FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HAZİRAN AYINDA YAPILMASI GEREKENLER

Bu uygulamalardan biri olan dip sürgünü temizliği; özellikle sonbahar-kış döneminde yapılan budamanın ardından yaz dönemiyle birlikte ocak içlerinde fazla sayıda dip sürgünü oluşmakta bu dönemde dip sürgünlerinin kesilerek çıkarılması veya bir ay ara ile %10 azot çözeltisi uygulayarak gelişiminin engellenmesi, bu sürgünlerin topraktaki veya gübre uygulaması ile toprağa kazandırılan besin maddesine ortak olmaları engellenerek ana dallar üzerindeki ürünün sağlıklı gelişmesini sağlayan uygulamalardan biridir.

Bu ay yapılabilecek diğer uygulamalar ise hastalık ve zararlı yoğunluğu kontrol edilerek külleme hastalığı mücadelesine devam edilmelidir.

Fungal etmenli bir hastalık olan külleme kışı yere dökülen yapraklarda ve bitki artıklarında geçirir hava sıcaklığı yükselince hastalık etmeni artar. Dip sürgünü temizliği, yabancı ot mücadelesi gibi uygulamalar hava sıcaklığının arttığı bahar-yaz döneminde bahçe içerisinde güneşlenme ve hava sirkülasyonunu artırarak hastalığın şiddetini ve yayılışını azaltılır.

Külleme ilaçlamasına ise bahçede ilk görüldüğü anda başlanabilir hastalığın seyri takip edilerek ilaç etki sürelerinde göz önünde bulundurularak bazı durumlarda iki veya daha fazla ilaçlama yapılarak hastalıkla etkili bir mücadele yapılabilir.

Fındık yetiştiriciliğinin önemli zararlılarında olan fındık kurdu ve yeşil kokarca mücadelesine ekonomik zarar eşiği göz önünde bulundurularak özellikle mayıs ayında ilaçlı mücadeleye başlamamış olan üreticilerimiz, yüksek miktarda ürün kayıplarına neden olan bu zararlılara karşı; bu dönemde ilaçlama yaparak ürün kayıplarını en aza indirebilirler.

Bu ay yapılabilecek uygulamalar hakkında daha geniş bilgi için odamızla iletişime geçebilirsiniz.

Bereketli bir hasat dönemi olması dileğiyle.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber