banner240
banner237
banner238

Bâbıâli’de 9 Patron Olayı ile Başlayan Çalışan Gazeteciler Günününüz Kutlu Olsun… 

Resmî gazetede yayınlanması nedeniyle 1961-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" olarak kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine bayram değil, "10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir. 

Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür. Bâbıâli’de 9 Patron Olayı; aslında patronların basın emekçilerine tanınan hakların karşı duruşu idi.  'İşverenlere, 'iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin nev’i, ücret miktarı, gazetecinin kıdemi öğelerinin mutlaka konulması, ücretlerin peşin ödenmesi' gibi bazı yükümlülükleri getiren ve bugün kısaca '212 Sayılı Yasa' olarak anılan yasa, gazetecilik mesleğine girenlere ve çalışmakta olanlara, kısıtlı da olsa bazı haklar getirmiş, o güne dek görülen başıboşluğa kısmen son vermişti.'

Çalışan Gazeteciler Günü, patronların "üç günlük gazete çıkarmama kararını" protesto edip dayanışarak kendi gazetelerini çıkaran gazetecilerin günüdür.  "Çalışan" gazetecilerin anlamı budur.

Gazeteci; yaşanan günün bilgi akışını iletmek için, canla başla mücadele eden kişilerdir. Aynı zamanda da; hızlı, doğru, akıcı, tarafsız ve dürüst haberleri duyuran en önemli yapı taşlarıdır. Anayasamız “Basın hürdür, sansür edilemez” der.  Ancak basın özgürlüğünde de 180 ülke arasında 155. sırada olmak ülkemiz adına büyük bir ironi sergiler. 

Ve bugün…
Eskiden gazetecilik için iki kavram kullanılırdı; Araştırmacı Gazeteci, Soruşturmacı Gazeteci. Bugün o tanımlara üçüncüsü olarak cesaretli gazeteci eklendi. Ne oldu sonra; namuslu gazeteciler öldürüldü, cezaevlerine atıldı/atılıyor, yargılandı/yargılanıyor, işsiz gazetecinin çalışan gazeteciden daha çok olduğu ülkemizde gazetecilerin diğer sorunlarını konuşmaya bile gerek yok. Çalışan, çalışamayan ve çalıştırılmayan gazetecilerin kutlama yapacak hali yok. 

 Çalışan gazeteci bugüne dek simitle ve ümitle yaşadı; günümüzde devletin gücünü elinde tutanlar kendi gazete patronlarını oluşturup tekelleştirdiler. Hükümet namuslu gazetecileri ve patronları baskıyla, tehdit ile sindirmeye çalışsa da demokrasimiz için, adalet için, özgürlük  için cesaretle, yılmadan yazmaya ve mücadeleye devam edeceklerini gösterdiler. “Simitiniz ile hürriyetiniz ile…”  biz ötekilerin desteği ile, yakın gelecekte beklenen değişim ile her zaman yanınızdayız.

Halkın doğru bilgi alması için gece gündüz demeden “fikir işçisi” siz çalışan gazetecilerimiz, Tabi bugün ki koşullarda sizler için kutlanması gereken böyle bir “gün” kaldıysa. Gününüz kutlu olsun…


Yaşar ÖNDER
Deva Partisi Trabzon Ortahisar İlçe Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber