VATANDAŞLARIN HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TEMİNATI AVUKATLARDIR!

Demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve adaletin teminatı kuvvetler ayrılığı ilkesidir. Bu ilkenin öncülüğünde etkili işleyen, temel hak ve özgürlükleri koruyan, bağımsız ve tarafsız bir yargı adaletin ve demokrasinin sağlanmasına neden olur. Yargının üç kurucu unsurunun temsilcilerinin bağımsız ve tarafsız olmaları, insan hak ve özgürlüklerini temel alan bir anlayış ile, hukukun evrensel ilkelerine bağlı olarak davranmaları adaletin ve hukukun üstünlüğünün gerçekleşmesini sağlar.

 Yargının üç kurucu unsurundan biri olan ve bağımsız savunmayı temsil eden Avukatlar; vatandaşın hak arama özgürlüğünün teminatıdırlar. Bağımsız savunmanın temsilcisi olan Avukatların etkin olmadığı bir yargılamadan hak, hukuk ve adalet çıkmaz. Bu nedenle bir hukuk devletinde Avukatlara mesleklerini etkin bir şekilde icra etmelerini önleyecek engeller konulamaz.

Savundukları müvekkilleri ve davaları nedeniyle Avukatlar hedef gösterilemez, suçlanamaz. Savunmanın sınırlandırılmasına neden olacak hiçbir düzenleme yapılamaz. Doğru olan Avukatlık mesleğinin etkin icrasına engel olan yasal ve fiili düzenlemelerin kaldırılmasıdır.

Bağımsız savunma üzerindeki baskıların arttığı, meslek alanlarımızın daraltıldığı, tüm uyarılarımıza rağmen, hukuk fakültelerinin sayısının arttırıldığı, avukatların hâkim ve savcılara erişiminin engellendiği bu süreçte; Avukatlar ayrıca pandemi nedeniyle artan ekonomik zorluklardan en çok etkilenen meslek gruplarından birisidir. Yüksek vergi yükü, SGK primlerinin ağırlığı, CMK ve Adli Yardım ücretlerinin çok az olması, arabuluculuk ve uzlaştırma gibi alternatif çözüm yollarının yaygınlaştırılması Avukatların çalışma alanlarını daraltıp, ekonomik zorluğa düşmelerine neden olmaktadır. Avukatların daha fazla ekonomik çöküş yaşamamaları için gerekli önlemlerin alınması zorunluluktur. Son yıllarda genç meslektaşlarımızın ekonomik nedenlerle intihar etmesi üzüntü verici ve bir o kadar da düşündürücüdür. Özellikle mesleğe yeni başlayan genç meslektaşlarımızın ekonomik sorunlarının çözümünü sağlayacak yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Stajyer Avukatlarımızın, stajyer hâkim ve savcılar gibi maaş almalarını sağlayacak yasal düzenleme gecikmeksizin yapılmalıdır.

Son yıllarda görevlerini yaparken saldırıya uğrayan, öldürülen meslektaşlarımızın sayısı maalesef hızla artmaktadır. Meslektaşlarımıza görevlerini yaptıkları için uygulanan sözlü ve fiili saldırıların önlenmesi için yargının tavizsiz davranması gereklidir.

Meslektaşlarımızın ve mesleğimizin sorunları bizim için çok büyük bir onurla sürdürdüğümüz Avukatlık mesleğimizi icra etmemize engel olmayacaktır. Bizler dün olduğu gibi bugün de adaletin, demokrasinin, halkın hak arama özgürlüğünün, hukukun üstünlüğünün, hukuk devletinin savunucusu olmaya devam edeceğiz.

Cumhuriyetimizin kurucu değerlerine ve temel niteliklerine bağlı Trabzon Barosu Avukatları ve Trabzon Barosu olarak mesleğimizden aldığımız güçle; demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, bağımsız ve tarafsız yargı, bağımsız savunma ilkeleri ve vatandaşlarımızın hak arama özgürlükleri için eylem ve söylemlerimizi aynı inançla sürdüreceğimizi belirterek, tüm meslektaşlarımızı 5 Nisan Avukatlar Gününde saygıyla selamlıyoruz.

Saygılarımızla.

TRABZON BAROSU YÖNETİM KURULU ADINA

                                                                                          AV. SİBEL SUİÇMEZ

                                                                                            TRABZON BAROSU BAŞKANI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber