banner240
banner237
banner238

Kefir, Kafkas Türkleri tarafından günümüze kadar gelen bir içecektir. Kefir mayası kullanılarak sütün fermente edilmesiyle ortaya çıkan ayran benzeri bir içecektir. İnek ya da keçi sütünden elde edilen kefirin maya taneleri beyaz ve sarı renklerde karnabahara benzerdir. Kefir, sütten yapıldığı için süt içindeki yağ, laktoz, mineral maddeler ve vitaminler gibi besin maddelerinin tümünü içerir. Bu içeceğin oluşumu sırasında bazı vitaminlerin sentezlenmesi, proteinlerin ve laktozun kısmen parçalanması kefirin beslenme değerini arttırmaktadır.

Laktoz intoleransı olan kişilerin tüketmesinde bir sakınca yoktur çünkü kefirde yer alan yararlı maya ve bakteriler birkaç işlemle ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimiyle tüketirler. Kefir, vegan ve farklı diyet türlerine uygun olarak da yapılabilir. Badem sütü, hindistan cevizi sütü,soya sütü kullanılarak da kefir üretilebilir. İçerisinde 61 adet farklı mikroorganizma bulunur, sütün yararlarının tamamına sahiptir ayrıca probiyotik özelliği de vardır.Kefirin içerisindeki proteinler kolaylıkla sindirilebilir ve doğal antibiyotik özellik içerir. Kefir yararlarından dolayı Dünya çapında popülerlik kazanmıştır.

Kefirin özellikleri ve faydaları:

*Antifungal ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.

*Kolesterolü düşürür.

*Fareler üzerinde yapılan çalışmada kanser hücrelerinin yayılmasının ve büyümesinin önüne geçtiği gözlemlenmiştir.

*Sivilce, kızarıklık, egzama vb. cilt rahatsızlıklarının sonrasında oluşabilen cilt yaralarının iyileşmesinde yardımcıdır. Cilt sağlığına katkı sağlayarak, farklı deri rahatsızlıklarının tedavi sürecini kısalttığı gözlemlenmiştir. Hücre canlandırıcı özelliği sayesinde saç ve tırnak gibi vücudun ürettiği protein yapılarının gelişiminde ve sağlığında yararları gözlemlenmiştir.

*Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır.

*Bağırsak hareketlerini hızlandırır.

*Bağışıklığı güçlendirir.

*Kemik erimesini önlemede yardımcıdır.

*Beynin zihinsel gelişimini sağlar.

*IBS ve ülsere karşı koruma sağlar.

*Yapılan çalışmada diyabetli hastaların açlık kan şekerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Sütten üretilen kefirin içerisinde doğal olarak şeker bulunur. Diyabet hastaları, paketli ürünleri kullanırken biz diyetisyenlere danışması faydalı olacaktır.

Hamile kadınlar ve emziren anneler düzenli kefir tüketimi için biz diyetisyenlere danışması faydalı olacaktır. Bağışıklık sistemi zayıflatıcı hastalıklarla (AIDS vb.) yaşayan ya da yakın zamanda cerrahi işlem geçirmiş kişilerin kefir tüketmeden önce biz diyetisyenlere danışmaları gerekir. Kefirin bu gibi bazı özel durumlarda enfeksiyon oluşturma riski bulunmaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgiye ulaşmak için https://klinikasist.com/uzman/tuba-nur-kivrak web siteme girebilir veya iletişim hattından 05510867444’ü arayarak bana ulaşabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Twitter adresim: @DytTubaNurKVRK

Diyetisyen Tuba Nur KIVRAK

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Kefir 2 yıl önce

Kefiri severek tüketiyoruz. Bu açıklayıcı yazıyı da okuyunca daha da bilgilenmiş oldum teşekkürler

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber