Trabzon’da öğretmenlerle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Fehmi Rasim Çelik, öğretmenlik meslek kanununun bir milat olduğunu söyledi.
Beraberinde Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu ile birlikte Of, Sürmene, Araklı ve Ortahisar ilçelerinde okullarda öğretmenlerle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Fehmi Rasim Çelik, öğretmenlik meslek kanununun bir milat olduğunu söyledi.
Türkiye’de iki bakanlığın meslek kanunu bulunduğunu hatırlatan Genel Müdür Fehmi Rasim Çelik, “Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın meslek kanunu vardır. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavları öğretmenlerin seviyesini ölçen bir sınav değildir. Amacımız öğretmenlerimizi özlük haklarını iyileştirmektir. Ekonomik olarak güçlendirmektir. 3.600 ek göstergenin maliyeti 17 milyar, emeklilikte ise 42 milyar TL'dir. Uzman ve başöğretmenlik için 614 bin başvuru aldık. Bu öğretmenlerimizin 570 bin uzman öğretmenlik, 70 bini başöğretmenlik için sınava girecek. Öğretmenlerimizin yüzde yüzünün başarılı olacağına inanıyorum.” dedi.
BİR ÜLKENİN İSTİKBALİNİ ÖĞRETMENLER BELİRLER
Bir ülkenin istikbalini öğretmenlerin belirlediğini belirten Genel Müdür Çelik, “En fazla zevk aldığım yer öğretmenler odasıdır. Öğretmene ne kadar çok değer verirsek bu ülkede o kadar değer görecektir. Çocuklarımız için devlet olarak bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz. Son 20 yılda 753 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Hiçbir anne, baba çocuğunu öğretmenden başka kimseye teslim etmez. Bu öğretmenlik için büyük bir gurur ve Onur meselesidir. Bunun hem bu dünyada hem öteki dünyada çok büyük ecri vardır. Eğitim öğretim alanında kaliteyi artırmak için yüksek lisans ve doktorayı da teşvik ediyoruz.
EN BÜYÜK KAHRAMAN ÖĞRETMENLERDİR
Öğretmenlerimizin mutluluğu bizim için çok önemlidir diyen Genel Müdür Çelik, “Okul yönetimine büyük görevler düşüyor. Okul müdürü her zaman ulaşılabilir olması çok önemlidir. İnsanları dinleyeceğiz, makamlar gelip geçicidir. Tarihte ilk defa tüm öğretmenlerimize bakanlık olarak başarı belgesi verdik. En büyük kahraman öğretmenlerimizdir. Türkiye eğitim alanında çok iyi yerdedir bunda öğretmenlerimizin Payı çok büyüktür. Uluslararası PISA ve TIMSS araştırmalarının bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Okullar bir ailedir. Veli-okul iklimi oluşturabilirsek bu dünyada bizi kimse tutamaz” dedi.
7500 OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ATADIK
Okul öncesi eğitimin önemine değinen Genel Müdür Fehmi Rasim Çelik, 2021 tarihinde yüzde 78 olan 5 yaştaki okullaşma oranını yüzde 93'e çıkardık. Hedefimiz yüzde 100’e çıkarmaktır. Bu yıl 7 bin 500 okul öncesi öğretmen ataması gerçekleştirdik. Okul öncesi eğitim alan bir öğrencimiz diğer öğrencilere göre yüzde 70 daha başarılı oluyor.” dedi.
BAYAN YÖNETİCİ SAYAMIZI ARTIRMAK İSTİYORUZ
Personel Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 milyon 10 bin öğretmenimiz ve özel okullarla birlikte 1 milyon 200 bin öğretmenimiz ile büyük bir camiayız. Öğretmenlerimizin yüzde 60'ı bayan, ancak idareciler arasında bayan idareci oranı yüzde 19’dur. Bu sayıyı artırmak istiyoruz.
TARİHTE İLK DEFA OKULLARA BÜTÇE VERDİK
Tarihte ilk defa okullara bütçe verdik. Artık bütün okullarımızın bütçeleri var. Okullarımıza 1 milyar 98 milyon TL ödenek gönderdik. 2 milyar TL'den fazla ödeneğimiz hazır. Hangi okulumuz ne kadar ödeneğe ihtiyacı varsa, doğrudan okulun hesabına aktarıyoruz. Bakanlığımızın, okul bazlı bütçe uygulaması okullarımızı çok rahatlattı.” dedi.
Genel Müdür Çelik, özverili çalışmaları için Trabzon Millî Eğitim Müdürü H. Burak Fettahoğlu’na, ilçe millî eğitim müdürlerine, tüm okul yöneticilerine ve öğretmenlere teşekkür ederek 2021-2022 eğitim öğretim yılının başarılı, huzurlu geçmesini diledi.