banner240
banner237
banner238

TÜGİAD, DR. NAİM BABÜROĞLU İLE ‘’LİBYA’DA NELER OLUYOR’’U MASAYA YATIRDI

TÜGİAD’ın Webinar üzerinden organize ettiği ‘’Ateş Çemberinde Türk Dış Politikası’’ konulu panel, 7 Temmuz Salı günü saat 17.00’da gerçekleşti. Panelin moderatörlüğünü gazeteci-yazar Metehan Demir üstlenirken dış politika uzmanı Dr. Naim Babüroğlu, Türkiye’nin Libya politikasını masaya yatırdı. Naimoğlu, Avrupa, Rusya ve ABD’nin Libya tutumu,  ülkelerin birbirlerine olan yaklaşımları hakkında detaylı bilgiler verdi ve  yorumlarını aktardı.

Libya’nın batısında  bulunan Vatiyye Hava Üssü, 5 Temmuz 2020 gecesi savaş uçakları tarafından doğrudan hedef alınarak bombalandı. Bu saldırı dünya gündeminde de büyük etki yarattı. Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) kontrolünde bulunan bu hava üssünün bombalanması, TÜGİAD’ın organize ettiği panelde ele alındı. TÜGİAD Başkanı Anıl Alirıza Şuhoğlu’nun da  katıldığı yayının moderatörlüğünü gazeteci Metehan Demir üslendi. ‘’Ateş Çemberi’nde Türk Dış Politikası’’ konulu  panel, akademisyen Dr. Naim Babüroğlu katılımıyla webinar üzerinden gerçekleşti.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH )Savunma Bakan Yardımcısı Salih Nemruş’un saldırıyı Hafter’e destek veren ülkeler tarafından yapıldığını açıklaması da bu oturumun önemli konusuydu. Vatiyye Hava  Üssü, 18 Mayıs 2020’de UMH tarafından ele geçirilmeden önce Hafter güçlerinin kontrolündeydi.

Canlı yayında konuşan akademisyen Dr. Naim Babüroğlu, Libya'nın batı bölgelerini kontrol altında tutan stratejik önemdeki hava üssünün özelliğini şöyle açıkladı: ‘’Buradan kalkan savaş uçaklarının, yakıt ikmali yapmadan Tunus ve Cezayir'de operasyon yapabilme yeteneği söz konusu.’’

VATİYYE ÜSSÜ’NÜN VURULMA ZAMANLAMASI

 Saldırının gerçekleştiği zamanlama da  dikkat çeken noktalar arasındaydı. Türkiye'nin, Vatiyye hava üssünden sonra, bir de deniz üssünde konuşlanacağı haberlerinin dünya medyasında yer almasından hemen sonra saldırı gerçekleşti.

KİM VURDU?

Babüroğlu bu saldırının, Rusya’nın, Hafter’e gönderdiği uçaklar tarafından yapıldığını ileri sürdü. Hafter’in de saldırıdan kısa bir süre sonra sorumluluğu üstlendiğini söyleyen Babüroğlu, Hafter’in açıklamasında “TSK personelinin hedef alındığı” vurgusu yapmasına da dikkat çekti.

AMAÇ NE?

Babüroğlu’na göre, bu saldırıyla Türkiye,  Libya’da  sıcak bir savaş ortamına çekilmek isteniyor. Türkiye’yi Libya ve Suriye’de Rusya’yla savaştırmak;  ABD’nin ve Hafter’i destekleyen ülkelerin ortak hedefi.  Babüroğlu çeşitli ülkelerin Libya’daki pozistonlarını şöyle açıkladı:  ABD, Libya’da hem Hafter ve hem de UMH ile görüşüyor, yabancı güçlerin Libya’dan çıkması yönünde açıklamalar yapıyor. Rusya ve  Fransa. doğrudan Hafter'i destekliyor. Çin, Rusya'yı yani dolaylı olarak Hafter'i destekliyor. İngiltere ise ateşkes istiyor. 

Putin’in Rusya’sı, adeta Suriye'deki konumunu Libya'ya klonluyor. Suriye'de Türkiye'yle işbirliği yaparak ve S-400 hava savunma sistemlerini satarak,  Türkiye-NATO arasındaki ilişkiyi çatlatmıştı. Şimdi, Libya'da Fransa'yı yanına çekerek, Fransa-NATO arasındaki ilişkiyi çatlatmayı başarmış durumda.

Saldırının Rusya, Fransa, Mısır, BAE ve Suudi Arabistan’la koordine edildiği düşüncesi oturumdaki hakim görüştü.

Oturumda uluslararası ilişkilerde dostluk ya da düşmanlığın değil, ulusal çıkarların belirleyici olduğu bir kez daha dile getirildi. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber