Ferrero Fındık’ın Model Bahçeler projesi ile Trabzon’da iyi tarım uygulamaları yaygınlaştı

Ferrero Fındık’ın Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin her yönüyle gelişmesine katkıda bulunma hedefiyle yürüttüğü Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programının Trabzon’daki çalışmaları devam ediyor. Programın ‘Çevrenin Korunması ve Sürdürülebilirlik İş Modeli’ başlığı kapsamında 2017’de hayata geçirilen ‘Model Bahçeler’ projesinin Trabzon ayağında, FFV saha uzmanları Trabzon’daki fındık üreticilerine ait on model bahçede, etkinliği kanıtlanmış olan iyi tarım uygulamalarını ve yenilikçi zirai çözümleri uygulamaya koyuyor. Trabzon’daki model bahçelerin etki alanı, beş yılda yaklaşık 15 bin dekar fındık bahçesine ve beş yüzden fazla fındık üreticisine ulaştı.

“İyi tarım uygulamaları ile tüm bölgeye örnek oluyoruz”

Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Trabzon’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını belirterek, “Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda en iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyuyoruz. Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen bu uygulamaların somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bu sayede uygulama yaptığımız bahçeler tüm bölgeye örnek oluyorlar. Fındık değer zincirinin gelişmeye devam etmesine katkıda bulunacak dijital imkanları da devreye alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Dört ilçede derin budama uygulaması yüzde 100’e ulaştı

FFV saha uzmanları, model bahçelerde fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları ile entegre mücadele, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ve uygulama desteği sağlıyor. Üreticiler bahçelerindeki ihtiyaca odaklanılarak önerilen uygulamalarla, bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılara karşı kültürel önlemlerle pestisit kullanımında azalma, verimli gübre kullanımı, doğru budama ve besleme yöntemleri sayesinde sağlıklı gelişim, hasat gibi uygulamalarda alternatif yöntemlerin kullanılmasıyla üretim maliyetlerinde azalma gibi faydalar elde ediyor. Trabzon’un Maçka, Akçaabat, Vakfıkebir ve Ortahisar ilçelerinde derin budama uygulaması yapılan bahçe alanları yüzde 100’e ulaşırken, Arsin’de fındık tarımında önemli uygulamalardan biri olan hasat sonrası yapraktan beslemenin yapıldığı bahçe alanı yüzde 98’e ulaştı.

“İyi tarım uygulamalarıyla üretimin daha etkili olduğunu gördük”

Model Bahçeler Projesi kapsamında Trabzon’un Yomra ilçesinde üretim yapan fındık üreticisi Osman Bayrak, programın etkisini şu örneklerle anlattı: “Ferrero Değerli Tarım ekibi yaklaşık 6 sene önce model bahçe oluşturdular. Yıl boyunca gerçekleştirdikleri zirai uygulamalar sonucunda verim ve kalitede önemli bir artış sağlandı. Bahçemde yapılan uygulamaların olumlu sonuçları, bölgedeki fındık üreticilerinin de dikkatini çekti. Saha uzmanımızın desteğiyle

diğer üreticilerde kendi bahçelerinde aynı uygulamaları yaparak yeni model bahçeler oluşturdular. Bu zamana kadar geleneksel bilgilerle yaptığımız çalışmaların yetersiz olduğunu anladık. Desteklerinden dolayı FFV ekibine teşekkür ederim.”

Editöre Not:

Trabzon’daki Model Bahçeler çevre bahçelere nasıl örnek oldu? (2021/22)

FFV tarafından destek verilen Arsin ilçesindeki yaklaşık 1450 dekarlık fındık bahçesinde, hasat sonrası dönemi yapraktan besleme uygulamasının gerçekleştirildiği bahçe oranı yüzde 98’e ulaşarak yaklaşık 1400 dekar oldu.

FFV tarafından destek verilen Yomra ilçesindeki yaklaşık 2000 dekarlık fındık bahçesinde, derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 94’e ulaşarak yaklaşık 1900 dekar oldu.

FFV tarafından destek verilen Maçka ilçesindeki yaklaşık 76 dekarlık fındık bahçesinde derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 100’e ulaştı.

FFV tarafından destek verilen Ortahisar ilçesinin Kamışlı mahallesindeki yaklaşık 1200 dekarlık fındık bahçesinde, bahar dönemi yapraktan besleme uygulamasının gerçekleştirildiği bahçe oranı yüzde 71’e ulaşarak yaklaşık 850 dekar oldu.

FFV tarafından destek verilen Ortahisar ilçesinin Karlık mahallesindeki yaklaşık 1900 dekarlık fındık bahçesinde, derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 100’e ulaştı.

FFV tarafından destek verilen Akçaabat ilçesinin Derecik mahallesindeki yaklaşık 2900 dekarlık fındık bahçesinde, derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 93’e ulaşarak 2500 dekarı aştı.

FFV tarafından destek verilen Akçaabat ilçesinin Uğurlu mahallesindeki yaklaşık 1650 dekarlık fındık bahçesinde, derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 100’e ulaştı.

FFV tarafından destek verilen Çarşıbaşı ilçesindeki yaklaşık 1640 dekarlık fındık bahçesinde, topraktan organik gübre uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 92’yi aşarak yaklaşık 1500 dekar oldu.

FFV tarafından destek verilen Vakfıkebir ilçesindeki yaklaşık 300 dekarlık fındık bahçesinde, derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 100’e ulaştı.

FFV tarafından destek verilen Beşikdüzü ilçesindeki yaklaşık 1500 dekarlık fındık bahçesinde, derin budama uygulaması yapılan bahçe oranı yüzde 93’e ulaşarak 1300 dekarı aştı.

Ferrero Grubu Hakkında

1940’lı yıllarda İtalya’nın Piyemonte bölgesinde bir aile şirketi olarak kurulan Ferrero Grubu, NUTELLA®, Kinder Surprise® ve Ferrero Rocher® gibi ikonik markalarıyla gıda sektöründe faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 41 bin çalışanı olan Ferrero Grubu, bünyesindeki 109 şirket ve 32 üretim tesisiyle 170’in üzerinde ülkede faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Ferrero Fındık, Ferrero'nun tüm fındık faaliyetlerini bünyesinde barındıran Ferrero Fındık Şirketi'nin bir parçası olarak faaliyet gösteriyor. Ferrero Fındık, binden fazla çalışanı ile kurulduğu 2014 yılından bu yana Türk fındık sektörü için uzun vadeli bir stratejik ortak ve işveren olarak değer yaratıyor. Daha fazla bilgi için: www.ferrero.com.tr

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber