KAHRAMANMARAŞ’I YENİDEN YAPIYORUZ TRABZON’DA ZEMİNİ TARTIŞIYORUZ

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı son toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında gerçekleştirildi. Maraş Caddesi ile ilgili yapılan eleştirileri değerlendiren Başkan Vekili Ataman, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu, yüzyılın afetinin ardından Kahramanmaraş’ı ve Elbistan’ı yeniden yapıyor, biz ise Maraş Caddesi’nin yaklaşık 400 metrelik zeminini tartışıyoruz. Maraş’ı yeniden yapıyoruz Maraş’ı. Bu şehrin başka gündemi yok mu?” şeklindeki sözleriyle toplantıya damga vurdu.
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, mart ayı toplantıları sona erdi.  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğünün üst yöneticileri ve basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını yaptı.
 
ÇARPITILMAK İSTENİYOR
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, toplantının başında Meclis’in ilk günü Maraş Caddesi ile ilgili sorulan bir soru üzerine yaptığı açıklamaların bazı çevrelerce çarpıtılmak istendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı;
“Birkaç gün önce İYİ Parti Grup Başkan Vekilimiz Aslan Güner Bey, Maraş Caddesi’nin zemini ile ilgili son derece iyi niyetli, gördüğü eksikleri ortaya koyan bir anlayışla bir soru sordu. Ben de bu soruya, cevap verdim. Bu Maraş Caddesi’nin nöbetçi beyanatçıları var. ‘Bu cadde gündeme gelsin, ben de beyanat vereyim’ diyen nöbetçiler var bu şehirde. Benim o günkü konuşmamdan ‘Maraş caddesi yeniden yapılıyor’, ‘Maraş Caddesi’nin altı da üstü de tartışılıyor’ gibi anlamlar çıkarıldı.”
 
ÖRNEK ALINAN BİR UYGULAMA
“Bunun üzerine bir daha bakmak üzere konuşma metnini çıkarttırdım. İlk gün dediğim cümleler şu şekilde; “Bu yeni yapılan yerlerin bir şartla, kötü kullanım olmamak kaydıyla bir daha bozulmayacağını öngörüyoruz. Ama neticede bu tercihtir. Maraş Caddesi’ni bu şekle sokan insan, bunları da yapar. Yenisini bambaşka bir malzemeyle hep beraber desenine de karar vererek yaparız. Ancak bu yaptığımız işten sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Bu şehrin güzel şeyleri kullanma alışkanlığını yavaş yavaş edineceğini düşünüyoruz. O yüzden inşallah bu uygulamadan sonuç alırız, yapılan yerler düzelmiş olur. Şayet farklı durum ortaya çıkarsa hep beraber Meclis olarak, değerlendirip değiştiririz. Ama bu çok güzel bir görüntüsü olan, Türkiye’de başka belediyeler tarafından da örnek alınan uygulama. Eğer bizim iklim şartlarımız, coğrafi faktörler müsaade etmezse gerekli düzenlemeyi yaparız. Problem yok.”
 
MARAŞ’I YENİDEN YAPIYORUZ MARAŞ’I
“Bu şehrin Meclisiyiz, bu şehri hep birlikte yönetiyoruz.  Ben uygun görürseniz hislerimi de paylaşmak istiyorum. Yoruldum… Yani sorumluluk sahibi olarak içinde Atilla Ataman’ın geçtiği yorumlar beni yormuyor. Bu şehirde güzel şeyler yapmaya çalışırken, bazı çevrelerin sürekli istismar ettiği konular beni yoruyor. Maraş Caddesi; Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’nun, STK’lar, kanaat önderleri, bu işin uzmanları ile yaptığı toplantılar sonucunda hayata geçirdiği bir uygulama. Bunu yapan insanın depremin ilk gününden itibaren bölgede yürüttüğü çalışmalar, herkes tarafından takdir edilip, örnek gösteriliyor. Kendisi Kahramanmaraş ve Elbistan’ın yaralarını sarmak ve günlük yaşam koşullarını sağlamak adına neredeyse uyumadan bölgede mesai harcıyor. Bizde ise Trabzon’da Maraş Caddesi’nde yaptırdığı 400 metrelik bir alandaki zemini tartışıyoruz. Bir tarafta 100 yılın afetinin ardından Maraş’ı yeniden inşa etmeye çalışan bir irade, onun karşısında da 400 metrelik Maraş Caddesi’nin zemini ile ilgili tartışma. Arkadaş Maraş’ı yeniden yapıyoruz Maraş’ı… Bu nasıl bir iştir. Bir caddenin zemini tartışılır, konuşulur, bu iş hatalı da olmuş olabilir, eksik de olabilir. Ben de ‘eğer yaptığımız işten sonuç alınmazsa, uygulamalardan sonra halen daha sorun çıkarsa tabii ki bunu oturup düzeltiriz” demişim.  Körü körüne benim dediğim dedik olur mu? Bu teknik iştir.”
 
BU ŞEHRİN BAŞKA GÜNDEMİ YOK MU?
“Merak ediyorum. Bu şehrin başka işi, başka gündemi yok mu? Ben tenkit edilmeyi, eleştirilmeyi demiyorum.  Şehrin gündeminde olması gerekenlerin, gündeme taşınmamasından ve küçücük şeylerden başkaca amaçlar üretilmesinden rahatsızlığımı ifade ediyorum. Tabii ki ben de Belediye Başkan Vekili olarak tartışılacağım. Buna saygı duymak zorundayım. Bu şehrin yapı stokunu, kentsel dönüşümünü tartışalım. 2000 yılından önceki yapılarımızın durumunu tartışalım. Bu şehrin geleceğine yönelik istihdamı artıracak işleri tartışalım. Bu şehirde Gülcemal ismi verilen dolgu sahasında yatırımcıları çekecek projeleri, önerileri ortaya koyalım. Bedava arsa. Yatırımcı gelse kullandırtacağız.  Yeter ki Trabzon’da istihdam oluşsun. Trabzon’a gelen turistlerin burada kalması sağlansın. Trabzon’un geçen seneki turizm geliri 1 milyar dolar. Fındıktan ise 156 milyon dolar almışız.
Bunun eksiklikleri neler bakalım. İstihdamın, yatırımın önünü açalım.  Bu şehirde sanayinin taşınması, Değirmendere’nin spor alanı olabileceğine yönelik projelerimizi konuşalım. Bunları teşvik edecek işleri yapalım. Muhalefetiyle iktidarı, basınıyla buna şehrin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.”
 
ARAMIZDA SORUN OLSUN DİYE BEKLEYEN BİR CENAH VAR
“Bizler yarın öbür gün buraları bırakıp gideceğiz. Yerimize yenileri gelecek. Biz buradayken ne yaptığımız, neyi görüp araştırdığımız çok daha önemli. Ama benim buradan çıkardığım bir sonuç var.  Gördüğüm kadarıyla, meclis üyesi arkadaşlarımın tümünü tenzih ederek söylüyorum; ısrarla sanki Murat Zorluoğlu ile Atilla Ataman farklı bir noktada kesişsin, onun aleyhine bir şey konuşulmuş olsun, adeta aramızda bir problem yaşansın isteniyor, Trabzon’da bazı cenahlar tarafından. Şunu açıklıkla, samimiyetle ve yeminle söylüyorum; bu şehirde Büyükşehir Belediyesi iyi olan ne yaptıysa arkada gördüğünüz bürokrat arkadaşlar yaptı, Murat Bey’in talimatıyla yaptı. Bu şehirde eksik olan, kötü olan, hatalı olan ne varsa onu da Atilla Ataman yaptı. Ben Murat Bey’in yaptığı her işe sahibim. Burada olduğu gibi. Neticede bizim de bir reyimiz var. Bize de sordu, bütün arkadaşlarla tartıştığı gibi.”  
 
ŞAHİN: YANLIŞ ALGILANDI 
Başkan Vekili Ataman’ın açıklamalarının ardından konuyla ilgili söz alan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, “Geçtiğimiz günlerde Maraş Caddesi cephe sağlıklaştırma ihalesiyle ilgili yapılan bir duyuru, Maraş Caddesi yenileniyor diye algılandı. Halbuki buradaki yenileme cephe sağlıklaştırmasıyla ilgiliydi. ‘Meclis üyesisiniz, neden tepki koymuyorsunuz’ diye bizleri aradılar. Ben de dedim ki ‘bunla bu işin bir alakası yok. Meclis kararıyla gündeme gelen, ihale konusu olan şey cephe sağlıklaştırmasıyla ilgili’ diyerek düzelttim” dedi.
 
GÜNER: VİCDANEN RAHATSIZ OLURUM
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Aslan Güner ise “Biz İYİ Parti grubu olarak ve şahsım olarak şehirde yapılan tüm güzel işlere katkı koyduk. Maraş Caddesi’nin bu manada düzenlenmesinde fayda maliyetini düşünürsek bu hale dönmesi çok faydalı oldu. Bu şehrin bir gerçeği. Benim söylemek istediğim; cephe sağlıklaştırması ihale edileceği için ‘onarımlar bitmiyor, başka bir şey düşünülecek mi’ diye sordum. Gayet iyi niyetli bir soruydu. İyi niyetle dememin sebebi şu; kötü niyetle düşünülürse ben Murat Başkana haksızlık etmiş olurum ve vicdanen rahatsız olurum. Orada güzel bir iş ortaya çıkmış” ifadelerini kullandı.    
 
GÜNDEM MADDELERİ KABUL EDİLDİ
Başkan Vekili Ataman’ın açıklamalarının ardından Meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantı, meclis üyelerinin oylarına sunulan gündem maddelerinin kabul edilmesinin ardından sona erdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber