banner240
banner237
banner238

Trabzon’da bulunan M.Ö. 4 bin yılına ait mızrak uçları İpekyolu Müzesi’nde sergilenmeye başlandı

Son arkeolojik buluntularla kentin tarihinin bilimsel olarak 6 bin yıllık olduğunun ispatlandığını belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, mızrak uçlarının müzeye kazandırılmasına katkıda bulunan bilim insanları ve vatandaşlara teşekkür belgesi verdi.

TTSO ÖZEL İPEKYOLU MÜZESİNDE SERGİLENİYORLAR

Trabzon’da bulunan iki adet mızrak ucu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından geç kalkolitik ile ilk tunç çağı başına ait, milattan önce dördüncü bin yıl sonu ve üçüncü bin yılı başına tarihlendirildi. Mızrak uçları Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Özel İpekyolu Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

HACISALİHOĞLU: TRABZON’UN TARİHİNİN 6 BİN YILA ULAŞTIĞINI İSPATLAMIŞ OLDUK

Mızrak uçlarının müzeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür belgesi vermek için bir tören düzenlendi. Törende konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Trabzon’un tarihiyle ilgili yeni bulgular var. Bu eserlerin kazandırılmasında arkeoloji bölümünden, üniversitemizden hocalarımızın katkısı büyük. Bunları bulan ve tarihe kazandırarak sorumluluk örneği gösteren vatandaşlarımızın da isimlerini teşekkürle anmak gerekiyor. Abidin Karbuzoğlu ve Gökhan Baki bu eserleri bularak muhafaza ettiler ve tarihe kazandırdılar. Trabzon’un tarihinin 6 bin yıla ulaştığını bu iki eserle ispatlamış olduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

AKGÜL: ARKEOLOJİK KAZILARIN BAŞLAMASINA VESİLE OLMASINI UMUYORUZ

KTÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hülya Çalışkan Akgül ise, “Bu eserleri bulan ve bağışlayan, müzeye kazandıran herkese teşekkür ederim. Bulunan mızrak uçları Trabzon’da ilk defa milattan önce 4’üncü bin yıl sonu ve 3’üncü bin yıl başı dediğimiz, geç kalkolitik sonu ile ilk tunç çağının başını konuşabileceğimiz arkeolojik buluntular ortaya çıktı. Dolayısıyla kentin tarihini Milattan Önce 4’üncü bin yıla kadar geri çekti. Günümüzden sayarsak eğer 6 bin yıllık insan yaşamına sahip topraklarda yaşadığımızın kanıtıdır bu mızrak uçları. Çok önemli arkeolojik buluntular. Umarım bunların gerisi gelir ve en önemlisi kentimizde bir arkeoloji kazı çalışmasının başlamasına vesile olur” diye konuştu.

 KTÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Demirel de, “Ülkemizde arkeoloji çalışmaları maalesef bireysel çabalarla yapılıyor. Bu konuda toplumsal işbirliği daha güzel sonuçlar doğurabiliyor. Mızrak uçlarının gün ışığına çıkarılmasına ve arkeolojik çalışmalara verdikleri destekler nedeniyle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na ve Başkanı Suat Hacısalihoğlu’na teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.

ERÜZ: TRABZON TARİHİNİN YENİDEN YAZILMA ŞANSI ORTAYA ÇIKTI

Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Bu eserlerin Trabzon’da bulunması çok önemli. Trabzon tarihinin bilimsel olarak ispatlı ve maddi delillerle yeniden yazılma şansı ortaya çıkmış oldu. Bu eserleri elinde bulunduran vatandaşların ikna edilerek müzeye kazandırılması konusunda Suat Başkanımız ve Hülya Hocamızın ciddi çabası oldu. Onların sayesinde bu eserler başka yere gitmeden Trabzon’da kaldı ve müzeye kazandırıldı. Trabzon adına ve bölge tarihinin yeniden yazılmasına verdikleri katkı nedeniyle kendilerine müteşekkirim” dedi.

KATKIDA BULUNANLARA TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ne katkıları ve mızrak uçlarının müzeye kazandırılmasında gösterdikleri çaba için Dr. Hülya Çalışkan Akgül, Doç. Dr. Serkan Demirel, Doç. Dr. Coşkun Erüz, Gökhan Baki ve Olcay Öztürk’e teşekkür belgesi verdi. Teşekkür belgesi törenine Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da katıldı ve müzeye katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber