“Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi” kapsamında yürüyüş yolları, spor tesisleri, ahşap dinlenme alanları, doğal çocuk oyun alanları, ahşap yürüyüş yolları, dağ kızağı ve benzeri projeleri uygulamak üzere 4342 sayılı mera kanununun 14. Maddesinin göre c bendi fıkrasına istinaden 439.864 M2 (439 da veya 43.9 ha) alanlı merayı tahsis amacı değişikliği İl tarım ve Orman Müdürlüğü mera komisyonunu tarafından BAHSE KONU PROJEYİ UYGULAMAK ÜZERE ilgili belediyeye 08/11/2016 tahsisi yapıldı.
İlgili belediyeye tahsis edilen meranın, tahsis amacı değişikliği talebine yönelik kullanılmadığı gibi 08.11.2016 tarihinde Trabzon Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 4342 sayılı kanun ve yönetmeliğine aykırı bir şekilde Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) devredildi.
Oysa, mera yönetmeliğinin ilgili maddesinde; “…tahsis amacı değişikliği talebine yönelik kullanılmayan yerlerle birlikte iki yıl içerisinde yatırım yapılmayan yerler özel sicile kaydedilir .” denilmektedir.
Dolayısıyla Anayasamızın 44. ve 45. Maddelerinin ve 4342 sayılı Mera Kanunun gereği olarak çayırlar ve meraların amaç dışı kullanılmasını önlemek Trabzon İli, Ortahisar İlçesi, Geçit Mahallesi sınırları içinde bulunan mera parsellerinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığına devrine ilişkin 07/10/2022 tarihli işlemin iptali için Ziraat Mühendisleri Odası Olarak 10/11/2023 tarihli dava açtık.
Yerel Mahkemenin “…yasal süre geçirildikten sonra 11.10.2023 tarihinde açılan davanın süre aşımı nedeniyle reddi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.” Kararından sonra kurumumuz Samsun Bölge İdare Mahkemesine itirazımıza binaen “… Tarihli dava dilekçesiyle davanın açıldığı hususları birlikte değerlendirildiğinde açılan davanın süresinde olduğu sonucuna ulaşılmış, bu haliyle bu işlem yönünden davanın süre aşımından reddine yönelik Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.”
“Açıklanan nedenlerle, istinaf başvurusunun kabulüne, Trabzon İdari Mahkemesi’nin… Sayılı kararının kaldırılmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere Trabzon İdari Mahkemesi’ne gönderilmesine,...29/03/2024 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi”.
Gelinen noktada T.C Mahkemeleri kararımı vermeden süreç devam ederken hukuku hiçe sayarak ve kamuoyunun canını yakacak şekildeki bu korkunç tahribatın başlatılması neyin nesi!...Kamuoyu bu yok edilişin karşısında dururken mal sahibi olan Ortahisar Belediyesi malına neden suskun, ilgisiz sahip çıkmıyor!...İlgili ve yetkilere soruyoruz ;T.C Mahkemeleri toplum yararına mevcut haliyle kalması kararını verirse yapılan bu tahribatın maddi ve manevi bedelini kim ödeyecek!...
Tuhaf olan kendilerini ifade ederken katılımcı yaklaşım, birlikte yönetim gibi süslü kelimelerle kendilerini ifade ederken uygulamaya gelince kamuoyu hiçe sayılıyor.
Sonuç olarak T.C Mahkemelerinde davalar devam ederken ekskavatörlerle, kamyonlarla, girip merada geri dönüşü imkansız hasarlar oluşturulurken mal sahibi belediye neden suskun ve ilgisiz. Mevcut mera tahribatları, tarım arazi tahribatları, deniz tahribatlarına ve diğer yok edilişlere karşı durmanın Milli bir sorumluluk olduğu düşüncesindeyiz.
Kamuoyuna sayı ile sunulur.
Cemil PEHLEVAN ZMO Yönetim Kurulu Adına