönüşüm yapılıyor. Fosil yakıtlardan uzaklaşıp yeni kaynaklara yönelmeye çalışıyoruz. Yeni hükümet kuruldu ve yatırım için yeni kaynaklar aranıyor. İki ülke arasında önümüzdeki süreçte savunma sanayi konusunda yoğun bir diyalog olacak” dedi.
Büyükelçi Sorg, Türkiye’de görev yaptığı 10 aylık süre boyunca her gün vize ile ilgili çalışma yaptıklarını da vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Fuara katılacaksınız doğrudan büyükelçilikten 14 günde vize alabiliyorsunuz. Aracı kurumlarla değil, direkt büyükelçiliğe başvurmalısınız. Vize başvurusu yapılırken eksik evrak olmamalı. Ancak tabii ki bu yaşanan vize sorununun tek çözümü vize serbestisinin sağlanmasıdır. Bu konuda bir ülke vatandaşları vizeyle geliyor diğer ülke vatandaşları vizesiz seyahat ediyor. Bu dengesizliktir. Bu konuda sizin Dışişleri Bakanlığınızla aynı şeyi düşünüyorum. Vize serbestisi için 72 madde var. Bunun sadece 6’sı tamamlanmadı. O da tamamlandığında vize serbestisi hayata geçirilebilir. Mesela Kosova bu süreci tamamladı ve Kosova vatandaşları AB’ye vizesiz seyahat edebiliyor.”