Trabzon Üniversitesi Hakkında Kamu Zararına Neden Olduğu Gerekçesiyle Suç Duyurusu !

Elasoft Yazılım tarafından 2019 yılında "Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi Yazılımları Hizmeti"nin Trabzon Üniversitesine hibe edildiği öğrenilirken, hibe edilen yazılıma, versiyon güncelleme (Bakım Antlaşması) adıyla aylık 11.250,00 TL bedelle hizmet verilmekte olduğu kaydedildi. Üniversitenin ilgili bölümlerinde 2 yıldır sorunsuz kullanılan ve 31.12.2021 tarihinde hizmet bakım sözleşmesi biten firmanın yazılımlarının 2021 yılı içerisinde, “İzmir Katip Çelebi Üniversitesi” tarafından geliştirilen benzer yazılımlarla değiştirilmeye çalışıldığı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile anılan yazılımlara aylık 28.320,00 TL ödenmesi karşılığı protokol yapıldığı ve 2021 yılının Haziran ayı itibariyle hizmet alınmadığı halde alınmış gibi her ay İzmir Katip Çelebi Üniversitesine 28.320,00 TL ödeme yapıldığı iddia edildi.

Elasoft Firmasının Avukatı Av. Mustafa Küçük, suç duyurusu dilekçesinde sözü edilen fiillerin 5018 sayılı kanunun 71. maddesine göre bir kamu zararının oluşmasına, kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasına sebebiyet verdiğinden şüpheliler görevi kötüye kullanma ve edimin ifasına fesat karıştırma suçlarını işlendiğinin ortada olduğunu belirterek, “TCK'nın 257. maddesinde belirtilen görevi kötüye kullanma suçunun oluşması için, görevin gereklerine aykırı davranılması ve bunun yanında “kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olunması ya da kişilere haksız bir menfaat sağlanması” öğelerinden birinin gerçekleşmesi gerekir. Görevi kötüye kullanma suçunun objektif cezalandırma koşulu olan, kamu zararı kavramından ne anlaşılması gerektiği hususu için 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasasının 71. maddesine müracaat edilebilecektir. 5018 sayılı Kanun'un 71. maddesi uyarınca kamu zararının kapsamı; madde 71/1- b bendi uyarınca mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması ve 71/1-d uyarınca da kamu kaynakları kullanılarak piyasadan mal ve hizmet satın alınması sırasında fazla ödeme yapılması, mevzuatta öngörülmeyen bir ödeme yapılmasıdır. Ayrıca sözü edilen kamu zararlarının oluşmasında kamu görevlilerinin kasıt, kusur ve ihmallerinin olması gereklidir. Somut olayda kamu zararı gerçekleşmiştir” dedi.  

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU İŞLENMİŞTİR

Trabzon Üniversitesi’nin kullandığı ve ELASOFT YAZILIM tarafından hibe kapsamında Üniversiteye verilen ve Bakım Antlaşması kapsamında aylık 11.250,00 TL bedelle sunulan yazılım hizmetleri sorunsuz kullanılırken Üniversitenin aynı veya benzer yazılım hizmetini aylık 28 bin 320,00 TL’ye alması kamu kaynakları kullanılarak piyasadan mal ve hizmet satın alınması sırasında fazla ödeme yapılması şeklinde gerçekleşen kamu zararına sebebiyet verildiğini belirterek, “Şüpheliler Harcama Yetkilisi Genel Sekreter R. N. ve Genel Sekreter Yrd. H. İ. A. tarafından 4734 sayılı kanunun 22/2 maddesi gereği yerine getirilmeyerek piyasada fiyat araştırması yapılmaması hususu göz ardı edilmiş ve 5018 sayılı kanunun 32. Maddesi gereği de yerine getirilmeyerek ödenekler etkili, ekonomik ve verimli kullanılmamıştır. Ayrıca müşteki firmanın, Trabzon Üniversitesine 27.10.2021 tarihinde yaptığı müracaatta (Ek-1) İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden alınan yazılıma fazla ödeme yapılması ile kamu zararına sebebiyet verildiği hususları vurgulanmasına ve 5018 s. Kanunun 71. maddesindeki Kamu Görevlilerinin Kasıt, Kusur Veya İhmallerinden Kaynaklanan Mevzuata Aykırı Karar, İşlem Ve Eylemleri Sonucunda Kamu Kaynağında Artışa Engel Veya Eksilmeye Neden Olunması suçu şüphelilerce işlenmesine rağmen ilgili kamu görevlileri ve dilekçemizde belirtilen şüpheli kamu görevlileri cezalandırılmayarak söz konusu kanunun 71. Maddesinde düzenlenen suç ve görevi kötüye kullanma suçu somut olayda ayrıca oluşmuştur. Trabzon Üniversitesi tarafından kabul edilen yazılımın yerine, satın alınmak veya protokol yapılmak suretiyle aynı veya benzer ürünün rayiç bedel üzerinden alınmaması (savcılıkça yapılan araştırmalarda görülecektir ki Trabzon Üniversitesi halen birçok platformu için müvekkil firmanın yazılımını kullanırken bu yeni fiyat (28.320,00TL) oldukça fahiştir) için uyarıda bulunulmasına ve müvekkil şirket kendisini teklif vermeye davet etmeleri konusunda üniversiteye talepte bulunmasına rağmen bu hususlar göz ardı edilmiş ve görevin gereklerine kasten aykırı hareket edilerek ödenek etkili, verimli kullanılmamış şüphelilerce görevi kötüye kullanma suçu işlenmiştir” ifadelerine yer verdi.

FİRMA ÜNİVERSİTE HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILMASINI İSTEDİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesine 28.320,00 TL ödeme yapılması da yukarıda açıklanan nedenlerle şüpheli kamu görevlileri tarafından kamu zararının oluşmasında kasten görevin gereklerine aykırı davranılması şeklinde gerçekleşen bir fiil olup şüphelilerin görevi kötüye kullanma suçunu işlemelerine neden olduğunu ifade eden Avukat Yılmaz, “Ayrıca şüpheli kamu görevlilerince yersiz ödeme yapılarak devletin yüksek menfaatine aykırı davranılmış ve bunun neticesinde de TCK madde 236'da düzenlenen edimin ifasına fesat karıştırma suçu oluşmuştur. Zira maddede düzenlenen suçun unsurlarından "Edimin ihale kararında veya sözleşmede belirtilen sürede ifa edilmemesine rağmen, süresinde ifa edilmiş gibi kabul edilerek" ödeme yapılması ve Hizmet niteliğindeki edimin, ihale kararında veya sözleşmede belirtilen şartlara göre verilmemesine veya eksik verilmesine rağmen verilmiş gibi kabul edilmesi" şartları sözü edilen yersiz ödeme fiiliyle gerçekleşmiştir. Bütün bu yukarıda arz ve izaha çalıştığımız sebeplerden ötürü Görevi Kötüye Kullanma, Edimin İfasına Fesat Karıştırma ve Kamu Görevlilerinin Kasıt, Kusur veya İhmallerinden Kaynaklanan Mevzuata Aykırı Karar, İşlem Ve Eylemleri Sonucunda Kamu Kaynağında Artışa Engel veya Eksilmeye Neden Olma suçlarından savcılıkça tespiti yapılacak diğer suçlardan şüpheliler hakkında şikâyetçi olduğumuzdan haklarında kamu davası açılarak cezalandırılmalarını istedik” dedi.  
KAYNAK: SAYFA 61.COM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber