banner240
banner237
banner238

‘Koronavirüs havuzdan-denizden bulaşır mı’ sorusuna uzmanından önemli yanıt!

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Nedime Köşgeroğlu, COVID-19 normalleşme sürecindeyken herkesin merak ettiği “Havuza ve denize girmek koronavirüsü için risk oluşturur mu?” sorusunu yanıtladı.

Koronavirüsün deniz veya havuz suyundan bulaştığına dair herhangi bir bulgu olmadığına değinen Prof Dr. Nedime Köşgeroğlu konuyla ilgili olarak; ’’Dünyanın gündemine yerleşen yeni tip koronavirüsün (COVID-19), oda sıcaklığındaki bir suyun içinde on iki saate kadar yaşadığı, kanalizasyon aracılığı ile deniz, nehir ve göllere taşınabildiği belirtilmektedir. Konuya yönelik ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin(CDC)internet sitesinde, virüsün havuz, spa, hamam gibi ortamlardan bulaştığına dair herhangi bir kanıt olmadığı belirtilmiştir. Benzer şekilde İspanya'da Bilimsel Araştırmalar Üst Konseyi (CSIC), denizde çözülme olması ve yoğun tuz bulunmasının virüsü etkisiz kılabileceğine yönelik açıklamaları, İngiltere'de ise Havuz Suyu Değerlendirme ve Danışma Grubu’nun (PWTAG), salgın sırasında yüzmenin genel olarak güvenli olduğunu belirtmesi, virüsün su ile bulaşmasında risk yokmuş şeklinde yorumlanabilmektedir. Bu bilgiler belki de bizim geçmişte olduğu gibi özgürce deniz ve havuz suyundan yararlanabilme isteğimizi canlı tuttuğu için, kendimizi bu konuda iyi ve mutlu hissedebiliriz. Virüsün deniz veya havuzdan bulaştığını gösteren kesin bir bilgi yok. Mevcut bilgilerin kanıt temelli bilgiler olmadığını, virüsün sudan bulaşma olasılığının çok düşük olduğunu söyleyebilirim’’ dedi.

‘’Sosyal mesafenizi mutlaka korumalısınız’’

Bu yaz yine de rahat şekilde havuza ve denize girmemeliyiz diyen Prof Dr. Nedime Köşgeroğlu ’’En önemli kural, fiziksel ve sosyal mesafenin korunması. Maske kullanımına ve hijyene sıkı sıkı uyulmasıdır. Virüs havuz içinde klordan etkilenebilir ya da deniz suyunun tuzuyla inaktif olabilir. Ancak saydığımız üç korunma yöntemi ihmal edildiğinde bulaş kaçınılmaz olacaktır. Maalesef virüsün boyut değiştirme potansiyeline sahip olduğu apaçık ortada. Koronavirüsün bulaştığı fakat bazı kişilerde hastalığın yaygın semptomları ortaya çıkmadığı yani kendisi hiçbir hastalık belirtisi göstermeyen, asemptomatik kişilerin varlığı yine bulaş konusunda dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta olduğunu da belirtmeliyim.’’

‘’Kalabalık olmayan saatleri tercih edin’’

Virüsü alan bir insanda kuluçka süresinde de bulaş olabileceğini ön görüldüğünden, bu yıl havuz ve denize girme seçeneğinizi bir kez daha gözden geçirin diyen Köşgeroğlu sözlerine şöyle devam etti; ’’Bunaltıcı sıcaklarda, kalabalık olmayan saatleri tercih ederek, öncesinde ve sonrasında duş almak koşuluyla kısa süreli havuz ve deniz suyundan yararlanabilirsiniz. Bu süreçte sürenin ve sıklığın önemli olduğunun da altını çizmek isterim.’’

İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak; bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir yüksek eğitim kurumu ve mükemmeliyet merkezi olma amacını taşımaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi 2019-2020 eğitim öğretim yılında 4 Fakültede 13 Bölüm, 1 Yüksekokul, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 14 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 11 Program, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı 2 bölümde eğitim vermektedir. 2020- 2021 eğitim öğretim yılında Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nin açılması planlanmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber