banner240
banner237
banner238

KÖTÜ KOKU 5 AY SONRA TARİHE KARIŞACAK

 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Beşirli sahilindeki kötü kokunun giderilmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başkan Zorluoğlu, “5 ay sonra çalışmalarımız tamamlandığında Beşirli’de bir daha hiçbir koku olmayacak şekilde sorunu çözerek, tarihe gömeceğiz” dedi.
 
Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tarihi Meydan binasında düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur, Belediye Meclis Başkan Vekili Mehmet Karaoğlu, TRABİTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Gül, TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, daire başkanları ve basın mensupları katıldı.
 
HEMEN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
Beşirli sahilindeki kötü koku ve derelerin temizlenmesi çalışmaları ile ilgili basın mensuplarına sunum yapan Başkan Zorluoğlu, “Bizim Moloz’dan Akyazı’ya kadar olan sahil bandımızda tam 12 tane sahile deşarj olan deremiz var. Bizim tespitlerimize göre, 16 tane de Karayolu menfezi var. Bunların bazıları oldukça büyük. Biz geçen sene göreve başladığımızda, bu bölgeyle ilgili olarak hatırlarsanız ‘Bu koku Trabzon’un, Beşirli'nin kaderi değildir’ demiştik ve bu çerçevede de arkadaşlarımıza talimat vererek çalışmalara hemen başlamıştık. İlk etapta bu 12 tane dereyle ilgili olarak, bu dereler normalde yağmur suyu dereleri fakat geçtiğimiz yıllar içerisinde birçok konutun giderleri bizim kanalizasyon hatlarına bağlanmak yerine doğrudan maalesef bu derelere bağlanmış. Ve bu dereler yağmur suyu deresi olmaktan çıkmış, adeta kanalizasyon hattı gibi olmuşlar. Ve doğrudan bu atıkları denize taşır vaziyete gelmişler. Eskiden var olan kokunun sebebi budur. Fakat daha sonra dolgu yapılıp da önü denizle buluşması kesilince, burada atık su olunca bu koku gittikçe artan bir şekilde insanları rahatsız etmeye başladı” dedi.
 
ŞEHRİ YENİLİYORUZ
Göreve geldikleri günden itibaren altyapıya ayrı bir önem verdiklerini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Çünkü altyapıyı çözmeden bu şehrin üst yapısıyla ilgili yapacağımız işlerin tekrar bozulup tekrar yapılması gerektiğini biliyoruz. O bakımdan biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda Ortahisar İçme Suyu Projesi’ni hayata geçirdik. Çok büyük bir proje. Ortahisar’da yaklaşık 560 kilometreden fazla bir içme suyu hattını değiştiriyoruz. Şu ana kadar 30 kilometrelik bölümünü gerçekleştirdik. Beşirli ve Kalkınma mahallesinden başladık. Bu kış inşallah şehrin merkezini de halletmeyi planlıyoruz. İçme suyu şebekesiyle birlikte TİSKİ ve Büyükşehir üzerinden başka ihaleler de yaptık. Bunları tamamlayacak nitelikte. Yani yağmur suyu ve kanalizasyon ihalelerini yaptık. Ortahisar’da hatları değiştirirken beraberinde yağmur suları ve kanalizasyon hatlarındaki eksikleri de tamamlıyoruz. Yine Büyükşehir Belediyesi üzerinden de kırdığımız yerlerin üzerini de asfalt, beton ve kaldırımlarını yaparak şehri adeta yeniliyoruz” şeklinde konuştu.
 
DERELER ARTIK TEMİZ AKACAK
Derelerle ilgili basın mensuplarına tek tek bilgi veren Başkan Zorluoğlu, şu ifadeleri kullandı;
“1-Hacıbeşir Deresi Akyazı Mahallesi içerisinden geçiyor. Burada 400 ve 500 metre çapındaki kanalizasyon borularıyla atık suların yüzde yüzü ayrıştırıldı. Normalde bu bölgelerdeki yerleşimlerin atık sularını kanalizasyon sistemiymiş gibi bağlanmış ve taşıyordu. Burada bizim yaptığımız kanalizasyon çalışmasıyla tüm kaçak bağlantılar koparıldı ve kanalizasyon sistemimize dahil edildi. Burada artık eskiden kanalizasyon akıntısı varken şu anda temizlenmiş vaziyettedir. Hacıbeşir Deresi yüzde 100 oranında temizlenmiştir.
2-Güvelioğlu Deresi, 1. Nolu Beşirli Mahallesi’nden dolgu alanımıza çıkan bir dere, burada da atık su ayrıştırma işlemleri % 80 oranında tamamlandı. Evlerden kaynaklı atık sular tamamen kesildi. Ancak yukarıdan hayvansal atıklarla ilgili sorun var, onları çözemiyoruz, ilgili kurumlara gereken yazışmalar yapıldı. Burada da yüzde 80 oranında ayrışma sağlandı. Bu dereleri temizlemeye yoğun şekilde gayret ediyoruz.
3-Eyüboğlu Deresi de şehrin içerisinden geçen deremiz. Buradaki kanalizasyon çalışmalarının % 50’sini tamamladık, geriye kalan %50’si de Ortahisar içme suyu şebeke değişimi yağmur suyu ve kanalizasyon ihalesi çerçevesinde tamamlanacak. Kolay değil, iğne ile kazar gibi. Kaçak bağlantıları bulmak tespit etmek, sisteme bağlamak oldukça zor bir iş. Herkes kendi kafasına göre bağladığı için tespitte bile çok zorlanılıyor.
4-Holomana Deresi, en kritik derelerden bir tanesi. 12 dereden temizlik işine başlamadığımız tek dere burası. Çok hassas ve dar yerlerden geçiyor. Sıkıntılı bir alan. Bunu bir bütün olarak ihale ile ortahisar kanalizasyon yağmur suyu işi kapsamında yapıyoruz. 1 aydır çalışmalara başlandı. Hassas bir çalışma yapıyoruz. Tamamladığımızda Holomana Deresi’nden akan çok yoğun atık kesilmiş olacak.
5-Nurettin Doğan Deresi, önemli bir sorun teşkil ediyordu. % 90 oranında bir ayrıştırma gerçekleşti. Kancalar Sitesi var mahkeme sürecinde olan. Bunun yüzde 10’luk bölümü buradan kaynaklanıyor. Burada da hukuki bir problem var. Burada büyük bir yatırım gerekiyor, mahkeme sonucuna göre hareket edeceğiz.
6-Karşıyaka Deresi uzun ve problemli bir hat. Geçen yıl biz geldikten sonra denizle buluşturduk. Neticede koku yapmıyor ama koku yapsın yapmasın denize kanalizasyon akmaması gerekiyor. % 30 oranında tamamladık. Geri kalan %70’lik bölümü Ortahisar Yağmur suyu kanalizasyon işi kapsamında yapacağız ve Karşıyaka Deresi temizlenmiş olacak.
7-Kisarna Deresi ise Aydınlıkevler Mahallesi çok problemli bir yerdi. Her yağmur yağdığında caddelerde asfaltlar patlar, her tarafı su basan bir durumdaydı. Buraya müdahale ettik. Orada bir yıldır çalışıyoruz. Tamamlamak üzereyiz. 12 metre sonra detay delgi süreci tamamlanıyor. Borulama işlemi bittiğinde inşallah 15-20 gün içerisinde burası da bütünüyle kanalizasyona bağlanmış olacak. Geldiğimiz noktada hat bütünüyle kanalizasyona alınıyor ve dere tamamen temizlenerek sahile ulaştırılıyor.
8-Doğuya doğru geldikçe Merkez Bankası’nın yanındaki Elgaf Deresi. Burada da kanalizasyon bağlantılarını önemli ölçüde ayrıştırdık, ancak alandaki özel durum nedeniyle orada farklı bir yöntem uygulanıyor. Kasnak yöntemiyle yağmur suları oluşturulan yapının üzerinden taşarak dereye gidecek. Diğer atık su kanalizasyon hattımıza alınabilecek. Burada da özel bir yöntemle denize olan kanalizasyon akıntısı %95 oranında engellenmiş durumdadır.
9-Ballıca Deresi’nde de atık suların çok fazla olduğunu tespit etmiştik. Yüzde 50 oranında ayrıştırma işlemini tamamladık. Ayasofya kavşağında yapacağımız özel uygulamayla inşallah atık suların denize akışının tamamen önüne geçmiş, engellemiş olacağız.
10-Hasan Saka Caddesi önemli menfezlerden bir tanesiydi, ciddi çalışmayla tüm işlemleri tamamladık. Artık pis su akmıyor, normal yağmur suyunun aktığını herkes görebilir. Yüzde 100 tamamlamış olduk.
11-Zağnos Deresi gururla sunabileceğimiz bir çalışmamız. Artık burada berrak bir su olduğunu giden herkes görecektir. Zağnos Deresi bütünüyle temizlendi ve ayrıştırma işlemi %100 oranında tamamlandı.
12-Tabakhane Deresi ile ilgili olarak iki tarafa da kanalizasyon hatlarımızı döşedik, doğu tarafındaki hattı bağladık.  Batı tarafındaki hat tamamlanmak üzere bağlanacak. Doğu tarafı bağlandığı için bu bölgeden herhangi bir kanalizasyon akıntısı kalmadı. Derenin artık denize kanalizasyon taşımasının önüne bütünüyle geçmiş oluyoruz.
Bizim Moloz’dan Akyazı’ya kadar 12 dereyle ilgili yaptığımız çalışmaların özeti. Tüm bunlar son 1-1.5 yıl içerisinde bütünüyle bizim dönemimizde başlatılmış ve devam eden maliyetli ve zor çalışmalardır. Bir kısmını kendi iş gücümüzle bir kısmını ihale yöntemiyle şu ana kadar getirdik. Dolgu alanından bağımsız olarak zaten bunları yapmamız gerekiyordu. Derelerin hiçbir şekilde denize atık getirmemesi gerekiyor. Dolayısıyla bunların mutlaka bizim kanalizasyon sistemine alınması gerekiyordu. Bu çalışmalarımız devam edecek. Bizim bu derelerin bütününün temizlenmesiyle ilgili çalışmalarımız devam edecek.”
 
SORUNU TAMAMEN ÇÖZECEĞİZ
Gülcemal dolgu alanı ile ilgili son bilgileri de paylaşan Başkan Zorluoğlu, ''Dolgu alanının tahkimatı 2017-2018 yıllarında kısmen yapılmıştı. Fakat ciddi eksikleri var. O nedenle tamamlanması için yeni bir ihale yapacağız ve burayı sağlamlaştıracağız. Diğer taraftan Gülcemal denilen bölgenin 2’nci etabında 1.5 kilometrelik yeni tahkimat gerekiyor. Sonrasında Faroz Limanı’na kadar 1 kilometrelik bir drenaj öngörülmüş. Az önce bahsettiğim dereler denizle buluştukları noktada, önü tahkimatla kapatıldığı için denizle buluşamaz hale geldiler. Temizlik çalışmalarımız devam ediyor. % 100 kesilmesi mümkün gözükmüyor kısa zamanda. Dolayısıyla bizim yapmamız gereke, derelerin çıkış noktalarını menfezlerle uzatarak dolgunun diğer tarafından denizle tekrar buluşturma işidir. Şu anda başlattığımız çalışma tam da budur. Yılların biriktirdiği pis su, yaptığımız kanalla dışarı boşaltılıyor. Aynı zamanda derelerin bağlantılarını biz uzatıyoruz. En fazla kokuya neden olan dereyi uzatıp, denizle buluşturuyoruz. Sadece bunlar değil, burada bulunan bütün menfez ve dereleri uzatarak denizle buluşturuyoruz. Temizliği başlattık, büyük oranda devam ediyoruz ama diğer taraftan da bağlantıları uzatarak dereleri tekrar denizle buluşturuyoruz. Epey maliyetli bir çalışma. Önümüzdeki 50 gün içerisinde bunlar olacak. Sonraki 5 ay içerisinde 14 tane menfez ve derenin uzatılarak denizle buluşmasını sağlayacağız. 5 ay içerisinde tüm çalışmayı tamamlandığımızda Beşirli’de bir daha hiçbir koku olmayacak şekilde sorunu çözerek, tarihe gömeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Toplantı, Başkan Zorluoğlu’nun basın mensuplarının sorularını cevaplandırmasının ardından sona erdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber