FINDIĞIN YARISI ÇİKOLATA OLDU,FİYAT BELLİ DEĞİL!

Üretici kaderine mahküm edildi;Fındık hasadı bitti ürün satılmaya başlandı; Yetkililerden ne rekolte ne maliyet ne fiyat açıklaması ne de TMO üzerinden alım açıklaması yok. Üretici çaresizlikten 9-12 TL arasında fındık satıyor ilgililerden ses yok…

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cemil PEHLEVAN yaptığı açıklamada;

500 çiftçi ile 720 bin hektar alanda yapılan fındık üretimi doğrudan ve dolaylı olarak 5 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Düzceden Samsuna Giresundan Trabzon oradan Artvine kadar geniş bir alanı etkileyen üretimi ile Karadenizin çiftçisinin geçim kaynağı olan 2,5 milyar dolardan fazla ihracat gelirine sahip fındık kaderine terkedildi.

Fındık; meyvesi, yağı, kabuğu, yaprağı ve zurufu ile çok çeşitli alanlarda kullanılabilen dünya üretiminin ve ticaretinin yaklaşık %75’inin ülkemiz tarafından yapılan,adına türküler yazılan ülkemiz için çok önemli ve ekonomik değeri olan ve bir Atatürk döneminde 1. Milli Fındık Kongresinde İlk Milli ürün olarak ilan edilen çok önemli tarım ürünüdür.

Bizzat sahada olan Odamız üyesi Ziraat Mühendisi meslektaşlarımızın, çeşitli araştırma kuruluşlarının ve bizzat odamızın yaptığı çalışmalarda Üretici fındık tarımından istediği geliri elde edemediği ürününden alınterini çıkaramadığından zarar ettiği için üretimden kopmakta, fındık bahçesine inmemekte, gübreleme budama ilaçlama işlemlerini yapmamaktadır. Bu durum üretim verim ve kalite kaybına neden olmaktadır dolayısıyla ülkemiz için Milli bir servet kaybı ortaya çıkmaktadır.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cemil PEHLEVAN açıklamasının devamında fındık fiyatları ile ilgili olarak;

2017 yılında Bakanlığın 670 bin ton üretim ile yaptığı maliyet hesaplamalarında ülke için ortalama bir kilogram fındığın maliyeti 10 Tl olarak açıklanmış daha sonra TMO devreye girerek fındık alımı yapmıştır. Buna rağmen fındık Tüccarda ve büyük alıcı durumundaki fabrikatörlerde 7,5-10 Tl arasında fiyat görmüştür.

2018 yılı üretimin 520 bin ton civarında olacağı yapılan araştırmalar ile belli iken işçilik, gübre, ilaç ve diğer girdilerin enflasyon ile artışı neticesinde bir kilogram fındığın maliyeti 12-13 TL civarında gerçekleşmektedir dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak yetkilerden beklentimiz; rekoltenin açıklanması, maliyet üzerinden çiftçiyi memnun edecek alınterinin karşılığını alacağı fiyatın açıklanması ve bir an önce piyasaları düzenleyecek devlet alımlarının hemen başlanmasıdır. Aksi takdirde üretici mağdur olacak, üretimden kopacak tarlaya bahçeye inmeyecektir.Bu durumda da kaybeden ülkemiz olacaktır.

Dünya fındık piyasasının %75 ine hükmettiğimiz ve 5 milyon insanımızın içerisinde olduğu Fındık yabancı tekellere bırakılacak bir ürün değildir.Fındık üreticisinin önümüzdeki

yıllarda aynı sorunlarla karşılaşmaması için fındığın Milli ve Stratejik Ürün kapsamına almalıyız.Acilen TBMM’de iktidarı ve muhalefeti ile birlikte fındık üreticisine sahip çıkacak kararların birlikte alınması gerekmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber