
2023-2023 Eğitim-Öğretim Yılı öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ markasını büyütmeye devam edeceklerini söyledi, yapılan çalışmaları anlattı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Sahil Tesisleri’nde 2 Ekim’de başlayacak olan Güz Yarı Yılı öncesi Basın Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş, Prof. Dr. Akif Cinel, Prof. Dr. Cemil Rakıcı, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Doç. Dr. Serbülent Vural, Dr. Öğr. Üyesi Veysel Atasoy, Öğr. Gör. Ali Haydar Doğu, Genel Sekreter Prof. Dr. Bünyamin Er, Kurumsal İletişim Koordinatörü Şeyda Özgenç Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Beziroğlu, Ufuk Öztürk ve Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Yasin Öztel katıldı.
TOPLANTIDA AYRINTILI BİLGİLER PAYLAŞILDI
Basın toplantısı, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin mevcut durumuna dair ayrıntılı istatistiksel verilerin aktarımı ile başladı. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, 2023 yılı YKS sonuçlarına göre; Üniversitemizin tercih edilirlik oranlarını, yıllara göre değişen öğrenci sayısını, yabancı uyruklu öğrenci sayısı oranlarını, akredite edilmiş olan programları, mezun öğrenci sayıları ile her bir akademisyene düşen öğrenci sayısı bilgileri aktardı. Prof. Dr. Çuvalcı, KTÜ bünyesinde 12 Fakülte, 6 Enstitü, 1 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu olduğunu hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:
HER YERDE BİR KTÜ’LÜ İLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ
“Öğrenci sayımız 33 bin. Bunların 18 bin 459’u Fen Bilimleri, 5 bin 295 Sağlık Bilimleri, 9 bin 378 Sosyal Bilimler Programı’nda eğitim görmekte. Doluluk oranımız bu yıl yüzde 99 oranına çıktı. 95 farklı ülkeden bin 628 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Amerika’dan 7 tane öğrencimiz var. Bin 289’u Asya, 78’i Avrupa, 240’ı Afrika kıtasından öğrencilerimiz var. Mezun sayımız 252 bin 400. Bu manada adeta orduyuz. Nereye giderseniz, bir KTÜ’lüye karşılaşıyorsunuz. Akademik Personel, şu anda 490 Profesör, 181’i Doçent, 407 Doktor Öğretim Üyesi, Araştırma Görevlisi ile bu sayı 2 bin 136.
Bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 31, öğretim üyesi ve öğretim görevlisini düşen öğrenci sayısı 24, öğretim elemanına düşen öğrenci sayısı 16. İdari Personel bin 729, Sözleşmeli 468, Sürekli İşçi bin 356, Toplamda 3 bin 553 personelimiz var.”
TAM AKREDİTASYON BELGESİ OLAN SEKİZ ÜNİVERSİTEDEN BİRİYİZ
“Toplam şu anda 70 milyonluk liralık TÜBİTAK bütçemiz var. AR-GE’ye harcadığımız 223 Milyon TL bir bütçemiz var. Bu hiç de azımsanmayacak bir rakam. Patent tescillenen 3 tane… Toplam 72 tane patentimiz var. 4 tane de uluslararası patentimiz var. Patent Faydalı Model veya Tasarım Başvurusu sayısı 2021’de 23’ken, 2022’de 37’ye çıktı. Üniversite sanayi iş birliği projeleri 2021’de 21’ken, 2022’de 25’e yükseldi. Çift etikete sahip sekiz üniversiteden biriyiz. Hem Araştırma üniversitesi, hem de kurumsal ‘Tam Akreditasyon’ belgesi olan sekiz üniversiteden biriyiz. Türkiye sıralamasına baktığımızda 21’inci sıradayız. 20 ile 21 arasında 1-1,5 puan var. Gelecek yıl da çıkış trendimiz var. Endekslerde Makine Mühendisliği Türkiye’de 7, dünyada 961, İnşaat Türkiye’de 4, dünyada 471, Yer bilimleri Tükiye’de 6, dünyada 742, Mühendislik alanında Türkiye’de 11, dünyada 941, Tıp ve Sağlık alanında Türkiye’de 25, dünyada bin 168, Biyoloji Bilimleri alanında Türkiye’de 20, dünyada bin 440, teknoloji alanında Türkiye’de 16, dünyada bin 288 sıradayız.”
FARABİ HASTANESİ’NE VE SAĞLIK TURİZMİNE DEV HİZMET
Farabi Hastanesi Tedavi Hizmetleri son 1 yıl; ayakta hasta acil dâhil 955 bin 572, acil poliklinik sayısı 114 bin 060, PED 37 bin 304, yatan hasta sayısı 37 bin 993, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 56,40 servis yatak doluluk oranı yüzde 78,12. Sağlık turizminde de önemli çalışmalar yaptık. Hasta sayısı 83 farklı ülkeden 5 bin 971, Bizi Tercih eden ülke sayısı 62, toplam gelir 19 Milyon 140 bin TL. Aynı zamanda sağlık turizmi alanında 3 firma ile daha anlaşma yapıldı. Psikiyatri Servisi yeniden açıldı.
Kan Bankası yeni yerine taşındı. Anjiyo Ünitesi yenilendi. Radyoloji Okuma ve Eğitim Salonları ve sekreter alanları yenilendi. Devam eden faaliyetlerimiz ise şu şekilde; Yenidoğan yoğun bakım ünitesi ve doğumhanenin yenilenmesi, Çocuk Hastanesi inşaatının fiziki olarak tamamlanması, Çocuk Acil Ünitesinin yenilenmesi, Akupunktur hizmeti verilmesi, Sağlık Turizmi ofislerinin inşaat imalatları, Sağlık turizmi için ayrı servis oluşturulması. Bunun yanında ise son 1 yılda 25 milyon 329 bin 411, 66 TL’lik cihaz yatırımı yapıldı. Vakıfbank ile protokol anlaşması yaptık. Girişim, ön kuluçka ve prototiplendirme merkezi yapacağız. Yaklaşık maliyeti 50 Milyon TL. Diş Hekimliği Fakültesi İnşaat maliyeti 48 milyon 705 bin 264 TL. Bugüne kadar harcanan miktar 34 milyon 104 bin 576 TL, Toplam fiziki gerçekleşme oranı yüzde 82. İhalesi feshedildi, yeniden ihaleye çıkılacak. Trabzon ve bölge için önemli bir çalışmamızda Çocuk Hastanesi. Çocuk Hastanesi’ni bitireceğiz.
ONKOLOJİ HASTANESİ İÇİN YATIRIMCI BEKLİYORUZ
Bölgemizin beklediği en önemli hizmet Hematoloji Onkoloji Hastanesi. Deprem sebebiyle devletimiz çok fazla yatırım yapıyor. Şu anda buraya iş adamı, yatırımcıları bekliyoruz. Bu hastalar, kemoterapi aldığında 3-5 gün kendisine gelemiyor. Kemoterapinin ardından biz onları yatırmak istiyoruz. Karadeniz Teknik Üniversitesi Onkoloji Hastanesi projesi 19 bin 390 metre kare kapalı alana sahip bir proje. Hastanede projesinde 96 adet Onkoloji ve Hematoloji hasta odası, 20 adet Kök Hücre ve Kemik İliği Tedavi Odası, 22 adet Yoğun Bakım Odası ve 5 adet Radyoaktif İyotlu tedavi odası olmak üzere toplam 141 yataktan oluşuyor. Ayakta tedavi veren 55 yataklı Kemoterapi Ünitesi ve 26 kişilik palyatif bakım ünitesi bulunmaktadır. 10 adet Onkoloji Polikliniği ve Benin Polikliniği, Malign Polikliniği, Kit Polikliniği, Fotoferez Ünitesi, Transfüzyon Ünitesi, Terapötik Aferez Ünitesi ve Hematoloji Laboratuvarı’ndan oluşan Hematoloji Polikliniğine sahiptir.
BASIN MENSUPLARINA TEŞEKKÜR EDİLDİ
Ayrıntılı görsel sunumlar eşliğinde verdiği genel bilgilerin ardından basın mensupları ile soru cevap kısmına geçildi. Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı sorulan soruları içtenlikle cevaplarken; planlanan inşaatların durumu, iç ve dış paydaşlar ile yapılan iş birliği protokolleri ve çalışmalar konusunda da ayrıntılı bilgi sundu. Prof. Dr. Çuvalcı, basın toplantısının sonunda katılım sağlayan basın temsilcilerine, toplantıya gösterdikleri ilgi ve KTÜ hakkındaki bilgileri doğru ve zamanında paylaşımları adına teşekkür etti.