banner240
banner237
banner238

Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı küçük yaşlarda kazandırılmalıdır. İleriki yaşlarda bu alışkanlığı sürdürmeleri çocuğun büyüme ve gelişmesinin yanı sıra okuldaki başarının da artmasını sağlayacaktır.

Okul dönemi, çocukların ömür boyu sürecek davranışlarının kazanılmaya başlandığı ve alışkanlıklarının oluştuğu bir dönem olduğu için beslenmeye dikkat edilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme çocukların sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynar.

Beslenme çantasında neler bulundurulmalıdır?

1.Et ve et ürünleri grubu (Bol protein içeren)

2.Süt ve süt ürünleri grubu (Kalsiyum, A, B2, B12 vitaminlerini içeren)

3.Sebze ve meyveler

4.Tahıl grubu (B vitamini (B12 hariç), bitkisel protein, E vitamini, posa yönünden zengin)

Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenmesi için 4 yapraklı yonca grubunun tamamı beslenme çantasında bulundurulmalıdır. Beslenme çantasında besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir. Kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır. Güne kahvaltıyla başlanmalıdır. Kahvaltıyı atlamayan çocukların derslerindeki başarı oranının arttığı yapılan araştırmalarda belirtilmiştir. Kahvaltıda tam buğday-çavdar-esmer-ev ekmeği, peynir, zeytin, yumurta, pekmez, süt ,mevsim sebzeleri tüketildiğinde 4 yapraklı yonca grubunun tamamı tüketilmiş olur. Öğlen beslenme çantalarında tavuk, et, peynir, yumurta gibi protein kaynaklı besinlerin bulunduğu ve mevsim sebzelerinin de yer aldığı sandviç ve yanında ayran ile 4 yapraklı yonca grubunun tamamı tüketilmiş olur. Ara öğünlerde (10.00, 14.30-15.00 saatleri arasında) beyin gelişimi için önemli olan çiğ(kavrulmamış) fındık, badem, ceviz tüketilip yanında taze veya kuru meyveler tüketildiğinde çocukların dersteki verimliliği artacaktır.

Hazır paketli besinler (cips, çikolata, asitli içecekler, patates kızartması, kek, gofret, bisküvi, şekerleme) çocukların dersteki konsantrasyonunu bozar. Bu tür besinler, çocukların beslenme çantasında yer almamalıdır. Çocukların günlük su tüketimine özen gösterilmelidir. Hazır paketli besinler yerine sağlıklı besinler tercih edilmelidir. 

Çocukların günde 2 bardak süt-yoğurt-ayran grubu tüketmeleri kemik ve diş sağlığı açısından önem arz etmektedir. Süt grubu kaliteli protein, kalsiyum, A vitamini içeriği zengin olduğundan dolayı büyüme ve gelişmede önemli rol oynar.

Bu konuda daha detaylı bilgiye ulaşmak için https://klinikasist.com/uzman/tuba-nur-kivrak web siteme girebilir veya iletişim hattından 05510867444’ü arayarak bana ulaşabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

İnstagram adresim: @tnformdiet hesabım çalınmıştır.

Twitter adresim: @DytTubaNurKVRK

Facebook adresim: @DytTubaNurKIVRAK

Diyetisyen Tuba Nur KIVRAK

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber