Öncelikle İzmir’e geçmiş olsun dileklerimi iletirken; ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralılara da acil şifalar diliyorum. Devam eden çalışmalarda da inşallah üzücü haberler değil sevindirici haberler gelir.

 

Uzmanların söylediklerine göre; yıkılan binaların zemin katlarında bulunan iş yerleri olduğu ve buralarda muhtemelen yapılan tadilatlar sebebiyle kesilen kolonlar binaların yıkılmasına sebep olduğu dile getirilmektedir.  

 

O zaman acilen yapılması gereken şudur:

 

Her belediye olabildiğince fazla ekipler kurmak suretiyle, en fazla bir ay kadar kısa bir süre içerisinde bütün iş yerlerini kontrol ederek bu gibi değişikliklerin olup-olmadığı kontrol edilerek gerekli önlemler alınmalıdır. Ama bu kontroller usulen olmamalıdır, titizlikle üzerine gidilmelidir.!

Bu ekiplerin özelliği ise;

  1. Her belediye bu işi en kısa sürede bitirebilmesi için kurabildiği kadar fazla ekip kurulmalıdır,
  2. Bu ekipler yeminli olmalıdır,
  3. Her bir ekibin yanında mutlaka bir kolluk kuvveti elamanı ( polis veya jandarma) bulundurulmalıdır,
  4. Bir ekibin kontrol ettiği binayı ikinci kez, “kura ile” başka bir ekip de yeniden kontrol etmelidir,
  5. Bu süreçten sonra ise belediyeler iş yeri ruhsatı verirken aynı şekilde denetim yapılmak suretiyle ruhsat verilmelidir,  
  6. Bundan sonra, işyeri için yapılabilecek bir tadilatlarda kolon kesmelerine çok ağır cezalar getirilmelidir.  Çünkü böyle bir durumda onlarca insanın can zayiatına ve ekonomik zarara sebebiyet verilmektedir,
  7. Kolonlarda yapılacak her hangi bir tadilat da kesinlikle kontrol altında olmalıdır.

 

Önlemler aynen bu şekilde olmak şartıyla ilaveten daha başka önlemler de alınmak suretiyle deprem kuşağında olan ülkemizde bu olaylara asla taviz verilmemelidir.

 

Ancak şunu da ilave edelim ki; 4. derece deprem bölgesindeki konutlardan deprem sigortası, deprem vergisi gibi bir ücretin alınması hakkaniyete uygun değildir. Dördüncü derece deprem bölgesindeki vatandaşa haksızlık tır bu. Dördüncü derece deprem bölgesinden bu vergilerin muaf tutulması, birinci derece deprem bölgesinin yükünü ve zayiatını da azaltacaktır! Bu işte öncelikle devlet fedakar ve teşvik edici olmalıdır. Birinci derecece bölge şehirlerin yükü azaltılarak çeşitli yapım kolaylıkları sağlamak suretiyle vatandaşların 4. derece şehirlere yönelmeleri teşvik edilmelidir. – Mümin Sağlam-  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Mustafa mazlum 3 yıl önce

Öneriler güzel, ayrıca alüvyon ve jöle tabir edilen yerlere, fay hatlarına ruhsat veren belediye ve devlet yetkililerinin derhal bulunması,bedelinin katıyla ödetilmesi gerekiyor. İnsan hayatı böyle ucuz olmamalı.



Günebakış Trabzon Haber