Genç: “Trabzon’un tarihi, doğal ve kültürel değerlerini turizme kazandıracağız”

AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Metin Genç, son yıllarda Trabzon’un artan trendi olan turizm sektörüyle ilgili birçok projeyi hayata geçireceğini söyledi. Öncelikli olarak Trabzon’un 18 ilçesinde tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve kültürel mirası turizme kazandırmayı hedeflediğini kaydeden Başkan Genç, şöyle konuştu: “Turizm konusunda her türlü bilgilendirme ve denetimi yapacak gizli müşteri gibi farklı denetim modelleriyle hareket edecek “Turizm Zabıtası” uygulamamızı hayata geçireceğiz. Trabzon İletişim Koordinasyon Merkezi (TİKOM) bünyesinde turistlerimizle sürekli ve kolay iletişim kurabilecek yeterli yabancı dil bilgisine sahip personel istihdam eden bir “Turist İletişim Merkezi” kuracağız. Turistlerin şehrimize geldiği anda SMS ile her türlü sorunlarında Turist İletişim Merkezine başvurabilecekleri bilgisi iletilecektir. Yoğun ilgi gören havaalanı, turistik alanlar ve kent merkezlerinde görev yapmak üzere turizm otelcilik bölüm ve liselerinde öğrenim gören öğrencileri geçici istihdam modeli ile görevlendirerek “Gezici Turist Bilgilendirme Ekipleri” oluşturacağız.”
BOZTEPE – BOTANİK KÜLTÜR YOLU PROJESİ
“Seyir Terası ve Yürüyüş Yolu ile taçlandırdığımız güzel Boztepe’mizi yeni dönemde Kültür Yolu Projesi’ni yapacağız. Projemiz, Boztepe Seyir Terası ile başlayıp Botanik Park’a uzanan bir yürüyüş yolunu kapsıyor. İlk etapta seyir terasına giden veya oradan gelen ziyaretçilerin dikkatini çekerek kültür koridoruna yönlendirip durak noktaları oluşturarak dinlenmelerini sağlayacağız. Koridor boyunca bilgi panoları, duraklar, dinlenme yerleri, tarihi mekanlar, çeşmeler, merdivenler gibi çeşitli fonksiyonlar kullanılacak. Trabzon’un kültürel dokusunu tanıtıcı çeşitli bilgileri içeren panolarda vatandaşlarımız bir yandan spor yaparken diğer yandan Trabzon’un kültür dokularını tanımış olacak.”
SÜRMENE KERVAN YOLU VE KALE ÇEVRESİ DÜZENLEME PROJESİ
“Tarihi bir ilçemiz olan Sürmene, ipek yolunun denize açılan önemli noktalarından biridir. Dirlik, Aksu, Karacakaya, Zeytinli, Gültepe, Petekli ve Küçükdere gibi bünyesinde birçok kültürel değeri yüksek eser barındıran ve her biri tek başına birer turizm alanı olan bölgeyi Sürmene Kervan Yolu ve Kale Çevresi Düzenlemesi Projemiz ile farklı bir turizm alanı haline getirerek, Sürmene’nin turizmden daha fazla pay almasını sağlayacağız.”
ARAKLI KONAKÖNÜ – KALECİK KÜLTÜR YOLU PROJESİ
“Tarihi ve doğal değerleri ile önemli bir kimliğe sahip Konakönü – Kalecik bölgesinde geliştireceğimiz projemiz ile saklı kalmış alanın turizme kazandırılmasını ve korumacı bir yaklaşımla gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılmasını sağlayacağız. Öncelikle alandaki tüm mülkiyet problemlerinin çözümüne esas çalışmayı yaparak katılımcı bir anlayışla bölgede yaşayan herkesin proje sürecine aktif katılımını temin edeceğiz. 
SURLARIN BAKIM ONARIMI VE TARİHİ YAPILARIN AYDINLATILMASI
“4000 yıllık tarihi kentimizin simgesi olan Urartu, Ceneviz ve diğer medeniyetlerin günümüzde yaşayan eserleri tüm ilçelerimizdeki tarihi surlarımızın tamamının bakım ve onarımını gerçekleştirecek kültürel kimlik değerini ortaya çıkaracağız. Birçok tarihi ve kültürel yapıya sahip olan Trabzon’da bu yapıların değerini ortaya çıkarmak için bakım ve onarım çalışmaları tamamlanmış tüm tarihi yapıların mimari niteliklerine değer katacak şekilde ışıklandırılması ile Trabzon’un kültürel yapısına katkı sağlayacağız.”
*VAZELON – KUŞTUL MANASTIRLARI TURİZM ROTASI 
Vazelon ve Kuştul Manastırlarını inanç turizmine kazandıracağını anlatan Genç, “Bu tarihi değerleri turizme sunmak için ihtiyaç duyulan tüm çalışmaları yapacağız. Manastırlara yaya erişimini daha güvenli hale getirmek için hazırladığımız projeyi uygulamaya koyacağız. İlgili bakanlıkların bu manastırlarla ilgili çalışma yapmaları için gerekli faaliyetleri gerçekleştireceğiz.” dedi. 
KARADAĞ – HIDIRNEBİ YAYLASI TURİZM BÖLGESİ PROJESİ
“Karadağ – Hıdırnebi Yaylası ve yakın çevresi turizm bölgesi çalışmaları devam etmektedir. Şehrimizin lokomotif sektörü turizme yeni bir destinasyon ve şehre yeni bir cazibe merkezi kazandıracak projemizi Akçaabat Belediyesi ile yürüterek dönem sonuna kadar hayata geçireceğiz.”
DÜZKÖY ŞAHİNKAYA – ÇAL – CAMİLİ TURİZM BÖLGESİ
“Dünyada havaalanından 1 saatten az sürede ulaşılabilen tek tırmanma parkuru olan Düzköy Şahinkaya Tepesi, dünyanın bilinen ziyarete açık en uzun ikinci mağarası özelliğini taşıyan Çal Mağarası, Koskarlı Mağarası ve bölgenin karakteristiğini ortaya koyan Camili Tabiat Parkı’nı içeren bölgeyi Turizm Bölgesi olarak planlayacağız. Mağaraları, tabiat parkı, tırmanma alanları ve jeoturizme yönelik destinasyonlarıyla önemli bir turizm bölgesi olacak bu alanın doğal ve kültürel değerlerini de ortaya çıkararak turizme kazandıracağız.”
ŞALPAZARI SİS DAĞI TURİZM BÖLGESİ
“Sis Dağı’nı doğallığını bozmadan turizme kazandıracağını ifade eden Genç, “Üzerinde yirmiyi aşkın oba bulunan deniz seviyesinden en hızlı ulaşılan en yüksek dağ olan Sis Dağı’nı daha aktif olarak değerlendireceğiz. Doğa fotoğrafçıları için Karadeniz Bölgesinin en gizemli ve ideal alanlarından biri olan Sis Dağını hem mevcut kullanıcılara hem de turizmin hizmetine kontrollü, konforlu ve bölgenin hak ettiği düzeyde sunacağız. Bunun için Şalpazarı Sis Dağı Turizm Bölgesi çalışmalarına hızlıca başlayacağız.” cümlelerini kullandı. 
DERNEKPAZARI ZİNCİRLİTAŞ TIRMANMA VE SEYİR TERASI PROJESİ
“Turizm sezonunda bir geçiş noktası olan Dernekpazarı’mızda turizme yeni bir destinasyon sunmak amacı ile Zincirlitaş Tırmanma ve Seyir Terası projemizi hayata geçireceğiz. Öncelikle ilgili kurumlarla işlemleri tamamlanacak projemizi ilçe belediyemizle birlikte gerçekleştireceğiz.”
İLK AÇIK HAVA MÜZESİ HAYATA GEÇECEK
 Şehirde ilk olacak açık hava müzesini hayata geçireceğini söyleyen Genç, şöyle konuştu: “Son yıllarda Ortahisar ilçesi Yukarıhisar ve Tabakhane Bölgesinde çalışmalarına başlanan arkeolojik kazıları destekleyerek sürdüreceğiz.  Benzer alanlarda arkeolojik kazılar için ilgili üniversiteler ve kurumlarla iş birliği yapılarak çıkarılan eserler açık alan müzeleri yapmak suretiyle sergilenmesini sağlayacağız.”
MÜZELER KURULACAK
Trabzon’un tarihi mirasını geleceğe taşımak için müzeciliğe önem vereceğini kaydeden Genç, “Müzeler konusunda özel bir çalışma yürüteceğiz. Bu çerçevede Ortahisar Değirmendere’de Türk – İslam Eserleri Açık Hava Müzesi, Yomra Kent Ormanı içerisinde Tabiat Tarihi Müzesi, Sürmene’de Yeniçam Tersane Müzesi, Ortahisar Ayasofya Camii kuzeyinde Taş Eserler Müzesini oluşturacağız.” ifadelerini kullandı. 
TARİHİ KONAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Trabzon’da bulunan tarihi konakların restore edilerek turizme kazandırılacağını ifade eden Genç, “Başta restorasyonu tamamlanan ve şehrimiz tarihinde önemli bir yeri olan Kundupoğlu Konağı ve Nemlioğlu Konağını kent kimliğine yakışır şekilde Trabzon’un hizmetine sunacağız. Kundupoğlu Konağını Trabzon Tarih Araştırmaları Merkezi, Nemlioğlu Konağını ise Yaşayan Trabzon Müzesi olarak düzenleyeceğiz. Devamında restorasyon süreçleri tamamlanan konaklarda benzeri faaliyetlerin yer almasını sağlayacağız.” dedi. 
YAŞAYAN ZANAATLAR MÜZE VE ÇARŞILARI
Trabzon’un zengin kültürel mirası olduğunu belirten Genç, bunları yaşatmak için müze ve çarşılar yapacağını ifade ederek, “Çeşitli el sanatları ve birçok değerli zanaatı ile bilinen bir şehirdir. Bu zanaat ve işçiliklerin kültürel değerlerini yaşatmak için telkâri ustaları, kazaziye ve sedef kakma hocaları, kumaş dokumacıları, keşan, bıçak, bakır ve taş sanatçılarının etkinliklerinin de olacağı yaşayan zanaatlar müze ve çarşıları kuracağız. İlk etapta Ortahisar Yaşayan Zanaatlar Müzesi, Ortahisar Bakır ve Bakırcılık Müzesi, Sürmene Bıçak Müzesi ve Bıçakçılar Çarşısı, Çarşıbaşı Keşan Pazarı projelerimizle turizme de yeni alanlar oluşturacağız. Velhasıl Trabzon’un bütün tarihi, doğal ve kültürel değerlerini turizme kazandıracağız.” açıklamalarında bulundu. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber